luni, 10 august 2020

Educație și cultură media, o nouă materie în școli?

Elevii din clasele a VI-a și a IX-a ar putea studia pe viitor o nouă materie ­obli­gatorie, „Educație și cultură media”, potrivit unui pro­iect legislativ. Inițiativa, care a trecut deja de Senat, a fost creată pentru a le dezvolta copiilor „capacitățile de a judecă critic”.

Materia ar urma să fie predată de profesorii de Limba română, Istorie, Cultură civică sau Filosofie. Inițiatorul proiectului de lege susține că dezvoltarea fenomenului „fake news” generează o criză pentru societatea contemporană și amenință inclusiv buna funcționare a democrațiilor liberale, și de aceea este important ca elevii să învețe să combată acest fenomen. „Dezvoltarea unor abilități media și a unei capacități de a judeca critic, în mod independent, informațiile primite, nu constituie un element educațional de specialitate”, se menționează în expunerea de motive.

În acest sens, Ministerul Educației va forma un grup de lucru care va include, în mod obligatoriu, reprezentanți ai facultăților care pregătesc specialiști în domeniul comunicării și mass-media, organizații non-guvernamentale, experți din domeniu, care vor elabora un plan de formare a profesorilor, un ghid al planului de învățământ, precum și metodologia afe­rentă acestuia, dedicate materiei propuse.

loading...
error: Content is protected !!