Economic

Fermierii buzoieni cer schimbarea legislației pentru despăgubirile cauzate de secetă

Seceta a făcut dezastru pe câmpurile din județul Buzău, lăsând agricultorii în pragul dezastrului, cu recolte compromise și cu lanuri de culturi topite de arșiță. Singurii fermieri care pot spera la o producție satisfăcătoare sunt cei care au irigat, însă chiar și aceștia se confruntă cu dificultăți. În aceste condiții, Direcția Agricolă Buzău a solicitat Ministerului Agriculturii schimbarea legislației pentru acordarea despăgubirilor cauzate de secetă.

Direcția Agricolă Buzău a cerut declararea județului ca fiind calamitat, cel puțin pentru culturile de grâu, rapiță și orz. Specialiștii, constatând gravitatea situației la fața locului, au realizat că este necesară o schimbare rapidă a legislației pentru a sprijini fermierii afectați. Astfel, la solicitarea agricultorilor, Direcția Agricolă Buzău a trimis marți, 2 iulie, o adresă la Ministerul Agriculturii, cerând modificarea condițiilor de acordare a despăgubirilor.

Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău, susține că acesta este un demers în premieră și, dacă va fi aprobat, va fi în folosul tuturor fermierilor români. În prezent, despăgubirile se acordă după o formulă care include producția fermierului pe ultimii cinci ani, excluzând cel mai slab și cel mai bun an. Această metodă a dus la situații în care fermierii nu au fost despăgubiți corect. Noua propunere este ca etalonul pentru calculul despăgubirilor să fie producția medie comunicată de Institutul Național de Statistică (INS) pentru județul Buzău în perioada respectivă. „În locul acelui an secetos, o să venim cu producția medie comunicată de INS, care este una mult mai bună”, a explicat Cosmin Florea.

Directorul Cosmin Florea a menționat că nici fermierii care irigă nu sunt într-o situație mai bună, din cauza lipsei precipitațiilor care afectează furnizarea apei de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) prin Canalul Vest. Marți, 2 iulie, ANIF a anunțat că în ziua următoare nu va mai furniza apă pentru irigații. Totuși, după ploaia din noaptea de marți spre miercuri, Hidroelectrica Buzău a informat că miercuri va furniza apă pentru irigații, dar pentru următoarele trei zile irigațiile se vor face doar timp de 4 ore pe zi.

Potrivit Direcției Agricole, Ministerul Agriculturii ar agrea propunerea fermierilor buzoieni și este posibil ca aceasta să fie adoptată printr-o ordonanță de urgență. Acest demers ar aduce un sprijin vital pentru fermierii afectați de secetă, contribuind la stabilizarea producției agricole într-o perioadă marcată de condiții meteorologice extreme.

Articole similare