Sport

Eroul de la Guimaraes! Ovidiu Ionescu merge la cea de-a doua Olimpiadă consecutivă: ,,Sunt fără cuvinte!”

Sportul buzoian primeș­te o imensă gură de oxigen după o perioadă critică, de pandemie, în care, în lipsa competițiilor, și performanțele au lipsit sau lista sportivilor care au performat a fost extrem de limitată. Titlurile de campioană și medaliile atletei Marina Baboi au fost practic singurele raze de lumină în ultimul an în sportul buzoian, dacă nu îi luăm în calcul pe frații gemeni gimnaști Gabriel și Robert Burtă­nete, legitimați acum la Steaua, după desființarea secției de profil de la Gloria. Asta până duminică seară, când Buzăul sportiv a pri­mit confirmarea că va ajunge în această vară la întrecerea supremă: Jocurile Olimpice! Pentru a doua ediție conse­cutivă, după Rio de Janeiro 2016, Ovidiu Ionescu va participa în proba de simplu a întrecerilor de tenis de masă, după ce a obținut o calificare aproape miraculoasă la Tokyo, în urma turneului preolimpic european care s-a încheiat duminică seară la Guimaraes, în Portugalia.

De la agonie la extaz

Trei șanse avea Ovidiu Ionescu să ajungă la Jocu­rile Olimpice de la Tokyo. Prima a fost ratată după turneul de calificare mondial care a avut loc în Qatar, în luna martie. A doua a ve­nit săptămâna trecută, la turneul preolimpic european de la Guimaraes, din Portugalia, care, dacă ar fi fost și ea ratată, l-ar fi trimis pe Ovidiu la mâna ranki­n­g-ului ITTF atunci când urmau să se împartă ultimele bilete pentru Tokyo. Sistemul de calificare a fost extrem de complicat. Concursul a început cu opt grupe. În funcție de clasament, primii patru sportivi cotați au intrat direct pe tabloul principal. Primii doi sportivi clasați la finalul grupelor au obținut accesul pe tabloul principal, alături de primii patru sportivi cotați pe baza clasamentului. Finaliștii tabloului s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar finala nu s-a mai disputat. Cei 18 jucători rămași au pătruns pe un al doilea tablou principal, iar finaliștii s-au calificat la Tokyo fără a mai juca finala. Câștigătorul meciului dintre semifinaliștii învinși pe al doilea tablou principal se califica, de asemenea, la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ovi­diu a fost eliminat de pe tabloul principal 1, dar a prins biletele pentru Tokyo calificându-se în finala tabloului principal 2, după ce l-a învins pe britanicul Paul Drinkhall cu 4-1 (11-3, 11-6, 11-5, 10-12, 11-8).

 • Tabloul principal 1, Grupa C:
 • Ovidiu Ionescu – Jesus Cantero (Spania) 1-4 (7-11, 10-12, 12-10, 9-11, 5-11)
 • Ovidiu Ionescu – Mihai Bobocică (Italia) 3-4 (11-7, 11-9, 9-11, 11-9, 8-11, 9-11, 6-11)
 • Ovidiu Ionescu – Tal Israeli (Israel) 4-0 (11-9, 11-7, 11-6, 11-8)

Clasament:

 1. Bobocică 6 p.
 2. Ionescu 4 p.
 3. Cantero 4 p.
 4. Israeli 4 p.
 • 16-imi: Ovidiu Ionescu – Lubomir Pistej (Slovacia) 3-4 (8-11, 11-5, 12-10, 11-4, 6-11, 8-11, 8-11)
 • Tabloul principal 2
 • optimi: Ovidiu Ionescu – Vladimir Sidorenko (Rusia) 4-1 (11-8, 13-11, 6-11, 12-10, 11-7)
 • sferturi: Ovidiu Ionescu – Daniel Habesohn (Austria) 4-3 (3-11, 8-11, 12-10, 11-8, 9-11, 11-1, 11-7)
 • semifinale: Ovidiu Iones­cu – Paul Drinkhall (Marea Britanie) 4-1 (11-3, 11-6, 11-5, 10-12, 11-8)

Ovidiu Ionescu: ,,Este o bucurie de nedescris. Vreau performanță!”

La 31 de ani, Ovidiu Ionescu va participa în vară (23 iulie – 8 august) la cea de-a doua ediție consecutivă a Jocurilor Olimpice, după Rio de Janeiro 2016, iar sa­tisfacția sa este totală. ,,Sunt printre puținii din istorie care, cu trei înfrângeri, reușește să se califice. Această calificare a venit destul de greu, dar cred că este mai frumos așa! Să reușești în ultimul meci, în ultima zi, când toată lumea este plecată acasă, trebuie să fii și norocos. Calificarea aceasta la Jocurile Olimpice vine după un an foarte greu, de pandemie și pur și simplu sunt fără cuvinte, este o bucurie de nede­scris”, a spus Ovidiu, imediat după meciul care i-a asigurat prezența la Tokyo. În Japonia, Ovidiu știe ce are de făcut: ,,Îmi doresc să reușesc și o performanță la aceste Jocuri Olimpice, chiar cred în mine, sper să încheiem și cu dublu mixt, să fiu calificat la două probe”.

,,Vreau să îl felicit, a jucat extraordinar în ultimul meci. A mai avut o șansă în Qatar, pe care a ratat-o. Acest turneu mi-a demonstrat că orice jucător poate să se califice la Olimpiadă”, a declarat și antrenorul lui Ovidiu, Andrei Filimon.

Un președinte fericit

De curând ales pentru al șaselea mandat în fruntea Federației Române de Tenis de Masă, Cristinel Romanescu va conduce la Tokyo o delegație cu șanse mari la o medalie. FRTM are calificată la Jocurile Olimpice din Japonia echipa feminină, condusă de antre­norul Viorel Filimon, și două sportive din două posibile în proba de simplu, Eliza Samara și Bernadette Szocs. Ovidiu Ionescu a obținut calificarea în proba de simplu masculin și așteaptă confirmarea ITTF pentru calificarea și în proba de dublu mixt, alături de Bernadette Szocs. ,,Ovidiu Ionescu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo în proba de simplu masculin. Semifinala turneului preolimpic s-a încheiat așa cum ne-am fi dorit toți. Ovidiu Ionescu a conștientizat miza meciului și a făcut rapid 3-0 cu britanicul Paul Drinkhall. În cele din urmă, românul a încheiat cu 4-1. După o ca­lificare din grupe, care se întâmplă o dată dintr-un ­mi­lion de încercări, așa cum a recunoscut chiar Ovidiu, sportivul nostru a fost ­eli­minat de pe primul tablou, dar și-a revenit, a luptat pentru fiecare punct și va reprezenta România la Tokyo”, a spus Romanescu după calificarea lui Ovidiu la Jocurile Olimpice.

Și Rareș Șipoș a fost aproape de calificare!

La turneul preolimpic european de la Guimaraes, alături de Ovidiu Ionescu a fost prezent și Rareș Șipoș, clujeanul care, de curând, a semnat cu Gloria Buzău. Și el a fost la un pas de a-și asi­gura prezența la Olimpiadă. Sportivul de 20 de ani a fost eliminat în sferturile celui de-al doilea tablou principal de grecul Panagiotis Gionis (0-4), după ce în primul a ajuns până în semifinală, unde a fost învins cu 2-4 de către ucraineanul Lei Kou.

Ovidiu Ionescu, al 63-lea sportiv român calificat până acum la Jocurile Olimpice

Ovidiu Ionescu a devenit, după calificarea obținută la Guimaraes, al 63-lea sportiv român care va fi prezent la Jocurile Olimpice din Japonia. Iată lista completă din acest moment a Team România pentru Tokyo:

 • Atletism (5): Florentina Iușco și Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălțime), Alin Firfirică (aruncarea discului)
 • Baschet (4): echipa feminină de 3×3
 • Box (1): Cosmin Gîrleanu (cat. 52 kg)
 • Canotaj (18): patru rame masculin, dublu vâsle feminin – categorie ușoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin
 • Ciclism (2): Vlad Dascălu mountain bike, 1 loc nenominal cotă parte la ciclism pe șosea
 • Fotbal (18): echipa națională olimpică
 • Gimnastică artistică (3): Maria Holbură, Marian Drăgulescu, Larisa Iordache
 • Înot (2): Robert Glință și Daniel Martin (100 m spate)
 • Kaiac-canoe (2): canoe-2 masculin – 1.000 m
 • Lupte (1): Alina Vuc (cat. 50 kg)
 • Scrimă (2): Ana Maria Popescu (spadă), Iulian Teodosiu (sabie)
 • Tenis de masă (4): echipa feminină – 3 jucă­toare, Ovidiu Ionescu
 • Tir sportiv (1): Laura Ilie (pușcă aer comprimat 10 m).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

error: Continut protejat!!