Monden

Ellie White evită vacanțele pe litoralul românesc

Când era copil, abia aștepta să vină vara să meargă la mare, pur și simplu pentru că iubea litoralul, mirosul de hamsii amestecat cu cel de porumb fiert și gălăgia de pe plaje amestecată cu căldura și cu nisipul cald. Centrul distracției pentru buzoiancă era atunci la Costineșți, unde ,,mirosul de aer umed și sărat care îmi umplea nările și plămânii, fri­zz-ul din părul meu ars de soare și mirosul de ulei de plajă încins”  îi făceau vacanța perfectă. Ellie povestește că terasele aglomerate de la ora prânzului și tarabele cu ,,de toate” din stațiuni de unde îți cumpărai ,,amintiri”, dar și nisipul deluros pe care îți întindeai cearceaful sau prosopul, cât mai aproape de mare, înghețata la cornet, care era de neînlocuit, zumzetul agitației amestecat cu muzica de pe ici pe colo te făceau să te reîn­to­rci cu drag în fiecare vară și să aștepți mereu cu nerăbdare  vacanța cea ma­re.

Acum, însă, artista enumeră cu regret dispariția acelor lucruri care te motivau să îți mai petreci o vacanță la malul Mării Negre, pentru că schimbările radicale din ultimul timp îți oferă doar un sejur între hoteluri din betoane construite unul lângă altul, cu persoane cu fițe, care caută doar opulență și lux. ,,Era totul atât de crud, atât de basic, atât de natural și atât de familiar. Știai exact la ce să te aștepți când ajungeai pe plajă, când mergeai prin stațiune, când mergeai la restaurant. Era familiar și frumos. Dar   ne-am modernizat. Am construit hoteluri noi, am schimbat cearceafurile pe șezlonguri și pe baldachine, am înlocuit tarabele pe shopping mall-uri… Și asta e OK. Schimbarea e inevitabilă, dezvoltarea e benefică, modernizarea face parte din prezent și nu din trecut. Însă, o dată cu schimbarea fizică, am început să ne schimbăm și psihic. Am început să ne credem regi peste regate nerecunoscute, am început să facem diferențe între etichetele de pe haine, am început să vedem oamenii ca pe un business, și nu ca pe ceea ce sunt – oameni”, a scris artista pe blogul său.

Iar atitudinea angajaților celor care au construit aceste locații de lux este cea mai derajantă, spune Ellie, pentru că prețul exorbitant al închirierii șezlongurilor vine la pachet cu ,,studierea” din cap până-n picioare a etichetelor de pe haine, iar dacă persoana în cauză nu corespunde cu ,,norma” permisă, ,,unde muzica bubuie în boxe mai tare ca la club, unde cafeaua are gust de apă cu aromă de cafea și unde figuri pestrițe se adună buluc peste două șezlonguri ca să-și ronțăie la grămadă gustările aduse în boluri de plastic, ți se livrează simplu replica că nu sunt locuri. Totul este pe opu­lență, lux, fițe maxime, încasări cât mai babane pe servicii cât mai proaste. Totul este o aglomerație obositoare, un amalgam de străzi cu mașini parcate care pe unde apucă fiecare, iar sistemul fun­cționează pe care e mai șmecher. Aceasta este o părere personală, nu o propagandă. Nu acuz pe nimeni de nimic. Atât timp cât există cerere, este și normal să existe și ofertă. Când cererea va înceta să existe, ofertele se vor schimba, și așa mai departe. Și, așa cum unii preferă aglomerația, agitația, gălăgia și serviciile de proastă calitate, alții preferă calmul și liniștea mării, o plajă mai sălbatică și mai goală în detrimentul a tot ce e mai sus. Mi-aș dori ca aceste lucruri să nu dispară în totalitate de pe litoralul românesc”, mai scrie cântăreața.

Singura locație care i-a plăcut pe litoralul românesc este Alezzi Yacht, acolo unde buzoianca s-a distrat cu o gașcă de prieteni fără să le bubuie muzica tare în cap, timp în care s-a plimbat ușor pe valurile Marii Negre. ,,Este locul în care poți veni cu prietenii să te distrezi alături de DJ locali și internaționali sau artiști care mai de care mai dornici să te facă să te simți bine, sau alături de familie, indiferent de categoria de vârstă. Poți admira coasta în timp ce savurezi un Chardonnay alături de o mâncare savuroasă sau poți dansa pe deck-ul de sus pe muzică bună. Tot ce îți trebuie este buna dispoziție”, a subliniat artista. Iar dorința ei legată de aspectul locației unei vacanțe perfecte la malul mării este formulată la sfârșitul materialului de pe blog și se leagă de verdeață și natură neatinsă de mâna distru­gătoare a omului, de mai puține gunoaie, mai puțin praf și mai multă frumusețe naturală. ,,Până atunci, respectăm locurile frumoase ale altor țări, pentru că la noi nu avem cum să facem asta”, a încheiat E­llie White.

Articole similare