Educație

Elevii din Hasdeu au reprezentat Buzăul la un concurs de public speaking

• Competiția a inclus echipe mixte formate din hasdeieni și elevi din două licee din Focșani

Plecând de la lipsa unor cursuri care să învețe elevii din România cum să susțină un discurs, trei profesori din Colegiul Național „B. P. Hasdeu” Buzău și doi din licee din Focșani au creat un partene­riat, organizând în cele trei instituții de învățământ cluburi de public speaking.

Alina Dinu, Gabriela Șerbu și Dan Solcan (Colegiul Hasdeu), Gabriela Obodariu (Colegiul „Al. I. Cuza” Focșani) și Carmen Ion (Colegiul Pedagogic „Spiru Haret” Focșani) încearcă să îi educe pe elevi cum să își controleze emoțiile când vorbesc în public și cum să își construiască un discurs argumentat. De la cursuri la o competiție de public speaking a fost doar un pas, și nici măcar pandemia nu a reușit să dea peste cap concursul.

Astfel, sâmbătă, 25 aprilie, a avut loc concursul online de public speaking „Let’s talk about You(th)”, organizat cu ajutorul Expert Forum, competiție desfășurată online, care s-a bucurat de susținerea Radio România Actualități.

30 de elevi din Buzău și Focșani s-au implicat direct formând echipe mixte (alcătuite din câte trei elevi) și postând pe paginile de Facebook discursuri plecând de la câteva teme date. În urma jurizării, două dintre cele trei premii I au fost adjudecate de elevi de la Hasdeu, Dara Ciubotaru (11 ani) și Maria Rotărescu (18 ani), și unul de Daria Antonescu de la Colegiul „Al. Ioan Cuza” din Focșani.

Dara Ciubotaru, puștoaica de 11 ani, autoare a unei cărți de povești

„Prima dată când am început să vorbesc în fața oamenilor a fost în clasa a IV-a, când am publicat o carte și am mers la mai multe clase să o prezint. Mi-a plăcut foarte mult relația dintre public și vorbitor, mi s-a părut una specială și atunci când am auzit de clubul de public speaking din liceu, mi-am dorit să ajung acolo să învăț cum trebuie să vorbesc în fața oamenilor și cum să construiesc un discurs. La concurs am abordat o temă despre cărți. În cadrul clubului am învățat că atunci când ții un discurs trebuie să interacționezi foarte mult cu publicul, ca să nu îl faci să se plictisească și trebuie să vorbești liber, fără gesturi artificiale, să zâmbești”, a declarat Dara Ciubotaru, câștigătoare a unuia din premiile I la „Let’s talk about You(th)”. Micuța haideiană a lansat anul trecut cartea „Povești zurlii pentru copii”, un volum care reunește povestioare de când era la grădiniță.

Maria Rotărescu: „Cred că e o lecție despre cum să fii om”

„În prezent, clubul de public speaking mă ajută să îmi găsesc un sens în contextul pandemiei acesteia, când școala este închisă. Mi se pare bene­fic să ne găsim preocupări, ca după această perioadă să simțim că ne-am îmbogățit într-un fel. În ceea ce privește dezvoltarea mea personală, eu îmi doresc să fiu profesor de limba română și cred că fiecare profesor trebuie să devină un mic maestru în public speaking. Întotdeauna mi-a plăcut să vorbesc. Când eram mică stăteam în fața oglinzii cu orele și mă prefăceam că sunt Andreea Esca. Aceste cursuri m-au învățat să surprind esența și că mesajul este ceea ce contează. Că atunci când ai trei minute în care trebuie să spui totul, acele trei minute să fie uluitoare, iar cel ce te ascultă să rămână cu ideea pe care ai vrut să o transmiți. Am învățat multe despre relațiile interumane. Cred că e o lecție despre cum să fii om. Tema abordată de echipa mea în concurs a fost perspective asupra viitorului, iar eu m-am orientat către meseria de profesor”, a declarat Maria Rotărescu, olimpică la limba română, geografie și istorie, și deținătoare a premiul I (cu punctaj maxim), în clasa a VIII-a, la Olimpiada Internațională de Lectură.

„Asta e realitatea, școala nu învață copiii să își învingă frica și să privească în ochii celui cu care vorbesc”   

Colegiul Hasdeu derulează de doi ani proiectul „Hasdeul, partener cultural al comunității buzoiene”. După parteneriatul cu cele două licee din Focșani, profesorii implicați își propun să extindă colaborarea la nivel regional.

Despre scopul acestui club din Colegiul Hasdeu, profesorul Dan Solcan spune că își propune să îi pregătească pe elevi pentru viață.

„Gândiți-vă ce înseamnă public speaking. Îl conectează pe copil la ceva de care se va lovi în viața de zi cu zi, ceva ce școala nu îl pregătește. Asta e realitatea, școala nu învață copiii să își învingă frica sau să și-o poată controla, să privească în ochii celui cu care vorbesc, pentru a-i transmite sinceritate. Prin clubul de public speaking încercăm să învățăm elevii își facă o structură argumentată, care îi va ajuta la un interviu de angajare sau când vor ține o ședință în fața colegilor. Este legat de viață, dar din păcate așa ceva nu se regăsește în sistemul de învățământ românesc”, a declarat Dan Solcan.

În ceea ce privește adaptarea metodelor de interacțiune din cadrul grupului și modul în care s-a desfășurat concursul în timpul pandemiei, profesorul buzoian spune că lucrurile au venit de la sine.

Cezara Grama a propus o colaborare cu Expert Forum

„Când am realizat că situația de criză se va putea prelungi, am hotărât să lucrăm mai mult online. Am format un grup pe Facebook și am organizat întâlniri săptămânale, am avut invitați care să vorbească cu copiii. De exemplu, Bogdan Orlando Vizitiu a vorbit foarte frumos despre momentul în care trebuie să faci alegeri. Apoi, am avut-o invitată pe Cezara Grama de la Organizația Expert Forum, o organizație care acționează de mai mult timp în România și are experiență în ceea ce privește drepturile omului și lucrul pentru comunitate. Am făcut grupe mixte Buzău-Vrancea compuse din câte trei elevi. Au ales teme, de la dragoste la solidaritate, și fiecare copil din grupă a văzut tema din punctul lui de vedere. De exemplu, dragostea poate fi una de aproapele tău, sau iubire sau dragostea de părinți. Copiii au urcat pe Facebook prezentări de câte trei minute, filmate cu telefonul după anumite reguli, cât să se vadă și gestica și postura corpului. A urmat jurizarea și sâmbătă s-au anunțat câștigătorii. Din cei 30 de elevi care s-au implicat în concurs, s-au dat 14 premii: trei premii I, trei premii II, trei premii III și cinci mențiuni. Mulțumim Expert Forum, partenerii noștri care au asigurat și jurizarea: Cezara Grama, Maria Cezar și Arina Florescu. Juriul a explicat fiecărui copil ce ar fi trebuit să facă în plus, pe grila de punctaj”, a mai declarat profesorul Dan Solcan.

Datorită interesului crescut demonstrat de elevi și profesori din alte licee, ­partene­riatul bazat pe public speaking se va extinde în viitor către alte instituții de învățământ și județe.

„Vrem să facem un concurs și mai mare, regional. Să rămână Buzău-Vrancea, să aducem și alte licee din județe acestea, și să atragem elevi din alte județe, pentru a putea face o semifinală și o finală. O nouă tematică: cum te poți implica în comunitate. Cezara Grama a făcut o serie de activități în Statele Unite și în România. Elevii vor depista o problemă în comunitate (clasa, orașul, comunitatea iubitorilor de animale etc.) și vor trebui să propună soluții”, a mai declarat profesorul Solcan.

Premii Concursului Let’s talk about YOU(th)!

Locul I

  • Dara Ciubotaru – clasa a 5-a, CN BP Hasdeu Buzău
  • Daria Antonescu – clasa a 11-a, CN AL.I Cuza Focșani
  • Maria Rotărescu – clasa a 11-a, CN BP Hasdeu Buzău

Locul II

  • Timeea Neculau – clasa a 10-a, CN BP Hasdeu Buzău
  • Alexandra Nițu – clasa a 10-a , CN BP Hasdeu Buzău
  • Miruna Florentina Ilie – clasa a 10-a, CN BP Hasdeu Buzău

Locul III

  • Andrei Vlad Iancu – clasa a 10-a, CN BP Hasdeu Buzău
  • Teodora Ciubeică – clasa a 10-a, CN BP Hasdeu Buzău
  • Ștefania Frîncu – clasa a 11-a, CN BP Hasdeu Buzău

Mențiuni

  • Daria Grigoraș – clasa a 11-a, CN AL.I Cuza Focșani
  • Cosmin Leonte – clasa a 11-a, CN BP Hasdeu Buzău
  • Miruna-Arina Moleașcă – clasa a 10-a, CN BP Hasdeu Buzău
  • Ioana Sânziana Rotărescu – clasa a 10-a, CN BP Hasdeu Buzău
  • Alexandra Voicu – clasa a 11-a, CN AL.I Cuza Focșani

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker