Administrație

Evaluatorii UNESCO Margaretha Roelfs şi Ilias Valiakos: ,,Am întâlnit lucruri extraordinare în Ţinutul Buzăului”

„Ţinutul Buzăului” are şanse mari să devină ­Geo­parc UNESCO; cel puţin aşa au lăsat să se înţeleagă cei doi raportori, Margaretha Roelfs şi Ilias Valiakos, care şi-au încheiat duminică vizita de evaluare în judeţul Buzău. La o întâlnire cu presa pe care au avut-o în Sărata Monteoru, aceştia au spus că mai sunt lucruri de făcut în domeniul infrastructurii, dar au întâlnit „lucruri extraordinare” în ,,Ţinutul Buzăului”.

„Cred că acest geoparc are un mare potenţial şi echipa a făcut un pas important alături de populaţia locală şi cred că următorul pas care trebuie făcut este de a face o mai bună infrastructură în zonă, pentru că este oarecum greu de ajuns în unele locuri, iar zona are un mare potenţial de a atrage oamenii. Ne gândim la drumuri, la accesibilitate, la centre de vizitare ca acelea pe care le-am văzut şi care sunt extraordinare”, a spus Margaretha Roelfs.

„Înainte de a vă prezenta o listă a obiectivelor de făcut, to do list, vreau să vă spun mai bine ce am găsit aici. Am văzut în ultimele patru zile nişte lucruri extraordinare. Infrastructură în curs de realizare, centre de informare realizate pe o tehnologie ultramodernă combinată cu elemente tradiţionale, ceea ce pentru mine a fost o noutate pe care nu am văzut-o la alte geoparcuri, aceea de a combina tehnologia nouă cu lucrurile tradiţionale. Mi-a plăcut asta foarte mult. Am văzut nişte panouri impresionante, cu un design smart, care atrag oamenii către alte puncte din ­geo­parc şi care ajută astfel la prelungirea şederii turiştilor aici. Este un teritoriu cu un potenţial imens şi au fost făcute lucruri impresio­nante aici, dar în lumea geo­parcurilor nu există geo­parcuri perfecte, ci mereu este nevoie  de îmbunătăţiri. Nicăieri nu este un geoparc perfect. Lucrul bun este că oamenii care lucrează în teritoriu au înţeles exact ce trebuie făcut, politicienii par responsabili pentru ce se întâmplă şi oamenii par a şti exact ce trebuie făcut, au o hartă a ceea ce trebuie făcut şi par să se ţină de ea, indiferent câţi ani va dura. Aceasta este ideea de ­geo­parc: totdeauna să devii mai bun. Dacă Buzăul va deveni un geoparc, peste patru ani alt evaluator va veni şi atunci vi se va spune că trebuie făcute şi alte lucruri. De aceea un geoparc nu doarme niciodată. Totdeauna este o competiţie să faci lucrurile bune”, a spus, la rândul său, Ilias Valiakos.

Preşedintele Asociaţiei „Ţinutul Buzăului”, Răzvan Popa, unul dintre cei trei iniţiatori ai proiectului alături de profesorul Alexandru Andrăşanu de la Universitatea Bucureşti şi de preşe­dintele ANTREC Buzău, Cristina Partal, a relatat câteva elemente ale vizitei celor doi evaluatori UNESCO: „Am avut o întâlnire la Consiliul Judeţean cu stafful, cu cei 18 primari şi cu membri consultativi ai geo­parcului, am prezentat proiectul din 2007, după care am plecat pe teren şi ne-am întâlnit cu antreprenori, profesori, primari ai localităţilor din ţinut – de această dată la faţa locului – şi am vizitat foarte multe situri naturale, precum  Vulcanii Noroioşi sau Domurile de sare, punctele de vizitare pe care le-am făcut de-a lungul timpului. Nu s-a evaluat atât caracterul natural al zonei, cât proiectele noastre, interpretarea, cum a fost implicată comunitatea locală, traseele, proiectele educaţionale pe care le-am avut. Tot timpul a fost o discuţie”, a spus Răzvan Popa.

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a ţinut să mulţumească la rândul său iniţiatorilor proiectului şi celor doi evaluatori care au inspectat „Ţinutul Buzăului”: „Eu aş vrea să mulţumesc, în numele locuitorilor din ­geo­parc, Asociaţiei <Ţinutul Buzăului>, domnului profesor Alexandru Adrăşanu şi doamnei Cristina Partal, pentru că fără ideea lor din urmă cu 14 ani nu am fi putut fi astăzi aici. Mulţu­mesc, de asemenea, celor doi evaluatori care au avut răbdare cu noi în aceste zile şi sper să fi realizat că oamenii din Ţi­nu­tul Buzău­lui sunt oameni cu suflet care iubesc locurile natale şi care doresc să renască această zonă şi îşi doresc, cel puţin la fel ca şi mine, ca <Ţinutul Buzăului> să primească acreditarea UNESCO pentru că din momentul acela va începe adevărata renaştere. Cred că am înţeles cu toţii că res­ponsabilitatea nu este acum decât la noi. Îmi doresc din tot sufletul să am ocazia, chiar dacă nu voi mai fi preşedinte al Consiliului Judeţean, ca peste patru ani să primim o vizită de la ­UNESCO pentru revalidare şi reacreditare. Pentru a face asta însă trebuie să ne dăm seama ca nu depinde decât de noi”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Articole similare