Administrație

Duzii și corcodușii din oraș vor dispărea

Bugetul Primăriei Buzău pe anul 2023 a fost aprobat de consilierii locali, iar printre proiectele de hotărâre supuse votului în ședința Consiliului Local Municipal s-au numărat și unele care au stârnit dezbateri aprinse între consilieri și viceprimarul Ionuț Apostu. Unul dintre acestea a fost proiectul ce vizează realizarea unui studiu de specialitate privind impactul social și asupra mediului înconjurător al pomilor fructiferi și înlocuirea acestora cu alte specii adaptate la condițiile de mediu, pentru care a fost alocată suma de 60.000 lei.

Ionuț Apostu

Astfel, Primăria a pus gând rău unui număr de 3.016 corcoduși și 290 duzi din municipiu, însă decizia este justificată de viceprimarul Apostu prin prisma numeroaselor reclamații venite din partea buzoienilor, deranjați de mirosul caracteristic al fructelor stricate căzute vara din pomi. „În privința duzilor și corcodușilor, să știți că nu suntem noi cei care am inventat apa caldă, în sensul că și alte mari orașe din România au apelat la astfel de studii de impact pentru înlocuirea duzilor și corcodușilor din orașe, întrucât produc un mare disconfort în perioada verii. Avem nenumărate reclamații din partea buzoienilor, că în perioada verii sunt deranjați de acel miros”, a transmis Ionuț Apostu, în cadrul ședinței Consiliului Local.

Viceprimarul a ținut să precizeze că pomii nu au fost plantați cu bună știință, ci au apărut spontan și nu au valoare urbanistică sau peisagistică. În locul lor, vor apărea alți arbori, care se încadrează mai bine în imaginea unui mediu urban, cu toate că, mai spune Ionuț Apostu, este de așteptat ca vestea să nu fie bine primită de toți buzoienii, mai ales de cei care adunau fructele pentru a face țuică. Viceprimarul buzoian a glumit pe seama acestui subiect, garantând că „țuica de prună este mai bună”: „Acești corcoduși și duzi să știți că au apărut din flora spontană, nu a plantat nimeni din municipiu. Pentru a parcurge procedura de mediu, e nevoie și de acest studiu, astfel să putem să îi înlocuim cu specii cu o valoare urbanistică și peisagistică. De ce n-am putea în locul corcodușilor să avem arbori de mătase sau diverse alte specii cu o valoare peisagistică importantă pentru oraș? Probabil corcodușele erau utile pentru ce-i care-și doreau o țuică, dar eu cred că țuica de prună e mai bună”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker