Cultură

Festival național de muzică religioasă, cu participare buzoiană

Asociația „Dor de Dor Elena Sima” organizează în ultima zi a lunii aprilie un Festival național de cântări bisericești și priscene, în parteneriat cu Mănăstirea Cernica și Centrul Social Cultural „Sfântul Calinic de la Cernica”.

Evenimentul  care va avea loc duminică, 30 aprilie, începând cu ora 13.00, este intitulat „Plânge Măicuța la Cruce” se află la a IV-a ediție. La acest eveniment cultural va avea loc  atelierul de cântări bisericești coordonat de prof. Elena Sima, iar cei care doresc să participe sunt așteptați  dimineață la ora 09.45.

„Festivalul își propune să ofere acces către o posibilitate provocatoare, antrenantă, educativă de exprimare, prin stârnirea interesului, descoperirea, învățarea și interpretarea pricesnei ca gen muzical, în vederea valorificării efortului într-un cadru specific: comemorarea unei ființe dragi – Sara Nukina, la Mănăstirea Cernica”, anunță organizatorul.

Festivalul a fost organizat pentru prima dată în perioada pandemiei ca un concurs  național desfășurat online de muzică religioasă. Trei copii din județul Buzău, Daria Bianca Mușat, Robert Daniel Vlad și Bianca  Elena Dobrin , cu foarte mult talent în arta interpretativă a muzicii populare românești, au fost premiați la cea de-a  doua ediție a Festivalul Național Concurs de muzică religioasă „Plânge măicuța la cruce”, organizat de interpreta Elena Sima, profesor etnolog. Copiii din județul Buzău care au fost și premiați au  reușit să pună în evidență frumusețea cântecului religios românesc, pricesnele interpretate fiind cântate cu precădere în bisericile parohiale.

Bianca Mușat a fost premiată, de altfel și la prima ediție a competiției, iar Elena Sima spune că și la ediția aceasta a IV-a participarea elevilor buzoieni este foarte bună.

Festivalul se va desfășura la Mănăstirea Cernica, de aceea organizatorul face apel la toți cei care vor  participa, fie că este vorba despre concurenți, fie că este vorba de spectatori, ca în timpul vizitei, prestațiilor și pe tot parcursul șederii în lăcașul de cult să aibă „un comportament educat, civilizat; respect față de fețele bisericești, enoriași, de obiectele de cult și activitățile desfășurate în lăcașul de cult; afișarea unei vestimentații decente; respect față de mediul înconjurător; păstrarea liniștii”.

NU se percepe taxă de participare, iar cei care doresc să ajute pot sprijini activitățile asociației sub formă de donații în contul: Asociația „Dor de Dor-Elena Sima” – Banca Transilvania – RO24BTRLRONCRT0540775001. Donațiile, sponsorizările sau alte forme de sprijin nu reprezintă o condiție de participare.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker