Actualitate

Enel se transformă în „om bun la toate“ în gospodăriile clienților?

Buzoienii care au fost de acord cu oferta Enel şi au încheiat un contract pentru cuantificarea energiei electrice consumate în propriile gospodării sunt supuşi, în această perioadă, unor experienţe care îi scot din confortul zilnic. Am descoperit pe reţelele de socializare comentarii legate de o practică mai puţin obişnuită a celor de la Enel, care le propun clienţilor, folosindu-se de anumite subterfugii, să fie de acord cu modificarea contractului încheiat după liberalizarea preţurilor la energie ulterior datei de 1 ianuarie 2021.

Concret, consumatorii sunt apelaţi telefonic şi sunt angajaţi în discuţii pe marginea contractului încheiat între cele două părţi şi li se propun variante pentru modificarea acestuia în schimbul prestării anumitor servicii, care să acopere nevoile în gospodărie. „Până acum am fost apelat de patru ori”, spune Cezar Nicolae G., „ca să mi se propună şi alte servicii, în afara distribuţiei de energie electrică, cum ar fi intervenţii cu echipe specializate în cazul defecţiunilor la reţeaua de canalizare sau la cea de apă potabilă!”. Astfel, apelanţii, se pare angajaţi ai unui call-center, încearcă să vândă servicii în avans cu condiţia ca titularul contractului de energie electrică să fie de acord cu suplimentarea costurilor contractuale iniţiale cu un procent anume, adică eventuale intervenţii la reţelele amintite. Ofertantul asigură clientul că la momentul intervenţiilor vor fi percepute taxe sub preţurile pieţei!

Şefa OPC Buzău, comisar Cornelia Galer, spune că la sediul instituţiei nu a fost depusă nicio sesizare în sensul celor expuse, dar oricare dintre consumatorii apelaţi cu astfel de propuneri şi care ar considera demersul din partea Enel un abuz, poate depune o sesizare la un comisar din cadrul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului. De asemenea, insistenţa/repetarea apelurilor telefonice ar putea fi considerată un abuz/hărţuire, ceea ce ar îndreptăţi consumatorul respectiv să se adreseze Poliţiei Buzău.

Articole similare