Actualitate

Familia unei tinere decedată într-un accident pe ,,drumul morţii”, plimbată în instanţe de firma de asigurare la trei ani de la tragedie

O firmă de asigurare din România consideră că 450.000 lei este prea mult pentru suferinţa familiei unei tinere buzoience care în urmă cu aproape trei ani îşi pierdea viaţa într-un cumplit accident rutier  provocat pe DN2E85 de un şofer prea grăbit.

Dimineaţa zilei de 19 noiembrie avea să fie una dintre cele mai negre din istoria DN2E85. Trei persoane şi-au pierdut viaţa într-un cumplit accident rutier provocat de un tânăr de 27 de ani care a intrat cu maşina pe contrasens, izbindu-se violent de un microbuz care efectua curse re­gulate de transport persoane între Bucureşti şi Buzău. Tragedia a avut loc în afara localităţii ilfovene Şindriliţa, iar şoseaua a fost blocată atunci mai bine de patru ore pentru ca poliţiştii să finalizeze cercetările faţa locului. Şofe­rul vinovat, dar şi cel al microbuzului au murit pe loc. Se pare că tânărul care conducea cu 120 km/h ar fi încercat o manevră greşită de depăşire, moment în care a pătruns pe celălalt sens, lovind astfel microbuzul încărcat cu pasageri.

O buzoiancă de 30 de ani s-a numărat printre persoanele care şi-au pierdut viaţa în urma accidentului. Roxana Dascălu locuia în comuna Berca, dar lucra în Bucureşti la o firmă de curierat, iar în momentul tragediei se afla în microbuzul de pasageri cu care se întorcea acasă. Roxana era necăsătorită şi tocmai începea să îşi revină după o mare suferinţă sufletească, provocată de moartea tatălui, răpus de boală în urmă cu câteva luni. Era în maşină cu sora ei cu patru ani mai mare, rănită şi ea în accident. Alţi doi fraţi din Buzău, de 18 şi 31 de ani, au fost răniţi, fiind internaţi la spitale din Capitală. În total, 14 persoane au fost rănite.

După doi ani de la accident, familia fetei – mama şi sora Roxanei Dascălu – au decis să ceară despăgubiri conform legii firmei de asigurări la care şoferul vinovat de produ­cerea accidentului avea poliţă de răspundere civilă auto. La sfârşitul lui 2018, un complet al Tribunalului Ilfov a decis ca mama victimei să primească daune morale de 450.000 lei, iar sora tinerei de 250.000 lei. Decizia nu este definitivă, iar societatea de asigurări EUROINS ROMÂNIA ASI­GURARE REASIGURARE SA a făcut apel împotriva soluţiei instanţei.

Pe cale separată, iubitul Roxanei Dascălu, A.G.A, a chemat în instanţă asigură­torul, iar în luna februarie un complet de la Judecătoria Buftea a decis ca acesta să primească despăgubiri morale de 10.000 de euro. Decizia, deşi nu a fost definitivă şi a fost atacată de ambele părţi, este una în premieră a judecătorilor din România, având în vedere că, până acum, în astfel de cazuri, doar rudele apropiate erau despăgubite.

Instanţa de fond a fost impresionată de povestea celor doi tineri. În ziua în care tânăra din Buzău a murit, mergea spre iubitul ei, care o aştepta să o ceară în căsătorie. În weekend-ul acela bărbatul urma chiar să facă pasul cel mare. Pe Drumul Naţional DN2, considerat şi drumul morţii, din cauza numărului mare de accidente, planurile lor au fost spulberate. Cu banii de inel i-a cumpărat însă fetei o rochie de mireasă, ca să o înmormânteze. Tânărul a fost puternic afectat de moartea iubitei sale şi ar fi fost cu greu convins de rudele acesteia să fie parte civilă în proces. Judecătorii au fost extrem de impresionaţi de caz şi au ţinut cont inclusiv de conduita tânărului de după accident.

Deşi relaţia dintre cei doi nu intră în categoria celei de concubinaj, deoarece cei doi nu aveau o viaţă familială împreună, instanţa a constatat că reclamantul este îndreptăţit să solicite despăgubiri, pierderea persoanei iubite fiind una din cele mai dureroase experienţe pe care un om o poate trăi.

Suma ar urma să fie achitată de firma de asigurări a şoferului găsit vinovat de producerea accidentului.

După un an de zile, Curtea de Apel Bucureşti a redus cuantumul despăgubirilor la 300.000 lei pentru mama fetei şi 150.000 lei pentru sora victimei. Asigurătorul a atacat însă cu recurs decizia şi astfel procesul s-a mutat acum  la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde urmează să se stabilească un termen.

Anchetatorii spun că, la prima evaluare, şoferul dubiţei gonea cu 120 de kilometri pe oră, în loc de 50, cât trebuia să aibă pe o şosea cu ceaţă.

Poliţiştii spun că microbuzul făcea regulat cursa Bucureşti-Buzău. Actele ve­rificate până acum arată că firma de transport respecta toate condiţiile impuse de lege. Numărul de pasageri nu era peste cel prevăzut, adică 19 locuri. Martorii spun că celălalt şofer, de 27 de ani, care conducea o dubiţă, a făcut o depăşire riscantă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker