Actualitate

Economia circulară promovată la Buzău, subiect de dezbatere la Academia de Studii Economice

Reprezentanții firmei buzoiene GreenWEEE s-au întâlnit  cu experți din industrie, autorități și parteneri la  Academia de Studii Economice din București pentru a discuta despre noi modele de afaceri în economia circulară. A fost o dezbatere, spun reprezentanții  Green Wee, despre „Reutilizare/Reparare/Refolosire – Noi modele de afaceri în Economia Circulară”, organizată de Circular Economy Coalition – CERC împreună cu Academia de Studii Economice din București – unde rector este buzoianul Nicolae Istudor -, Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului.

„După principiul <less is more>, susținem și încurajăm reutilizarea echipamentelor electrice și electronice. Aceasta oportunitate de a repara și reutiliza un produs înseamnă de fapt păstrarea în economie a resurselor. Durata scurta de viață a produselor încurajează consumerismul, iar dacă donarea unui produs sau repararea nu este posibilă, atunci noi suntem pregătiți să tratam și să reciclam în mod corect. Până să ajungă deșeurile la noi, oamenii trebui sa aibă conștiința economiei circulare și sa o pună în practica”, a declarat Marius I. Costache, membru în consiliul de administrație al Asociației Reciclatorilor de Electronice din Europa).

Reamintim că la nivelul Primăriei Buzău există preocupare pentru implementarea măsurilor necesare trecerii la economie circulară. În acest sens municipiul Buzău a obținut locul I la categoria „Innovation in Business” pentru proiectul de strategie de tranziție la economia circulară. Buzăul a fost singurul oraș din Ro­mânia care a fost nominalizat și premiat. De asemenea, este primul oraș din țară care are o strategie și o viziune articulată pentru tranziția către un oraș circular.

Reamintim, de asemenea,  că GreenWEEE International este lider de piață în reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), și participă la proiectul „GRINNER”, proiect finanțat prin programul „Horizon Europa” al Uniunii Europene, ce are drept scop detectarea bateriilor din echipamentele electrice și electronice pentru a preveni incendiile cauzate de acestea la instalațiile de reciclare.

Scopul proiectului este să reducă impactul uneia dintre problemele majore care afectează în prezent lanțul de gestionare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), anume incendiile provocate de baterii. Astfel de incendii afectează instalațiile de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice la nivel mondial, afectând mediul înconjurător și acționând ca o barieră puternică pentru a face Europa circulară și neutră în emisii de CO2.

GreenWEEE face parte din grupul integrat de reciclare GreenGroup și își desfășoară activitatea în două fabrici în România (la Buzău și la Câmpia Turzii), având o capacitate totală de tratare de 100.000 de tone/an, cu o investiție totală de 25 milioane de euro.

Articole similare