Politic

Educația financiară în școli, pe punctul de a deveni realitate printr-o lege promovată de trei deputați PSD buzoieni

Introducerea educației financiare în școli are șanse să devină realitate ca urmare a unei propuneri le­gislative inițiată de cinci deputați social democrați, dintre care trei buzoieni. Este vorba despre Mirela Furtună, Natalia Intotero, Andi Cristea, Romeo Lungu și Laurențiu Țepeluș, a căror inițiativa are scopul de a dezvolta abilități financiare elementare pentru elevi, precum importanța eco­nomisirii și modul res­ponsabil de gestionare a unui buget, noțiuni de bază despre bani, modul în care func­ționează creditele și cum se împart acestea, diferențele dintre cardurile de credit și cele de debit sau definiția IFN-urilor și implicațiile unor credite pe termen scurt, se arată într-un comunicat de presă comun al celor trei parlamentari de Buzău.

„Nu de puține ori auzim despre români că au nevoie de o mai bună educație financiară. Considerăm că începerea educației financiare a tinerilor încă din primele clase de școală este deosebit de importantă pentru generațiile care se for­mează acum”, spune deputatul Romeo Lungu.

Conform proiectului celor cinci deputați PSD, elevii vor deprinde încă de la școală elemente de bază despre pornirea unei afaceri, diferen­țele dintre venit și profit sau implicațiile investițiilor la bursă, identificarea circuitului banilor în economie și a costurilor unor tranzacții financiare. „În contextul unui mediu economic dinamic, elevii au nevoie de repere și informații, iar școala este cea mai în măsură să le ofere informații corecte și aplicabile în viața reală, de aceea am inițiat această propunere legislativă”, precizează, la rândul său, deputatul Laurențiu Țepeluș, cadru didactic la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”.

Spiritul de inițiativă, în­crederea în sine, capacitatea de asumare a riscu­rilor, perseverența, creati­vitatea și inovația sunt doar câteva dintre competențele pe care elevii ar urma să le obțină în urma lecțiilor de educație financiară alături de cea antreprenorială. „Absența educației financiare duce adesea la lipsa calității vieții. Este esențial ca educația financiară să înceapă de la vârste fragede pentru ca elevii să se familiarizeze cu procesul de economisire, inves­tire, acumulare și să își aprecieze corect munca. Acesta este obiectivul propunerii legislative”, spune deputatul Andi Cristea.

Conform sursei citate, inițiativa legislativă a trecut marți de plenul Camerei De­putaților, cu 283 de voturi din 284 de deputați prezenți, și va fi trimisă la Senat.

Un comentariu

  1. Nu-i rea inițiativa, dar trebuie completată cu educație politică. Să știe ce atribuții are un consilier, un primar, un secretar de stat, un ministru, un prim-ministru, un președinte. Să învețe cum funcționează Parlamentul, cum se elaborează legi, cum poate fi inițiată o inițiativă cetățenească. Să învețe cum se conduce o comună, un oraș, o țară. Să învețe cum se înființează un partid, un oneghe. Să învețe cum se organizează alegerile de tot felul. Să fie tentat să se implice în politică nu doar să înjure din tribune.
    Este neproductiv să separi economicul de politic.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker