ActualitateCultură

Eveniment dedicat memoriei jurnalistului buzoian Pamfil Șeicaru, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Judeţeană ,,V. Voiculescu” Buzău, în parteneriat cu UZPR – Filiala Buzău, organizează marţi, 24 octombrie 2023, de la ora 12.30, la sediul său din Galleria Mall, un eveniment dedicat evocării lui Pamfil Şeicaru: ,,De la presa scrisă la presa on-line, perspective”.

Programul evenimentului include premierea celor mai bune reviste şcolare (gimnaziu şi liceu); pentru a putea participa la competiţie, toate publicaţiile de la şcoli trebuie să fie trimise la sediul Inspectoratului Școlar Județean Buzău sau la sediul bibliotecii până la data de 13 octombrie.

De asemenea, evenimentul include intervențiile unor scriitori care vor vorbi despre jurnalism și despre Pamfil Șeicaru din perspectivă proprie. Astfel,  Ovidiu Zanfir, secretar UZPR, va aborda subiectul ,,De la presa scrisă la presa on-line, perspective”, în timp ce preşedintele Filialei UZPR Buzău, Stan Brebenel va prezenta  ,,Repere istorice în presa buzoiană”. Despre Pamfil Șeicaru va vorbi colonel în rezervă şi profesor asociat Mihai Goi, care se va concentra pe tema exilului acestuia, pe care a intitulat-o ,,Exilul lui Pamfil Şeicaru”. La manifestarea din acest an participă elevi din redacţiile revistelor şcolare, profesori, scriitori, jurnalişti, membri UZPR.

Buzoianul Pamfil Şeicaru – născut în 1894 la Tăbărăşti -,  ne amintesc reprezentanții Bibliotecii Județene, „a fost ziarist şi director al ziarului ,,Curentul”, cel mai combativ cotidian românesc în perioada dintre cele două războaie mondiale. În august 1944 a părăsit ţara cu ideea de a publica un ziar ce ar fi trebuit să susţină cauza României după încetarea războiului. În 1945 a fost condamnat la moarte în contumacie de comunişti. A petrecut 30 de ani în Spania, iar ultimii ani de viaţă i-a petrecut în Germania. La moartea sa, în octombrie 1980, Primul Ministru al Bavariei, Franz Josef Strauß, l-a omagiat într-un mesaj, descriindu-l drept ,,un patriot român şi eminent ziarist”. În 1966, Ceauşescu l-a graţiat în urma unei ample acţiuni a Securităţii, după care a fost ajutat financiar să publice articole şi cărţi favorabile politicii de independenţă a lui Ceauşescu faţă de Moscova”.

 

Articole similare