Actualitate

FOTO | Povestea vrâncenilor ale căror soții au vrut să vândă la Buzău armele folosite la un asasinat

Descoperire interesantă, în week-end, a polițiș­tilor de la Biroul Arme din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, care ar putea contribui la închiderea unui caz complicat de omor comis în Vrancea în urmă cu trei ani. Un întreg arsenal a fost capturat sâmbătă de oamenii legii din Buzău, în urma unor descinderi în mai multe locații din jude­țele Vrancea și Bacău. Șapte arme letale deținute ilegal, printre care și o armă automată militară, ar fi trebuit să ajungă la un buzoian, însă tranzacția a întârziat nejustificat, iar oamenii legii au intrat pe fir. Două femei, care s-ar fi ocupat de vânzare în numele soților aflați în arest într-un dosar de omor, au fost și ele arestate preventiv pentru 30 de zile.

Cele mai multe arme erau îngropate în curtea locuinței din Bacău a mamei uneia dintre femei, iar printre ele s-ar putea afla și cele cu care s-a tras în februarie 2019 asupra unui afacerist din Vrancea, deținător al mai multor case de schimb valutar în Focșani, ucis în atac. Este cea mai mare captură de arme din acest an a polițiș­tilor buzoieni. Pentru localizarea lor, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au efectuat sâmbătă șapte percheziții domiciliare, în județele Vrancea și Bacău.

„La data de 24 aprilie a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, sprijiniți de polițiști de investigații criminale, de investigarea criminalității economice, de la ordine publică și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, au efectuat șapte percheziții domiciliare, în județele Vrancea și Bacău. Activitatea s-a desfășurat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, în baza autorizației emise de Judecătoria Buzău. Din cercetări a reieșit că patru persoane (două femei, de 27 și 35 de ani și doi bărbați, de 35 și 43 de ani), din Vrancea, ar fi deținut arme, muniții și substanțe toxice, pe care, în perioada martie-aprilie a.c., ar fi intențio­nat să le comercializeze”, precizează IPJ Buzău.

În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat, în ­ve­derea continuării cerce­tărilor, șapte arme letale deținute ilegal – o armă automată militară, o carabină, două arme de vânătoare semiautomate, trei pistoale calibrul 9 mm-, 1.000 de cartușe aferente, un recipient cu aproximativ 2 kilograme de mercur, un pistol neletal deținut ilegal și două amortizoare.

Cele două femei au fost reținute pentru 24 de ore, soții acestora fiind deja închiși. Ulterior, instanța a emis pe numele primelor mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar cercetările continuă pentru nerespectarea regi­mului armelor și munițiilor și trafic de substanțe ­pe­riculoase.

Potrivit unor surse judiciare, cei doi bărbați din Vrancea sunt acuzați că, împreună cu doi complici, l-au asasinat, în 2019, pe patronul unei case de schimb valutar din Focșani. Mașina afaceristului a fost tamponată de un autoturism de teren din care s-au și tras două focuri de armă înspre mașina victimei și ambele au nimerit-o pe aceasta. Un glonț l-a atins în zona brațului, iar cel de-al doilea în zona inimii, provocându-i decesul.

Bărbatul de 61 de ani, Constantin Chiriță, cunoscut în oraș sub numele de ,,Telu”, patron al unor case de schimb valutar din Focșani, a fost găsit mort în mașina sa, pe Drumul Județean 205 R, spre Slobozia Ciorăști. Două gloanțe au fost găsite în trupul bărbatului, unul dintre acestea nimerindu-l chiar în zona inimii. Autorii faptei au tras mai multe focuri de armă, însă multe dintre acestea au atins mașina la volanul căreia se afla afaceristul.

Bărbatul a fost urmărit, iar după ce a intrat din drumul european pe DJ 205 R către comuna Slobo­zia Ciorăști – un drum care nu este intens circulat -, mașina sa a fost blocată în ­tra­fic de un autoturism de teren și tamponată. Din aceeași mașină, persoane necunoscute au tras mai multe focuri de armă înspre autoturismul lui Chiriță, iar două dintre acestea l-au nimerit în zone vitale și i-au cauzat decesul.

Averea din mașina afaceristului asasinat

În timpul cercetării la fața locului, anchetatorii au găsit în mașina în care se afla și trupul neînsuflețit al bărbatului o sumă mare de bani, potrivit Monitorului de Vrancea, care citează surse oficiale, fiind vorba de aproximativ 30.000 euro, 20.000 lire și câteva sute de mii de lei.

Autorii asasinatului au fost prinși trei zile mai târziu în timp ce se pregă­teau să iasă din țară pe la Vama Nădlac. Trei indivizi au ajuns în custodia polițiștilor, ulterior fiind identificat un al patrulea implicat în atacul armat. Doi dintre ei – Gabriel Pompiliu Iosif și Gheorghe Vasile Văscăuțanu – sunt acum cercetați.

Din anchetă a rezultat că aceștia l-au urmărit pe omul de afaceri de mai bine de o lună și jumătate și s-au pregătit intens pentru a-l jefui. Potrivit unor surse, unul dintre ei a recunoscut și povestit cele petrecute, în timp ce alți doi au încercat să se învinovățească unul pe altul. Ulterior, l-au dat pe mâna anchetatorilor și pe al patrulea individ implicat în asasinat. Din datele anchetei rezultă că inculpații nu au vrut nimic altceva de la victimă decât banii, asumându-și inclusiv moartea acesteia. În Constantin Chiriță s-a tras cu două arme, dar banii lui nu au putut fi luați. Prin zonă ar fi apărut mașini, iar bărbații nu au vrut să riște să fie văzuți și au fugit.

Infracțiunile reținute în sarcina inculpaților sunt extrem de grave: omor ­ca­lificat, complicitate la omor calificat, tentativă la infracțiunea de tâlhărie calificată, nerespectarea regi­mului armelor și munițiilor, uz de armă fără drept și punere în circulație sau conducere a unui vehicul neînmatriculat.

Afaceristul, urmărit de mai mult timp pentru a fi jefuit

Omul de afaceri era urmărit de mai mult timp de inculpați, aceștia pregă­tindu-se intens pentru ziua în care sperau să devină bogați. Și-au cumpărat chiar și o mașină pe care au modificat-o și s-au interesat de programul omului de afaceri și de traseul pe care îl are.

În seara crimei, cei doi au urmărit victima, i-au tamponat mașina și au împușcat-o. În timp ce voiau să ia și banii, s-au speriat de mașini care treceau prin zonă și au fugit, fiind preluați cu mașina de un alt individ. Nu departe de locul faptei, oamenii legii au găsit mașina de teren abandonată. Aceasta avea numere de Anglia, iar deasupra acestora erau montate numere de Suceava. S-a stabilit ulterior că numerele românești de înmatriculare erau false. În timpul cercetării la fața locului, în mașina victimei, anchetatorii au găsit o sumă extrem de mare de bani. Este vorba de aproximativ 30.000 euro, 20.000 lire sterline și câteva sute de mii de lei.

“Din cercetări a rezultat că în perioada 3.01.2019-22.02.2019 inculpații au efectuat activități pentru a pregăti săvârșirea faptelor, în sensul că au achiziționat un autoturism de teren, căruia i-au schimbat culoarea, au montat o bară metalică de protecție în partea din față și plăcuțe cu număr fals de înmatriculare. Totodată, aceștia s-au interesat la cunoștinte asupra programului victimei, precum și asupra orei la care aceasta pleca de la locul de muncă către localitatea de domiciliu, Slobozia Ciorăști, în același timp verificând și traseul ce urma să-l parcurgă victima.

în aceste condiții, în după-amiaza zilei de 22.02.2019, în jurul orei 19.00, s-au deplasat în municipiul Focșani doi dintre inculpați  cu autoturismul modificat, iar cel de-al treilea cu un alt autoturism, urmând a le asigura scăparea celor doi dacă ar fi intervenit probleme. Astfel, cei doi inculpați ce se aflau în mașina de teren cu numere false de înmatriculare, au intrat în mod intenționat în coliziune cu autoturismul victimei, în timp ce acesta rula pe DJ 205 R Focșani – Slobozia Ciorăști. Ulterior au coborât din autoturism și au executat asupra victimei două focuri de armă, care i-au produs acesteia leziuni și au dus la deces.

Inculpații au mers la locul faptei înarmați, inițial cu scopul de a sustrage suma de bani ce se afla în autoturismul victimei, însă au prevăzut și au acceptat că prin modul de acțiune pot provoca moartea victimei. După săvârșirea faptei, cei doi s-au grăbit pentru a părăsi locul faptei de teamă să nu fie identificați de alți participanți la trafic, au abandonat autoturismul avariat, după care au plecat la locul de întâlnire cu cel de-al treilea inculpat, care i-a preluat cu un alt autoturism pentru a nu fi identificați în zona comiterii faptei”, a declarat procurorul Sanda Apostolescu, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, citat de monitoruldevrancea.ro.

Urmează ca armele găsite îngropate în curtea locuinței din Bacău dar și în alte locații din Vrancea să fie expertizate pentru a se stabili dacă printre ele se află și cele cu care afaceristul din Vrancea a fost împușcat mortal în urmă cu trei ani.

Condamnat pentru trafic de droguri și furturi

Unul dintre inculpați, Gheorghe-Vasile Văscăuțanu, din Adjud, județul Vrancea, nu este la prima abatere de la lege. Ultima condamnare a avut-o într-un dosar de trafic de droguri și ieșise din închisoare în luna iulie 2018. În luna martie 2017, individul a fost surprins în flagrant în timp ce oferea spre vânzare cantitatea de 1.638 grame marijuana, pe raza municipiului Adjud, județul Vrancea.

Cu ocazia efectuării percheziției la locuința fără forme legale a inculpatului a fost găsită și ridicată cantitatea de 227 grame marijuana precum și un cantar de mare precizie destinat porționarii drogurilor. Pentru această faptă el a primit 2 ani și 8 luni de închisoare. Bărbatul are însă un cazier foarte bogat, el fiind condamnat și pentru furturi dar și pentru alte fapte.

Articole similare

error: Continut protejat!!