Sănătate

Câți buzoieni vindecați de Covid-19 s-au reinfectat și au ajuns în spital de la debutul valului 4

De la începutul valului 4, peste 200 dintre românii care au fost vindecați de Covid-19 s-au reinfectat și au ajuns în spitale, conform unor date furnizate de 28 de direcții de sănătate publică din țară, pentru Libertatea.

În data de 31 octombrie, numărul pacienților declarați vindecați era de 1.405.694. Dintre aceștia, 8.374 erau înregistrați ca fiind reinfectați, ceea ce înseamnă că 0,6 la sută, adică 6 din 1.000 persoane vindecate, au avut, din nou, un test pozitiv, după mai bine de șase luni de la prima infectare.

Conform sursei citate, la Buzău, în perioada 1 septembrie-31 octombrie, au fost internați 988 de pacienți, dintre care 288 au fost în ATI. De asemenea, la sfârșitul lunii octombrie, situația celor vaccinați indica pentru Buzău un număr de 17.052 persoane. De la începutul lunii septembrie și până la finalul lunii octombrie, în spitalele buzoiene a ajuns un singur pacient reinfectat, care a fost internat și la ATI. Conform datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Buzău, în perioada menționată, în spitalele din județul Buzău nu au ajuns buzoieni vaccinați.

Cele mai multe persoane reinfectate internate în spitale au fost înregistrate în județul Cluj. Concret, 35 de persoane au ajuns în spital după ce au contactat virusul pentru a doua oară, iar trei dintre acestea au ajuns la ATI. De asemenea, tot în Cluj este cel mai mare număr de persoane vaccinate care au ajuns în spital pe parcursul valului 4 al pandemiei de Covid-19. Aici, 14 persoane au ajuns pe patul de spital, după ce s-au imunizat împotriva virusului și o singură persoană a fost internată la ATI.

Prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel, președintele Comisiei pentru să­nătate publică din Senat, spune că „dacă sunt 211 reinfectați internați în spital și doar 20 în ATI, pe restul, imunitatea, anticorpii lor reziduali i-au ajutat să nu facă forme severe, ceea ce este foarte bine. Sigur că funcționează și imunitatea naturală, dar asta nu înseamnă ca oamenii să se infecteze și să facă boala!”, avertizează dr. Streinu Cercel.  „Eu am spus cât se poate de clar: nu trebuie să facem discriminare prin vaccinare. Trebuie să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului. A, putem să le dăm oamenilor posibilitatea să se testeze și să se caute de anticorpi, să vedem dacă au trecut prin boală. Asta putem face”, a precizat senatorul social-democrat.

La Buzău, situația cazurilor noi este în scădere. Miercuri au fost înregistrate 19 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus și un deces. De la începutul pandemiei de Covid-19, un număr de 24.225 buzoieni s-au infectat cu Sars-Cov-2, iar 23.102 au fost vindecați, conform datelor transmise de Direcția de Să­nătate Publică Buzău.

Articole similare