marți, 13 aprilie 2021

Fermierii vor primi mai puțini bani pentru bovine anul acesta

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat marți, 23 martie, că se vor face plățile pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT). Astfel, în cadrul conferinței de presă pe care a ­susținu­t-o, acesta a anunțat că, în acest an, fermierii din sectorul bovinelor vor primi bani pentru lapte și carne. Oros a anunțat că în anul 2021 fermierii vor primi o plată simbolică pe cap de animal, restul banilor urmând să fie virați ca ajutor Covid-19.

„Pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) am spus că există o hotărâre de Guvern în sectorul vegetal și zootehnic, excepție făcând vacile. Am așteptat întâlnirea de aseară (luni seară, n.r) astfel încât să facem ca acești bani, care sigur anul acesta sunt mai puțini, pentru că bugetul este diminuat, să ajungă la cei care dețin într-adevăr animale. Știți că există în Regulamentul European această dată istorică de 2013 după care se plătește acest ajutor, doar la specia bovină. Suntem nemulțumiți că banii ajung și la animale care nu mai sunt sau chiar la fermieri care nu mai au animale. Pentru a folosi banii în mod corect anul acesta îi vom da în felul următor: pentru bovine-lapte și pentru bovine-carne am făcut niște plafoane minime care se vor da după regulile ANT-ului. Sumele sunt simbolice. Pentru ANT-lapte plafonul este de două milioane, iar pentru ANT-bovine carne plafonul este de șase milioane care se dau tuturor animalelor care au fost la data istorică”, a spus ministrul Adrian Oros la conferința de presă.

Anul trecut, fermierii buzoieni din sectorul bovinelor au primit ajutor de stat, în contextul crizei economice generate de pandemie, în cuantum de 849.679,02 lei, de care au beneficiat 11 fermieri, conform statisticii realizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Buzău.

Mai mult, Ministrul Adrian Oros a anunțat că cei mai mulți bani vor reveni fermierilor care sunt deja în baza de date pentru ajutor COVID. „După cum știți, anul trecut a fost o comunicare a Comisiei (Europene, n.r.) care permite țărilor membre să vină cu bani europeni sau de la bugetul de stat pentru a compensa pierderile cauzate de pandemie. Noi am avut 168 de milioane bani europeni rămași din măsuri care nu au fost accesate. Anul acesta, acea comunicare a Comisiei Europene a fost completată, astfel încât țările membre pot să acorde măsuri de compensare a pierderilor și în 2021. Și atunci, banii pentru bovine, pentru că aceasta a fost înțelegerea aseară cu toți reprezentanții asociațiilor, din ANT îi dirijăm ca sprijin COVID. Este vorba de 42 milioane de lei pentru lapte și 182 milioane lei pentru carne. Sigur că pentru schema de ANT avem un proiect de hotărâre de Guvern în curs de elaborare, iar pentru schema de ajutor COVID avem un proiect de Ordonanță de Urgență care va fi notificat și Comisiei Europene”, a adăugat ministrul.

Dacă în anul 2020 fermierii buzoieni au beneficiat de un ajutor mai mare comparativ cu anul 2019, în acest an sumele vor fi mai mici. Conform datelor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în anul 2020 sprijinul acordat fermierilor buzoieni a fost de peste 500 milioane de lei, aproape dublu comparativ cu anul 2019, respectiv peste 300 milioane de lei.

loading...