Cultură

Edificii noi la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Râmnic

Capela mortuară și altarul de vară, cele două noi edificii ridicate la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul Sârbi al municipiului Râmnicu Să­rat, au fost sfințite duminică de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de cinci preoți și doi diaconi, în biserica parohială. Cu aceeași ocazie, în semn de apreciere pentru lucrările realizate în Parohie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhie-piscop Ciprian a acordat rangul onorific de iconom preotului paroh Dumitru David și preotului coslujitor Cornel Vasilache.

În cuvântul pe care l-a rostit cu această ocazie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a subliniat importanța slujirii aproapelui de către cei ce îndeplinesc ­res­ponsabilități de conducere în Biserică, dar și în societate: „Știind că se apro­piau Sfintele Sale Pătimiri, Mântuitorul Hristos îi îndeamnă pe Apostoli să aibă grijă să nu cadă pradă gândirii înguste a neamurilor păgâne cu privire la funcțiile de conducere, deoarece, în Biserica întemeiată de El prin jertfă și care este însuși Trupul Său, se pune accentul pe slujirea oamenilor, nicidecum pe stăpânirea lor. Iar acest principiu al slujirii aproa­pelui trebuie să guverneze nu numai în instituția văzută a Bisericii, ci în întreaga societate creștină. Cei aleși de popor în funcții înalte să nu uite niciodată că au menirea și datoria de a-i sluji pe cei ce i-au ales; însuși cuvântul «mi­nistru», care provine din limba latină, înseamnă a-l sluji pe celălalt. În aceasta constă măreția, strălucirea și valoarea unui om, când este desemnat sau învestit cu puterea de a conduce: să-și îndeplinească îndatorirea creștinească de a-l sluji pe semenul său, pe omul suferind și pe cel care se zba­te în necazuri și încercări. «Că și Fiul Omului», motivează Mântuitorul, dând exemplul propriei Persoane, <n-a venit ca să I se slujească, ci ca El să slujească și să-și dea sufletul răscumpărare pentru mulți» (Marcu 10, 45)”, a spus Arhiepiscopul Ciprian, citat de siteul arhiepiscopiabzvn.ro.

Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Ro­man Melodul” al Arhie­piscopiei Buzăului și Vrancei.

Articole similare