Economic

Fabrica de zahăr, exceptată de la mecanismul centralizat de achiziție a energiei electrice

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, proiectul de lege iniţiat de Guvern prin care se propune achiziţionarea energiei electrice în sistem centralizat (OPCOM), producătorii fiind obligaţi să vândă la 450 de lei/Mwh, în scopul stabilizării preţului. Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect de lege.

Hidrocentralele cu putere instalată mai mică de 10 MW, producătorii de energie electrică pe bază de huilă, precum și agenții economici care produc electricitate exclusiv pentru autoconsum vor fi exceptați de la obligația de a vinde curent electric către OPCOM la preț fix reglementat de 450 lei/MWh, în baza mecanismului de achiziție centralizată care ar urma să intre în vigoare de anul viitor.

Noul sistem stipulează că sunt obligați să participe la acesta producătorii de energie electrică cu o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, cu excepția producătorilor de energie eoliană, solară, geotermală, din biomasă, biolichide, biogaz, gaz de fermentare a deșeurilor, a producătorilor de energie în hidrocentrale cu o putere instalată de cel mult 10 MW, a producătorilor cu capacități de producere de energie electrică și termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET și a capacităților de producere a energiei electrice intrate în funcțiune după data de 1 aprilie 2022.

Senatorii din comisiile raportoare la proiectul legii de aprobare a OUG au introdus mai multe amendamente în ordonanță, printre care amintim o precizare care corectează interpretarea greșită a unei prevederi a OUG de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Astfel, Autoritatea a considerat că limita de 10 MW de la care intervine obligativitatea de participare la mecanism se aplică puterii instalate însumate a diferiților producători de energie hidro, nu pe fiecare hidrocentrală în parte, astfel că pe lista întocmită de ANRE cu producători participanți la mecanism apar și companii care au doar hidrocentrale cu puteri de sub 10 MW, care însă adunate depășesc pragul.

Pe lista respectivă apare și Agrana, cel mai mare producător de zahăr din România. La Buzău și Roman, unde unitatea de producție are cele două fabrici, aceasta deține două centrale în cogenerare pe gaze, fiecare cu o producție de 12 MW, dar potrivit datelor oficiale, compania nu vinde deloc din energia produsă în sistemul energetic național, ci o utilizează exclusiv pentru consumul propriu. Așa se face că la acest mecanism sunt obligați să participe doar centralele a căror putere instalată/unitate este mai mare sau egală cu 10 MW. Cu toate acestea, autoproducătorii – precum Agrana –  și producătorii pe bază de huilă – precum sucursala Electrocentrale Paroșeni a Complexului Energetic Hunedoara – au fost scutiți de participarea la acest mecanism.

Dacă Agrana va fi scutită de participarea la acest mecanism, Getica 95, care își desfășoară activitatea din insolvență, se află pe lista operatorilor economici care cumpără energie electrică. Prin urmare, Getica 95 va cumpăra de la producători energie electrică la prețul de 450 lei/MW, urmând să o furnizeze consumatorilor finali cu care are deja încheiate contractele.

Astfel, pe durata utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică, societatea Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale OPCOM va avea calitatea de achizitor unic pe piața de energie electrică. Prețul plătit de achizitorul unic, adică OPCOM, producătorilor de energie electrică, pentru cantitățile de energie electrică vândute de aceștia prin intermediul acestui mecanism, este de 450 lei/MWh.

OPCOM va cumpăra energia electrică de la producători și va vinde energia electrică achiziționată furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia. OPCOM va vinde cantitățile de energie electrică cu prețul de 450 lei/Mwh.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker