Actualitate

Federația „Solidaritatea Sanitară” contestă raportul privind impactul vaccinării asupra lucrătorilor din Sănătate și Asistență socială

Federația „Solidaritatea Sanitară” nu este de acord cu concluziile la care au ajuns reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 și impactul vaccinării anti-COVID-19 asupra lucrătorilor din Sănătate și Asistență socială, pe care le-au făcut publice în data de 16 februarie. Acesta este motivul pentru care sindicaliștii  solicită în mod public Ministerului Sănătății, Guvernului și Președintelui României clarificarea respectivelor informații.

„Considerăm că o campanie de vaccinare onestă trebuie să aibă la bază ­informații corecte, fiind inacceptabil ca aceasta să se transforme într-o campanie de dezinformare publică. Indicăm în continuare principalele dovezi ale dezinformării publice, făcând trimitere la afirmațiile publice ale reprezentanților CNCAV. Referitor la afirmația reprezentanților CNCAV <După vaccinarea împotriva COVID 19, infecția cu SARS-CoV-2 a scăzut cu peste 87,7% în rândul personalului din sistemul medical>”, aceștia spun că respectiva corelație nu înseamnă cauzalitate.

„Dacă în urma vaccinării personalului medical s-a constatat o scădere cu <peste 87,7% a infecției cu SARS-CoV-2> (vom vedea ulterior că nici această afirmație nu este justificată sub această formă) atunci trebuie mai întâi eliminată posibilitatea ca această scădere să nu fie determinată de alte cauze, cum ar fi evoluția firească a pandemiei (scăderea generală a numărului de cetățeni infectați) și evoluția testării (riscul de a descoperi mai puțini lucrători infectați deoarece se testează mai puțin sau scăderea dorinței de testare a lucrătorilor vaccinați). Suplimentar, pentru a putea lua în discuție o relație de cauzalitate între vaccinare și scăderea infecției trebuie desfă­șurat un studiu care să analizeze evoluția infecției la un lot egal de persoane vaccinate și persoane nevaccinate (precum cel desfășurat în Israel, de cei de la Calit, având ca subiecți 300.000 cetățeni vaccinați și tot atâția cetățeni nevaccinați). În discuție este cel mult o ipoteză științifică (și o dorință colectivă, inclusiv a noastră), nu o informație bazată pe date științifice”, spun liderii sindicali.

Pe de altă parte, sindicaliștii spun că existența corelației, dacă aceasta există, trebuie demonstrată: „Pentru a afirma că a scăzut ponderea infectării în rândul lucrătorilor vaccinați trebuie monitorizată evoluția infectărilor în rândul acestora. Din datele publice existente, România nu desfășoară ­niciun studiu privind infectarea SARS-CoV-2 a lucrătorilor din sănătate vaccinați, respectiv eficiența vaccinurilor având ca subiecți acești lucrători. Alternativa o constituie desfășurarea unui astfel de studiu fără informarea și acordul lucrătorilor din sănătate vaccinați, ceea ce este foarte grav”. Ei atrag atenția că, până la ora actuală, nu există dovezi științifice privind protecția oferită de vaccinurile anti COVID împotriva infectării cu SARS-CoV-2.

„Din informațiile știin­țifice existente până în acest moment, vaccinurile anti COVID-19 protejează împotriva formelor grave ale bolii, lipsind dovezile privind o protecție generală împotriva infectării (respectiv a anulării riscului ca persoanele infectate să fie purtători/transmițători ai virusului). Referindu-ne tot la studiul din Israel, rezultatele acestuia indică <o reducere cu 94% a ratei infecției simptomatice și o scădere cu 92% a ratei formei grave a bolii>, evitând să vorbească despre absența infectării (asimptomatice) cu SARS-CoV-2 a celor vaccinați. În absența dovezilor științifice din faptul că ne dorim (și noi) să fie așa nu putem deduce că este așa”, afirmă reprezentanții „Solidaritatea Sanitară”.

Într-un comunicat al federației sindicale se mai arată că, dacă vaccinul ar proteja împotriva infectării (prezenței virusului în organism), atunci asta ar însemna că cei vaccinați nu mai trebuie să respecte măsurile de protecție: „În absența unor date relevante privind protecția împotriva infectării (și a calității de transmițător al virusului) a celor vaccinați este necesar ca instituțiile statului să considere că nu există o asemenea protecție. În caz contrar, există riscul ca ele să transmită un fals sentiment de siguranță celor vaccinați, aceștia riscând să devină transmițători ai virusului. Afirmația nr. 2 a reprezentanților CNCAV: <Din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile, până în data de 14 februarie 2021 au fost vaccinate cu ambele doze de vaccin 89.96% dintre acestea (98.84% cu o doză)>. Conform datelor oficiale în prima fază a vaccinării au fost incluși toți lucrătorii din sănătate și asistență socială. Cu alte cuvinte, sunt eligibili toți lucrătorii din sectorul sănătate și din sectorul Asistență Socială. Datele privind numărul de lucrători din sectoarele sănătate și Asistență Socială publicate sunt eronate. Lotul lucrătorilor din Sănătate și Asistență socială avut în vedere de reprezentanții CNCAV este de <aproximativ 250.000 persoane eligibile pentru faza I>. Însă, conform datelor INS (valabile pentru anul 2019) sectorul sanitar și sectorul asistență socială numără, împreună (în medie), 395.462 de lucrători. Numărul de <aproximativ 250.000 persoane eligibile> comunicat de oficialități pentru aceleași sectoare este mai mic cu 145.462 de lucrători (excluderea de la numărătoare ar putea avea legătură, spre exemplu, cu refuzul vaccinării într-un număr mare de cazuri). Pentru o corectă informare publică ar trebui să știm care este evoluția infectărilor în cazul celor 145.462 de lucrători din sectorul sănătate și sectorul asistență socială care nu au fost incluși în categoria lucrătorilor esențiali. Nu putem exclude riscul unei <selecții statistice> preferențiale a lucrătorilor vaccinați din cele două sectoare, efectuată de cei de la CNCAV pentru a putea raporta o campanie reușită”, mai spun sindicaliștii.

Articole similare