Sănătate

Vaccinarea cu a treia doză, din octombrie și în România

Din luna octombrie se va administra și în Ro­mânia cea de-a treia doză de vaccin anti-Covid-19, după ce vor veni recomandările Agenției Europene a Medicamentului, a declarat, marți, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. ,,Pentru începutul lunii octombrie ne propunem să demarăm și în România această etapă, cu condiția să avem până la acel moment toate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale ale grupului de experți de la Agenția Europeană a Medicamentului, precum și de la Centrul European de Control al Bolilor”.

A treia doză va fi administrată în cazul vacci­nurilor ARN mesager, res­pectiv Pfizer și Moderna. Autoritățile au stabilit două variante pentru administrare. A treia doză de vaccin anti-Covid-19 va fi inclusă în schema inițială de vaccinare a persoanelor imunodeprimate. În cazul celorlalte categorii de persoane vulnerabile a treia doză se va face la șase luni de la administrarea celei de-a doua.

Acoperirea vaccinală anti-Covid la nivel națio­nal, din populația rezidentă e­ligibilă de peste 12 ani, este de circa 31%, în Capitală procentul fiind de 49,4%, a declarat, marți, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță. ,,Aco­perirea, din populația rezidentă eligibilă de peste 12 ani, este de circa 31% (…) Acoperirea vaccinală în municipiul București se apro­pie de 50%, vorbim de 49,4%. Urmează județul Cluj, cu aproape 46%, ju­dețul Sibiu cu 39%, Timiș 36,3%, Constanța 36,5%, Brașov 36,3%. Mai avem doar două județe, Giurgiu și Suceava, care au o rată de acoperire sub 20%, în rest toate județele au rată de acoperire vaccinală de peste 20%’’, a precizat Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.

La Buzău, rata de acoperire pe județ este de aproape 30 la sută, în ultima raportare de marți s-au consemnat ca nou imunizate 72 de persoane. De la începutul campaniei de vaccinare, în Buzău au fost imunizate 160.410 persoane, dintre care 74.491 cu schema completă.

Odată cu începerea șco­lii pe 13 septembrie, elevii de peste 12 ani, dar și părinții sau angajații șco­lilor, se vor putea vaccina și la școală, existând însă doar 476 de cabinete medicale dotate corespunzător pentru vaccinare în toată țara. Celelalte două posibilități puse la dispoziție sunt echipele mobile sau vaccinarea la centre de vaccinare de lângă școală.

Minorii se pot vaccina doar în prezența părinților și doar după exprimarea consimțământului informat printr-un formular. ,,Practic, pentru sistemul preuniversitar, activitatea de vaccinare debutează pe 13 septembrie și se va încheia pe 15 noiembrie, iar pentru învățământul universitar debutează la 1 octombrie și se finalizează pe 1 decembrie. De menționat că în învățământul universitar există posibilitatea de a se organiza chiar mai devreme aceste puncte de vaccinare. Pentru învățământul preuniversitar, acțiunea de vaccinare se desfășoară în trei modalități, fie cu echipe mobile de vaccinare, fie prin înființarea unor cabinete proprii de vaccinare în cabinetele medicale proprii, fie prin arondarea unităților de învățământ la centrele de vaccinare din proximitate, care folosesc unul dintre cele două vaccinuri care au recomandare de administrare la persoanele cu vârstă peste 12 ani, respectiv de la compania Pfizer sau compania Moderna. Pentru învăță­mântul universitar, se vor organiza cabinete de vaccinare în incinta cabinetelor medicale din campusurile universitare, sau în alte spații corespunzătoare. Vaccinarea se va asigura fie de personalul medico-sani­tar propriu, încadrat în cabinetul medical respectiv, fie de echipe mobile de vaccinare, alocate prin grija direcțiilor de sănătate publică”, a declarat, marți, Valeriu Gheorghiță.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker