Administrație

Educația, una dintre prioritățile primarului Toma din acest an

Doar două săptămâni ne despart de noul an, așa că primarul Buzăului a ținut să facă un bilanț al numeroaselor proiecte derulate la nivelul Educației. În anul 2021, Primăria Buzău a implementat cu succes o serie de proiecte, și a obținut premii și recunoașterea națională și internațională pentru proiectele edu­caționale. Și investițiile au fost pe măsură, iar proiectele în educație derulate între 2018-2021 au totalizat o sumă istorică, de 25 de milioane de euro.

Astfel, Școala Gimnazială nr. 11, unde învață aproximativ 2.000 de elevi, a devenit prima și singura școală circulară, nu numai din România, ci și din Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă că energia electrică pentru consum este produsă de panourile fotovoltaice montate pe clădire. Energia produsă și neconsumată, mai ales în perioadele de vacanță, este livrată în rețeaua națională de electri­citate, aducând bani în bugetul școlii. Numărul total de panouri fotovoltaice instalate pe acoperișul clădirii este de 83 de bucăți, cu puterea instalată de 325 Wp/panou, rezultând o putere de 27 kWp. Instalația fotovoltaică cu puterea instalată de 27 kWp va genera anual o e­nergie totală de aproximativ 32 MWh.

„Școala din Parc” a fost un alt proiect care s-a bucurat de succes anul acesta, iar aproape 5.000 de copii au beneficiat de evenimente educative și recreative, ce au cuprins jocuri muzicale, creație, storytelling, limbi străine, activități cu meșteri populari, ateliere de lectură, spectacole de teatru pentru copii și adolescenți și multe alte surprize. „Școala din Parc” este un concept unic, inspirat din ceea ce fac nordicii, un proiect care încurajează foarte mult copiii să își desfășoare activitățile în aer liber. Atât în partea centrală a Europei, mai ales în Germania, cât și în țările nordice, copiii petrec foarte mult din timpul de la grădiniță și de la școală afară, lucru care conduce la dezvoltarea lor armonioasă și care i-a inspirat pe organizatori să aducă la Buzău cât mai multe oportunități de astfel de activități în aer liber, scopul fiind acela de a da un alt sens parcurilor, nu doar acela de promenadă. Și „Micii Grădinari”, eveniment desfășurat în cadrul aceluiași proiect, s-a bucurat de succes printre copii, care au primit kituri de plantare, ustensile și au fost îndrumați în procesul plantării.

„Buzăul citește”, un program de educație prin lectură dedicat tuturor elevilor din învățământul preuniversitar din municipiu, precum și dascălilor acestora, a țintit către 20.000 de beneficiari și a fost modul prin care Primăria și-a propus să aducă lectura mai aproape de elevi prin cărți dăruite, activități care încurajează cititul și evenimente edu­caționale susținute de artiști îndrăgiți și de profesioniști în domeniul educației.

Festivalul educațional-cultural AnTanTe a bucurat aproximativ 3.000 de copii cu mai multe activități, printre care trasul cu arcul, olăritul, dar și diverse alte concursuri. De la festivalul copiilor nu puteau lipsi activitățile de colo­rat, pictat și mai ales desene pe asfalt, de care participanții s-au bucurat foarte mult.

Și proiectul „Clase de ins­pirație finlandeză”, un program de dezvoltare profesională ce utilizează educația finlandeză ECEC (Early Childhood Education and Care, adică educație timpurie), s-a bucurat de mare succes anul acesta și a culminat cu vizita la Buzău a ambasadoarei Finlandei în România, Marjut Akola. Proiectul presupune trei faze, propuse de experții finlandezi, prin care învățătorii și educatorii vor trece pentru a primi certificate de absolvire. Peste 2.000 de preșcolari și e­levi de clasă pregătitoare din sistemul public de învățământ vor beneficia de implementarea pedagogiei alternative finlandeze la clasă sau grupă, fiind cunoscut faptul că modelul finlandez nu este unul standardizat. Prima etapă a acestui program–pilot este în desfășurare în perioada 23 august 2021-1 iunie 2022 și presupune instruirea educatorilor, învățătorilor și a directorilor din cele 15 unități școlare înscrise, dar și monito­rizarea permanentă a implementării la clasă și măsurarea rezultatelor în mod științific, la finalul primului an școlar de derulare a proiectului.

Alte proiecte implementate cu succes au fost „Clubul de Robotică”, ce a reunit 200 de beneficiari, dar și „Școala din cartier”, implementată în Micro III, Poștă, Simileasca și Micro XIV, de care au beneficiat 500 de elevi. De asemenea, și lansarea manualelor de istorie și geografie ale județului Buzău, pentru învățământul gimnazial, s-a dovedit de mare interes pentru elevii buzoieni.

Proiectele educaționale au primit anul acesta recunoaștere națională și internațională, precum premiul I în competiția „Orașe Durabile” organizată de Ambasada Franței, Campioni ai Educației la Gala Dezvoltării Durabile, oferit de către Guvernul României, dar și Excelența în Educație, acordată de către Gala Asociației Municipiilor din România.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker