Cultură

Expoziție aniversară de carte dedicată poetului și dramaturgului Coman Șova

Cu ocazia împlinirii a 88 de ani de la nașterea poetului și dramaturgului Coman Șova, Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” îi invită pe buzoieni la sediul central, în Galeria Mall, să vizionați expoziția aniversară de carte dedicată autorului.

Manifestarea reunește, spun reprezentanții instituției, cele mai recente apariții editoriale ale lui Coman Șova, care, din cauza pandemiei, a fost nevoit să își amâne lansarea de carte  pe care o programase la Biblioteca Județeană „V. Voiculescu”.

„Expoziția a fost realizată în colaborare cu scriitorul Aurel Ștefanachi, directorul Editurii Tipo Moldova din Iași și este însoțită de un film care rulează pe ecranul din holul bibliotecii noastre, dedicat poeziei lui Coman Șova”, transmit reprezentanții instituției de cultură.

Despre Coman Șova

„Personalitate complexă, poet și om de teatru, publicist și cineast, Coman Șova este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1971. S-a născut pe 18 octombrie 1933, la București, și este soțul cunoscutei avocate Ana Diculescu Șova și tatăl fostului senator și ministru Dan Șova.

Pe lângă volumele de poezie, Coman Șova a scris patru piese de teatru și scenariile filmelor „Ora zero” (în regia lui Nicolae Corjos, cunoscut pentru filme precum „Liceenii”, „Extemporal la dirigenţie” şi „Declaraţie de dragoste”) și „Cursa cu obstacole”.

De asemenea, a fost ziarist la publicația „Amfiteatru” (unde a fost coleg cu Ion Băieșu, Fănuș Neagu și Adrian Păunescu), la „România liberă” și „Magazin”. În prezent este director al revistei „Bucureștiul literar și artistic”, pe care a și fondat-o (2011) împreună cu poetul buzoian Florentin Popescu”, se arată pe pagina oficială a Bibliotecii Județene.

Poezia sa este apreciată de criticul Alex Ștefănescu care o descrie ca fiind bogată în însușiri: „Delicatețe, discreție, subtilitate, inteligență, grație, transparență, candoare – acestea sunt însușirile imediat evidente ale poeziei lui Coman Șova (El) este o prezență luminoasă – chiar dacă nu orbitoare – în peisajul literaturii noastre de azi. Poeți ca el întrețin interesul pentru poezie și contribuie la păstrarea unei relații de comunicare firească între autori și cititori”. Impresia împărtășită de Alex Ștefănescu despre poezie este completată de cea a lui Adrian Păunescu, care vorbește și despre calitatea sa de prieten : „De prieten ce-mi era Coman Șova, era să nu observ ce poet excepțional este!”

Scriitorul buzoian Florentin Popescu apreciază scrierea lui Coman Șova și spune că acesta „Continuă să scrie literatură, să facă publicistică, rămânând un scriitor aflat încă foarte departe de <a pune lira-n cui>”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker