CulturăEducație

Festival de tradiţii româneşti, cu varianta în limba engleză

Veselie mare în zi de sărbătoare la Căminul Cultural din localitatea Limpeziș, acolo unde s-au adunat zeci de copii, părinți și cadre didactice. Prilejul a fost oferit de o nouă ediție a Festivalului de Teatru, Poezie și Cântec „Mugurii Bizanțului”, proiectul de suflet al preotului paroh Ionuţ Emanuel Tudose, acum continuat de Andreea Stanciu și Vasilica Olteanu, învăţătoare la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Istrate”. Festivalul-concurs a avut mai multe secțiuni, res-pectiv poezie ciclul primar, poezie ciclul gimnazial, poezie în limba engleză, colinde ciclul primar și colinde ciclul gimnazial. Și pentru că vorbim de un concurs, nu a lipsit nici juriul festivalului, compus din profesorii Dan Anișoara și Neculai Florian, și din arhidiaconul Bogdan Olteanu. Trebuie amintită și prezența activă a preoților Tudor Dumitru de la Movila Banului și Ionuț-Emanuel Tudose de la Limpeziș, care s-au implicat total în bunul mers al lucrurilor.

Poezia de iarnă și de Crăciun a avut onoarea de a deschide Festivalul, mai întâi performând cei mici, apoi elevii de la gimnaziu. Au fost momente pline de emoție, care au făcut sarcina juriului una destul de dificilă. S-a trecut apoi la muzică, corurile prezente transmițând la rândul lor aceeași stare de bine, emoții pozitive și liniștea sufletească cea atât de necesară. Acompaniamentul și vocile angelice s-au completat atât de bine, încât juriul parcă ar fi vrut să dea tuturor marele premiu. Dar întrucât acest lucru nu era posibil, a trebuit să se treacă și la departajare.

Așteptarea nu a fost ușoară, iar faptul că a durat ceva timp se datorează „logisticii”. Membrii juriului au deliberat instant – deși nu se cunoșteau anterior, aceștia „au vorbit aceeași limbă” – și în nici cinci minute departajarea era făcută. A urmat completarea diplomelor de premii și participare, proces ceva mai anevoios, dar încheiat cu bine și apoi, în sfârșit, mult așteptata festivitate de premiere!

Secțiunea de poezie–primar a fost câștigată de Mihaela Ciobotaru de la Movila Banului (clasa a III-a), iar colega sa Ioana Cristea (clasa a IV-a) a obținut o mențiune. Reprezentantele Școlii „Istrate Gheorghe” din Limpeziș, Nicoleta  Petrovici (clasa I) și Iasmina Țențea (clasa a IV-a) au obținut și ele premiul II, respectiv premiul III.

Actor de ocazie, cu mult talent și la recitat, Daniel Mario Enache de la Școala Limpeziș s-a impus la categoria poezie-gimnaziu, fiind urmat pe podium de Andreea Maria Tudose și de Maria Valeria Badea, ambele reprezentând Parohia Limpeziș. Mențiunea la această categorie a  revenit Roxanei Neculai, elevă a Școlii Gimnaziale Movila Banului.

Rolurile s-au inversat la secțiunea de poezie în limba engleză, acolo unde Maria Valeria Badea a câștigat, iar Andreea Maria Tudose a fost a doua. Daniel Mario Enache a obținut premiul al III-lea, iar David Nicolas Tudor, colegul său la Școala Limpeziș, a fost recompensat cu mențiune.

La secțiunea de colinde a triumfat corul de la Școala Limpeziș, urmat de corul Școlii Gimnaziale Movila Banului (ciclul primar), respectiv corul Parohiei Limpeziș, urmat de Școala Gimnazială Movila Banului și Parohia Movila Banului (la gimnaziu).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker