Economic

Export record din Buzău. 45.000 de miei ajung în țările arabe

Arina NAN
student practicant

Județul Buzăul este cunoscut pentru tradițiila sale în creşterea oilor şi producţia de carne de miel. Anul acesta s-a înregistrat un export record, de peste 45.000 de miei, în ţările arabe, conform datelor furnizate de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău, citată de „Agerpres”. Se vor exporta, așadar, cu 7.000 de miei mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca, această creștere a exportului a avut loc și pe fondul unei scăderi a cererii interne pentru carnea de miel. În primăvara anului trecut, s-au sacrificat aproximativ 10.000 de miei la nivelul județului, în timp ce în acest an numărul a scăzut la aproximativ 2.000. Această reducere a cererii interne este explicată de preţurile mai ridicate ale cărnii de miel, generate de creşterea cheltuielilor cu salariile, taxele şi furajele. Cererea mai mică din partea consumatorilor buzoieni a fost compensată de o creştere a numărului de contracte pentru export, mai ales către ţările arabe precum Iordania, Qatar, Maroc şi Arabia Saudită.

Deşi creșterea exportului aduce venituri suplimentare pentru crescătorii de animale, aceştia se confruntă cu provocările costurilor ridicate şi schimbările în preferinţele consumatorilor. Preţurile mai mari ale cărnii de miel au determinat mulţi consumatori să se orienteze către alte produse, cum ar fi carnea de curcan, care este mai accesibilă din punct de vedere financiar.

Nicu Marin, un crescător de animale din zonă, explică pentru sursa citată: „Preţurile sunt ridicate din pricina furajelor care sunt scumpe, a secetei. Noi am vândut kilogramul de carne de miel în viu cu 23 de lei, iar tăiat am observat că se vinde cu 50 de lei. În contextul ăsta, crescătorii preferă să îi dea la export, se vând şi din timp. Sunt mulţi, în special vârstnici care cumpără la kilogram, nu mai cumpără miel întreg. Cine mă mai întreabă, vor curcani de Paşte, nu vor miel, gusturile românilor s-au schimbat”.

Cu toate acestea, exportul masiv demonstrează adaptabilitatea județului Buzău la cerinţele pieţei internaţionale. De remarcat este faptul că județul Buzău reușește să își valorifice resursele locale pe cât posibil. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la impactul pe termen lung asupra sectorului de creştere a animalelor şi al economiei locale. În acest sens, autorităţile sunt preocupate de menţinerea standardelor sanitare şi a siguranţei alimentelor în timpul Sărbătorilor Pascale, când consumul de carne de miel este mult mai crescut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker