Monden

Emeric Imre și Marius Roje, în recital la Cetățuia

,,Muzica folk nu trebuie să dea lumii texte, ci po­vești bine scrise poetic!”, spunea într-un interviu recent artistul Emeric Imre. Și cu această idee va urca și pe scena pensiunii buzoiene din mijlocul pădurii joia aceasta, dar și cu dor de public și de scenă. În toți anii de când adoptă stilul muzical folk, Emeric spune că muzica a crescut ca sound – pentru că se mai folosesc și alte instrumente, precum clapele, flautul sau pianul, dar și puține influențe de jazz -, dar ,,muzica rămâne în esență frumoasă sau nu, doar că soundul se mai schimbă, așa simt eu”.

Artistul recunoaște că pandemia i-a marcat puțin cariera, cu o pauză pe care nu și-o dorea nimeni, dar se bucură acum că festiva­lurile și concertele revin pe făgașul normal și, mai ales, că tinerii sunt încă interesați de acest stil muzical pe care el, la 56 de ani, îl iubește la maximum. ,,Muzica folk are cele mai multe festivaluri din țară. Bine, nu acum încă, în pandemie, dar festivaluri până să înceapă pandemia erau foarte multe. Și sunt foarte-foarte mulți tineri care cântă muzica folk. Și, dacă stăm bine și ne gândim, este muzica cea mai apropiată de cei care încep să o ia pe această cale muzicală. Muzică folk, din fericire, are mulți tineri care vin spre ea. Acum depinde și de destin, dacă rămân pe acest drum sau o iau spre alte genuri. Exemple avem numeroase: și Loredana Groza a început cu o chitară, și Mădălina Manole, și Ioana Ignat. Sunt artiști care au îmbrățișat alte genuri apoi. La fel este și cazul unor rockeri care prima dată au început cu mu­zică folk și pe urmă și-au făcut trupă și au făcut alte genuri de muzică. Dintotdeauna, muzica folk a avut tineri și va avea. Sunt mulți tineri care iubesc acest gen și să nu uităm că, în întâlnirile din munți și din excursii, întotdeauna o chitară este binevenită, dar și cel care cântă cu chitara lângă un foc de tabără”, a mai subliniat Emeric Imre în cadrul unui interviu acordat Agerpres în primăvara aceasta.

Din cele 260 de proiecte muzicale ale sale, unele le puteți auzi și pe scena pensiunii buzoiene Cetățuia, dacă veți alege ca joia aceasta, începând cu ora 18.30, să aveți o seară de neuitat în compania lui Emeric Imre și a prietenului său de scenă Marius Roje. Dintre ele amintim „Nebun de alb”, „Bună varianta rea”, „Orație de nuntă”, „Noapte de unul singur”, „Jurământ” sau „Condamnarea la toamnă” – toate pe versurile poetului Adrian Păunescu -, ori „Cântec pentru Aurora”, pe versurile sale, sau „Respirarea aerului de sub aripă”, pe versuri de Nichita Stănescu.

Reamintim că, de-a lungul carierei sale, de peste 40 de ani, Emeric Imre se mândrește cu albumele de creație ,,Nebun de alb” (CD, 2006, reeditat în 2017), ,,Târziu” (CD, 2012, reeditat în 2017), ,,Iarna mea cu ochii mari” (CD, 2014) și ,,Jocul vieții” (CD, 2018).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker