Politic

După locale, politica buzoiană cu doi ochi râde, cu ceilalți plânge

Rezultatele alegerilor locale de duminică fac primele victime în teritoriu. Organizația județeană a Partidului Național Liberal a rămas de miercuri fără președinte, iar liderii locali ai Uniunii Salvați România au trecut la excluderi. În acest timp, pe lângă oraganizația județeană a Partidului Social Demo­crat, ale cărei rezultate la scrutinul de la finele săptămânii trecute o situează pe primul loc în ierarhia ­fi­lialelor PSD, și popularii buzoieni spun că PMP Buzău are cele mai bune rezultate pe țară.

Romanescu și-a dat demisia

Rezultatele slabe la alegerile locale lasă mai multe organizații ale Partidului Național Liberal fără șefi. Șapte lideri din teritoriu și-au depus mandatul în ședința conducerii PNL de miercuri dimineață. De altfel, Ludovic Orban le-a cerut celor care au avut un scor de sub 27% să se retragă de la șefia organizațiilor. Cei care și-au anunțat demisiile au fost Nicolae Robu (Timiș), Ionel Paler (Bacău), Cristinel Romanescu (Buzău), Adrian Albu (Satu Mare), Lucian Heiuș (Hunedoara), Tinel Gheorghe (Ialomița) și Alexandru Dănăilă (Brăila). Nu același lucru s-a întâmplat, cel puțin pentru moment, la București unde filiala este condusă de Violeta Alexandru, iar scorul PNL a fost de 19%. La finalul ședinței, Ludovic Orban a precizat că demisiile au fost de onoare, iar în scurt timp vor fi instalate condu­ceri interimare la șefia celor șapte organizații. El a precizat că prioritatea partidului sunt alegerile parlamentare pe care PNL vrea să le câștige.

Președintele organizației județene a Partidului Națio­nal Liberal, Cristinel Romanescu, spune că își asumă integral eșecul la alegerile de duminică: „Alegerile locale din septembrie 2020 sunt un obiectiv ratat pentru PNL Buzău. Îmi asum integral această neîmplinire. În consecință, am hotărât să îmi dau demisia de onoare din funcția de președinte al ­fi­lialei. Am petrecut în această funcție câțiva ani extraordinari. Am reușit printre altele să obținem un scor istoric pentru candidatul nostru la alegerile prezidențiale, un scor bun la europarlamentare și avem acum filiale și candidați proprii în toate localitățile. Practic, am reconstruit organizația după ce fusese decimată de efectele ordonanței traseismului politic 55/2014 dată de PSD”, spune Romanescu.

Acesta mai afirmă că rămâne în continuare alături de Partidul Național Liberal: „Voi continua alături de Partidul Național Liberal. Voi susține organizația locală cu toată energia și experiența mea politică. Mulțumesc echipei PNL Buzău pe care am avut bucuria și onoarea să o conduc acești ani și mulțumesc buzoienilor care au avut încredere în noi”, mai spune deputatul Cristinel Romanescu.

Petrică și Ionică nu-și asumă, dar exclud la capul gol

Dezastrul de la alegerile de duminică provoacă primul scandal post-electoral și în organizația județeană a Uniunii Salvați România. Președintele Petrică-Irinel Cîrstea – care a candidat la funcția de primar al municipiului și a obținut un scor sub cel al Alianței USR-PLUS -, alături de candidatul la Consiliul Județean, Gabriel Ștefan Ionică, și acesta aflat în situație similară, au început curățenia de toamnă în organizație. Dar nu cum s-ar fi așteptat toată lumea.

Considerând că rezultalele pe care le-au obținut la locale îi îndreptățesc să ocupe primele locuri pe listele de candidați la alegerile parlamentare din iarnă, ei au început să excludă din partid șefi de organizații care se opun acestei idei. Astfel, prima victimă a fost președintele organizației municipale, Claudia Cristea, care a ocupat primul loc pe lista de candidați la Consiliul Județean – unde Alianța USR-PLUS nu a izbutit să treacă pragul electoral -, care a fost silită să demisioneze din funcție și din partid. Cristea a părăsit organizația la pachet cu un alt fost candidat la alegerile locale, Irina Muller, care a fost exclusă din partid.

Însă adevărata răfuială a lui Petrică-Irinel Cîrstea cu cei care îi reproșează prestația din timpul campaniei electorale și rezultatele alegerilor, a avut loc miercuri după-amiază, după închiderea ediției, când au fost convocați la Buzău toți președinții organizațiilor USR din teritoriu, pentru a fi „consultați” asupra oportunității candidaturii sale și a lui Gabriel Ionică la alegerile parlamentare. Sursele noastre afirmau miercuri dimineață că opozanților li se pregătise excluderea din partid, iar organizațiilor conduse de aceștia, dizolvarea.

Mocanu se proclamă campion  

Bucurie mare în tabăra popularilor buzoieni, a căror organizație – în ciuda scorului rușinos, de două procente sub scorul partidului, obținut de candidatul la Primăria Buzău, Constantin Florescu – se situează pe primul loc pe țară printre filialele PMP.

Acesta este mesajul, transmis buzoienilor care au votat Partidul Mișcarea Po­pulară duminică, de preșe­dintele organizației județene a PMP, deputatul Adrian Mocanu, care susține și că dacă celelalte partide de dreapta ar fi luptat “cu cel puțin jumătate din disponibilitatea echipei noastre”, alta ar fi fost situația politică a județului Buzău.

,,Mulțumesc, în numele întregii echipe a Partidului Mișcarea Populară, celor aproximativ 24.000 de buzoieni care au văzut în PMP o șansă reală de mai bine, de condiții de trai îmbunătățite, de investiții vitale în infratructură finanțate cu bani europeni, o șansă pentru a trăi într-un Buzău care să nu mai fie campion al sărăciei, ci al dezvoltării și al prospe­rității. Echipa PMP Buzău și-a făcut datoria și, prin entuziasm, dăruire și dialog permanent cu cetățenii, a reușit să obțină un rezultat electoral foarte bun. Suntem pe primul loc în țară între filialele PMP!

Când nimeni nu ne dădea nicio șansă la aceste alegeri, am reușit să obținem 13% din voturi, la distanță foarte mică de scorul obținut de PNL, partid aflat la guvernare și cotat la peste 30% la nivel național. Am obținut victorii însemnate în Zărnești, Gura Teghii, Scorțoasa, Colți și Năeni, acolo unde Sorin Matei, Gheorghe Micleru, Vasile Săcuiu, Gheorghe Ștefan și Petre Petrini Burducea au câștigat mandatele de primar. Avem un număr consistent de consilieri locali și județeni, reușind performanța de a intra în aproape toate consiliile locale din cele 87 de UAT-uri ale județului nostru.

Rezultatele noastre sunt o consecință directă a luptei noastre drepte pentru  schimbarea culorii politice dominante și pentru intrarea în administrațiile locale a unor oameni competenți, dornici să facă mai mult pentru comunitățile lor. Dacă și celelalte partide ale dreptei buzoiene luptau cu cel puțin jumătate din disponibilitatea echipei noastre, PSD nu mai deținea acum majoritatea primarilor și majorități calificate în Consiliul Județean și în Consiliul Local Municipal Buzău. Mișcarea Populară s-a întărit însă considerabil și, chiar dacă evoluează singură pe culoarul de dreapta, va continua să crească și să ofere o speranță tuturor celor care doresc o schimbare reală în comunitățile în care trăiesc și muncesc”, spune Adrian Mocanu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker