Actualitate

Felix Rache anunță instituirea Premiului „Simona Catrina” pentru jurnaliștii buzoieni

Fostul jurnalist buzoian Felix Rache, în prezent vicepreședinte al Consiliului Județean și lider al organizației județene a PRO România anunță, de Ziua internațională a libertății presei, instituirea unui premiu anual dedicat jurnaliștilor din județul nostru, pentru cel mai bun reportaj apărut în presa locală. Rache spune că premiul, în valoare de 1.000 de euro, va fi acoperit integral de el și îl dedică memoriei Simonei Catrina, jurnalistă buzoiancă plecată prea devreme dintre noi.

„Dragi ziariști și foști colegi, 

Ziua internațională a libertății presei îmi dă din nou ocazia să vă mulțumesc pentru contribuția constantă pe care o aveți la bunul mers al societății și să vă transmit cele mai bune gânduri. Deși uneori politicienii par să uite importanța muncii voastre, evenimente tragice precum războiul de astăzi din Ucraina ne reamintesc tuturor unde pot duce suprimarea libertății de expresie și transformarea presei într-un simplu instrument de propagandă al puterii.

Simona Catrina

Pentru că județul Buzău a avut mereu jurnaliști talentați și îmi doresc ca această tradiție să continue mult timp de-acum încolo, aș vrea să vă anunț astăzi instituirea Premiului <Simona Catrina> pentru reportaj. Premiul este un omagiu adus talentatei jurnaliste buzoiene Simona Catrina, fosta noastră colegă plecată mult prea devreme dintre noi, și va recompensa anual cel mai bun reportaj apărut în presa buzoiană. Jurizarea va fi făcută de ziariști de la toate instituțiile media din județul Buzău, valoarea premiului, acoperită integral de mine, fiind de 1000 de euro. 

Simona Catrina a fost un condei aparte în presa românească. Născută la Buzău, a terminat liceul <Mihai Eminescu> din orașul nostru și apoi Facultatea de Litere la București. Jurnalistă și scriitoare cu mult umor și ironie fină, Simona a scris pentru <Național>, <Libertatea>, revista <Tango> și multe alte publicații. Instituirea unui premiu pentru jurnalism în amintirea sa sper să îi inspire pe tinerii jurnaliști din Buzău să fie mai buni, profesioniști și dedicați acestei frumoase meserii”, este mesajul lui Felix Rache.

Buzoianul Felix Rache, care a realizat pastila „Deziluzia optică” la Antena 3, a lucrat  la titluri precum „Jurnalul Național”, unde a fost redactor-șef adjunct (1993-1997), „Evenimentul Zilei” (1997-2000), „Academia Cața­vencu”, Realitatea TV (2011-2013) și Antena 3 (2013-2017). El a devenit, pe parcursul anului trecut, deținătorul pachetului majoritar de acțiuni la posturile TV Etno și Taraf.

Felix Rache s-a născut la Râmnicu Sărat, și este cunoscut în lumea mondenă și prin faptul că soția sa, Janina Nectara, tot râmniceancă, este unul dintre cei mai bine cotați bloggeri de modă din lume, colaborând cu cele mai mari nume din industria modei, precum Christian Lacroix, Karl Lagerfeld sau Giorgio Armani, ea fiind prima româncă solicitată să scrie pentru revista „Vogue”. De asemenea, ea a reușit performanța ca, prin campania „Femei pe bancnote”, să determine conducerea Băncii Naționale ca noua bancnotă de 20 de lei să fie ilustrată cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, „eroina de la Jiu”.

Articole similare