Educație

Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a merg la școală și în scenariul roșu, a decis Comitetul Național pentru Situații de Urgență

Ministrul Educației și cel al Sănătății au ajuns la un acord pentru ca și elevii din clasele terminale – a opta și a douăsprezecea – să meargă fizic la școală și în scenariul roșu, adică atunci când rata de infectare cu noul coronavirus depășește 3 la mia de locuitori, dar este sub 6 la mie, a confirmat pentru HotNews.ro, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis o hotărâre vineri seară în acest sens.

„Pe lângă actualizarea listei statelor și zonelor considerate ca fiind cu risc crescut epidemiologic, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis vineri ca este permisă continuarea studiilor cu prezență fizică la școală pentru elevii din anii terminali, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, dar doar în zonele unde incidența cumulată la 14 zile nu depășește 6 la mia de locuitori”, a precizat ministerul într-o informare de presă.

Decizia a fost luată în contextul în care municipiul București a trecut vineri de pragul de infectare de 3 la mie, ceea ce înseamnă că intră în scenariul roșu. Până la decizia de vineri, în scenariul roșu mergeau la școală doar elevii din clasele primare 0 – IV. De asemenea, rămân deschise creșele și grădinițele.

Elevii, nu și nu!

Consiliul Naţional al Elevilor susține că o astfel de decizie ar fi iresponsabilă. Organizația arăta, într-un comunicat de presă, că, potrivit rezultatelor ultimei consultări în care peste 750 de unităţi de învăţământ au furnizat informaţii despre măsurile igienico-sanitare existente, 50,1% dintre şcoli nu dispun de dotări sanitare de bază (apă curentă, săpun, hârtie igienică), iar 43,4% dintre sălile de clasă nu sunt aerisite şi dezinfectate corespunzător.
„Considerăm că, în eventualitatea în care o localitate intră în scenariul roşu, din cauza numărului mare de infectări, elevii majori sau părinţii elevilor minori sunt îndreptăţiţi să aleagă dacă vor sau nu să se expună riscului de infectare. E absurd să impui acestora să rămână la şcoală şi să închizi ochii în faţa unui pericol semnificativ. Fireşte, este esenţial ca elevii care nu vor să participe la cursurile în format fizic, pentru a nu-şi pune în pericol sănătatea, să aibă posibilitatea de a continua cursurile în format digital. În astfel de situaţii, măsurile care uniformizează nu sunt doar inutile, ci chiar periculoase”, a declarat Rareş Voicu, președintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Un comentariu

  1. Să vedem cum reușesc cadrele didactice să presteze și online și offline în aceeași zi! O variantă ar fi să care laptopurile la școală și să predea de acolo în varianta online, dar apare o problemă. Lățimea de bandă a internetului de la școală. Internetul este ca și apa de pe țeavă. Dacă vrei să dai apă pe o țeavă de 1/2” la 50 de consumatori în același timp debitul fiecăruia este extrem de mic. Așa și cu netul. Lățimea de bandă se împarte la toți utilizatorii și fiecăruia îi revine o lățime de bandă mică, insuficientă pentru comunicare video.
    Rezolvarea problemei s-ar putea face cu ajutorul internetului oferit de telefonia mobilă și accesul la internet pe laptopuri cu Tethering și Hotspot mobil. Deci o cartelă preplătită de 5 euro (30 Lei). Sunt dispuse școlile să cumpere o cartelă de 5 euro fiecărui cadru didactic! Că bănuiesc că nu sunt multe cadre didactice care nu folosesc smartphon-uri!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker