Cultură

Ei sunt „căutătorii de comori” care au descoperit cel mai mare tezaur monetar din Buzău

După ce anul trecut Dragoș Băescu impresiona istoricii cu descoperirea celor două morminte celtice și 19 monede republicane, la Sătuc, buzoianul „recidivează” cu o nouă des­coperire spectaculoasă. Este vorba despre cel mai numeros tezaur monetar descoperit până acum în Buzăului, scos la lumină tot cu detectorul de metale, la sfârșitul săptămânii trecute, în zona pădurii Spătaru. Tezaurul este compus din 2.516 monede medievale din argint, iar de data aceasta buzoianul Dragoș Băescu a făcut parte dintr-un grup format din șapte „căutători de comori”. Grupul celor șapte a fost inițiat de el și Cristi Moraru, cei doi fiind considerați unii dintre cei mai experimentați „căutători de comori”.

Totodată, în urmă cu două săptămâni, Dragoș a mai descoperit șase mo­ne­de dacice vechi de peste 2.000 de ani, mult mai valoroa­se.

Atât monedele medievale cât și cele dacice au fost predate Muzeului Județean care urmează să verifice zona în care au fost făcute descoperirile. Po­trivit legii, cei care fac o asemenea descoperire primesc 30% din valoarea tezaurului. Deocamdată însă Dragoș Băescu nu a primit însă nici recompensa pentru descoperirea de anul trecut. Asta nu îl oprește însă să își continue cercetările, fiind un pasionat de istorie și arheologie, motiv pentru care intenționează să organizeze o asociație a căutătorilor cu detectoare de metale, care să acționeze într-un mod „responsabil”.

„Am găsit un vas de lut la 60 de cm sub pământ”

„Am găsit o oală de lut la adâncimea de 60 de cm care nu a fost îngropată într-un context anume. În oală se aflau 2.516 monede medievale, dintre care 516 monede sunt mari, iar restul de 2000, mici de 1 cm și jumătate. Par a fi monede ce datează din secolul XVI-XVII. Printre monede există câțiva taleri foarte frumoși. Unii sunt trunchiați, pentru că în perioada  a ceea se tăia din mo­ne­de pentru a se face bijuterii sau pentru a plăti produse doar cu o bucățică din monedă. Nu știu dacă monedele descoperite erau în circulație la acea perioadă în zona aceasta”, a declarat pentru OPINIA Dragoș Băescu.

Atât monedele medievale cât și cele dacice au fost descoperite în aceeași zonă, dar în locuri diferite. Potrivit buzoianului, cele dacice ar putea fi monede tip dobrogean sau tip Voloșcani. „Aceste monede dacice erau bătute cu un ciocan și o bilă de argint încălzită, adică după o matriță. Cele des­coperite acum par ușor imperfecte, ceea ce poate fi o mică eroare de batere. Sunt însă de o frumusețe deosebită”, a mai declarat buzoianul.

 

Cine ar fi îngropat tezaurul la Spătaru

Reprezentanții Muzeului Județean au vorbit despre posibilele explicații care au făcut ca tezaurul cu monede medievale să fie îngropat în pădurea de la Spătaru.

„Cu siguranță este cel mai mare tezaur monetar, din punct de vedere numeric, descoperit vreodată la Buzău. Monedele au o vechime de aproximativ 300 de ani. Potri­vit cercetărilor noastre, s-a demonstrat că în zona comunei Costești de astăzi, au existat locuințe medievale cam din aceeași perioadă cu monedele descoperite. Cel mai probabil aici existau mari familii boierești dacă ne gândim că prin secolul XVII, celebrul Mănăilă, căpitan în oastea lui Brâncoveanu, era unul dintre potentații locului. Faptul că acest tezaur a fost ascuns în pădure poate fi o practică în epocă. Oamenii să temeau de jafuri, pentru că nu existau instituții bancare unde să depună averile în siguranță, și, totodată, putea fi o luptă pentru moștenire care îi făcea să ascundă banii”, a declarat pentru OPINIA Daniel Costache, directorul Muzeului Județean.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker