Educație

Evaluarea Națională 2021. Ce dificultăți au întâmpinat elevii la proba de la Matematică

Joi, 24 iunie, a avut loc ultima probă a examenului de Evaluare Națională, proba la Matematică. Dacă la proba de la Română elevii nu au întâmpinat dificultăți, la matematică au fost câteva subiecte mai dificile. Așa cum era de așteptat, matematica va fi cea care va face diferența la Evaluarea Națională 2021. În centrele de examen din județul Buzău s-au prezentat 2.665 candidați, 253 fiind absenți. De asemenea, nu au existat cazuri de candidați care să fie eliminați din examen.

Chiar dacă subiectele au fost asemănătoare celor de la simularea Evaluării Naționale, cel puțin un ­exercițiu dintre subiectele la matematică le-a dat bătăi de cap elevilor. Este pentru prima dată când subiectele la Matematică de la Evaluarea Națională conțin cerințe concepute după modelul testelor PISA. Astfel, la subiectul I au fost șase exerciții de tip grilă cu un singur răspuns corect, iar pentru fiecare rezolvare corectă elevii primeau câte 5 puncte, iar la subiectul al doilea au avut șase probleme de geometrie tot tip grilă, iar pentru fiecare răspuns corect primeau tot 5 puncte. La subiectul al treilea, care i-a și pus în dificultate pe elevi, absolvenții au avut de rezolvat exerciții cu funcții, dar și probleme de geometrie cu trapez isoscel și cub.

După ora 11.00, elevii au început să iasă din clase, vizibil emoționați, căutând să ajungă cât mai repede la părinți. Subiectul trei se pare că le-a pus probleme elevilor, care au considerat că această parte a fost cea mai dificilă.

,,La subiectul trei a fost puțin mai greu, dar a fost în regulă”

,,A fost OK; la subiectul trei a fost puțin mai greu, dar a fost în regulă. La geometrie a fost mai greu. Am avut puține emoții la început, dar au trecut pe parcurs. Vreau să dau mai departe la Hasdeu. Mi s-a părut mai greu examenul de la Matematică, comparativ cu cel de la Limba Română. Mă aștept să iau peste 9”, a spus Andrei Petrașcu.

 

 

 

,,Mi s-a părut mai greu examenul de la Matematică”

,,A fost bine, singura problemă a fost partea a treia, care a fost mai complicată. Vreau să dau la Liceul de Arte. Am avut foarte multe emoții. Mi s-a părut mai greu examenul de la Matematică, cea mai grea fiind partea de geo­metrie. Sper să iau 8.”, a spus Sandra.

,,Mi s-a părut OK”

,,Mi s-a părut OK, dar subiectul trei a fost cel mai greu. Am avut emoții. Mi s-a părut mai grea partea de algebră decât cea de geometrie. Comparativ cu examenul de la Limba Română, cel de la Matematică a fost mai greu. Vreau să dau mai departe la Colegiul Economic“, a spus Alexandru Vasile.

,,Cel mai greu a fost exercițiul patru de la partea de geometrie”

,,A fost bine, am avut câteva dificultăți, dar nu peste tot. Nu prea am avut emoții. Cel mai greu mi s-a părut exercițiul patru de la partea de geometrie. Mă aștept să iau în jur de 9,40. Vreau să dau la Liceul <Alexandru Ioan Cuza> din București”, a declarat Mihnea Morar.

,,A fost puțin cam greu”

,,A fost puțin cam greu la subiectul al treilea, dar în rest a fost ok. Am avut multe emoții, mi s-a părut mai greu examenul de la Matematică, deoarece dintotdeauna m-am descurcat mai bine la Română. Partea de geometrie mi s-a părut cea mai grea. Vreau să dau la Liceul de Arte”, a declarat Bianca Manolescu.

,,În acest an nota 7 se va lua mult mai ușor”

,,Subiectele au fost de nivel mediu spre ridicat. Ele au fost comparate ca grad de dificultate cu cele de la simulare. Dacă aș analiza subiectele de anul trecut comparativ cu cele de anul acesta, premiera din acest an este formatul de evaluare pentru testele PISA; nu este o idee rea, nivelul de dificultate este același față de anul trecut, mi se pare mie. Eu cred că notele se compară cu cele de anul trecut. Părerea mea este că în acest an nota 7 se va lua mult mai ușor decât anul trecut și cred că notele pentru copiii de nivel mediu vor fi luate cu ușurință între 8 și 9. În continuare, aș vrea să analizez puțin pe subiecte testarea din această zi la Matematică. Subiectele I și II au fost de nivel simplu, numai că aveau nevoie copiii de o atenție educată, spun eu, educată prin exer­cițiu și știința teoriei, în special la subiectul II de geometrie. Nu au fost capcane, dar părerea mea, din experiența de profesor, este că mulți copii nu notează datele pe desen și astfel, la geometrie, nu sunt foarte ajutați și trec cu vederea, neavând răbdare să rezolve un exercițiu simplu, o problemă simplă.  Deci subiectele I și II nu au avut capcane, în timp ce la subiectul trei au avut atât la algebră, cât și la geometrie. La algebră, la problema cu funcția subpunctul b, nu a fost greu acest subpunct, doar că ei trebuiau să facă reprezentarea ­gra­fică cu ajutorul intersec­țiilor cu axele coordonate, iar ei nu sunt obișnuiți în totalitate să facă această reprezentare din intersecția cu axele de coordonate și drept dovadă aici aș avea un semn de întrebare pentru unii copii în realizarea rezolvării. La pro­blema trei, subpunctul a, a fost foarte ușor, doar că aveau nevoie de atenția semnului minus în fața produsului de paranteze, unde mulți copii îl ignoră, în timp ce la subpunctul b, într-adevăr acolo a fost o mică capcană. Surpriza zilei din aceste subiecte a fost pro­blema șase, subpunctul b. Din câte am observat nu a semănat cu nicio problemă din testele de antrenament care au fost pe același sistem PISA, nici cu testele de antrenament de anul trecut care au fost reper în simularea dată de anul acesta. O problemă destul de delicată, sinceră să fiu eu am avut această intuiție că se va da, nu știu cum, dar am avut-o. Ca metodă de rezolvare rapidă și eficientă era metoda ­vo­lumelor, situație cu care am văzut că mulți copii au fost obișnuiți”, a declarat, pentru OPINIA, Simona Rîș­canu, profesor de mate­ma­tică, Pitagora Edu.

Următoarea zi cu emoții pentru elevi este marți, 29 iunie, atunci când se vor afișa primele rezultate la Evaluarea Națională.

2 Comentarii

  1. Corect! Important este să știi pe cine cumperi. cu un cadou „substanțial” de 8 Martie, o altă mică atenție, aflat numele supraveghetorilor care sunt „trași la sorți” pt Bac, eventual ce asitentă medicală este, totul se rezolvă!

  2. A fost simplu cu ajutorul supraveghetorilor care ne-au adus rezolvările din afara după o oră. Totul se cumpără și se rezolvă in România. Important este să știi pe cine cumperi!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker