Actualitate

Eroii Revoluției din 1989, comemorați la Buzău

Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii a fost marcată și la Buzău, printr-o comemorare a buzoienilor care și-au pierdut viețile în timpul Revoluției din 1989. Printre cei prezenți, s-au numărat reprezentanții Prefecturii, ai Primăriei, ai Armatei, dar și ai Asociației Club 22, alături de membrii familiilor celor decedați. Ceremonia constat din slujba religioasă, discursul vicepreședintelui Asociației Club 22 Lionel Zosmer și a fost încheiată cu depunerea coroanelor la Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989.

Cel care a luat cuvântul în cadrul ceremonialului, a fost Lionel Zosmer, vicepreședintele Asociației Club 22. Acesta a făcut referire, în discursul său, la controversele legate de Revoluția din 1989, care există și în prezent. „Încep cu ceea ce consider eu astăzi o mare întrebare pentru noi cei ce am luptat în ’89: <A fost Revoluție sau este un blestem?>. Pentru cei ce nu știu să ne conteste, revoluție înseamnă schimbarea orânduirii sociale într-un timp relativ scurt, prin mijloace mai mult sau mai puțin violente și prin participarea păturilor largi ale populației. Cei care acuză ca fiind în ’89 lovitură de stat: lovitură de stat este răsturnarea ilegală, adesea violentă, a unui guvern sau lider existent, de către un grup militar mic, condus de către un viitor dictator. O trecere a unei armate de partea unei revoluții se numește lovitură de stat sau puci, dacă puterea este preluată exclusiv de un grup militar. Asta ca să ne înțelegem ce a fost în ’89. Anii trecuți vă vorbeam despre Revoluție, revoluționari, respect, eroi. Erau vorbe care au trecut și nimănui nu i-a păsat. Acum, vorbesc despre unde a ajuns idealul de libertate, pentru care noi sau măcar unii dintre noi, au luptat atunci”, a spus acesta.

De asemenea, acesta a taxat și tendința României de a accepta statutul de „marionetă” a Uniunii Europene și acceptarea docilă a tuturor ideilor impuse, cu riscul pierderii identității naționale. „Ca și când epidemia nu ar fi suficientă, avem și o rețea internațională, condusă de Bruxelles, care vrea să impună taxe brutale pentru proprietăți, pentru automobile, mascate ca fiind măsuri pentru protecția mediului. Vor să amenințe nu securitatea financiară a multinaționalelor, care distrug mediul, ci securitatea financiară a oamenilor simpli. Încălziți-vă mai puțin, folosiți mai puțină apă, conduceți mai puțin, iar dacă nu faceți asta, plătiți mai mult. Ne întoarcem în comunism, când Mencinicopschi spunea <Nu chiflele sunt mai mici, fălcile voastre sunt prea mari!>. Entuziasmul nostru legat de comunitatea europeană s-a prăbușit, iar Uniunea Europeană este o umbră, o umbră nouă în culorile curcubeului, a ceea ce noi am sperat vreodată. Este evident că drepturile ne sunt luate încetul cu încetul de către o nouă specie: Homo Bruxelicus. Nu trebuie să acceptăm pasiv toate planurile și proiectele Bruxelles-ului. Nu a fost vorba să renunțăm la părți importante din cultura noastră, istoria și tradiția noastră, pentru niște presupuse ideologii și principii înalte”, a concluzionat Lionel Zosmer.

România și-a câștigat libertatea mult dorită cu foarte multă vărsare de sânge, dar nu a știut ce să facă cu ea, iar 32 de ani mai târziu, încă sunt români care suspină după Ceaușescu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker