ActualitateCultură

Creatorii de artă populară, invitați la un curs de restaurare și conservare textile tradiționale

Artizanii populari  din comunele Bisoca, Jitia sau Vintileasca,  creatorii de artă populară pricepuți în cusături și țesături,  care au făcut din această artă și un mod de a obține venituri, sunt invitați să se înscrie la cursul de restaurare și conservare textile tradiționale organizat de Zestrea Bisoceană. Ei se vor întâlni cu Raluca Cășaru, un restaurator cu experiență în arta textilă, ce vine să  povestească și să ne împărtășească din experiența ei în cadrul unui curs organizat în data de 29 septembrie, începând cu ora 10.00, și sâmbătă, 30 septembrie, începând cu ora 14.30.

Pentru că numărul de locuri este limitat, cei interesați sunt invitați să se înscrie în  completând formularul de AICI cu informațiile solicitate.

Participanții au nevoie de unul sau două obiecte textile pe care dorește să le recondiționeze, ace, fire textile pentru restaurare, gherghef. Durata cursului este de patru ore, care se vor desfășura la hub-ul Țărănesc Zestrea Bisoceană.

Acest atelier face parte din proiectul „Cămașa în broci-povestea unei comunități”, un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și face parte din acțiunile de revitalizare a mediului rural desfășurate de Asociația Zestrea Bisoceană. „Cămașa în broci” este acea cămașă specifică văii superioare a râului Râmnic. Este cusută cu fir de lână vopsit în rădăcina unei plante denumite local broci (Rubia tinctorum).

În această vară, reprezentanții organizației din Bisoca au pornit pe urmele acestui element de patrimoniu, pe urmele ultimelor cămăși în broci, ale poveștilor bătrânilor ce le-au cusut odinioară. Și au reușit să adune multe în tolba lor pe care cu nerăbdare și bucurie au început să le ofere și altor buzoieni și nu numai.

Articole similare