Actualitate

După 20 de ani de studii, cercetătorii din Buzău scot pe piață roșia neagră

„Sunt mult mai sănătoase”

Deși în ultima vreme românii caută gustul autentic al roșiei, specialiștii buzoieni s-au axat în ultimii ani, pe lângă celelalte studii, și pe un nou soi de tomate, care, de data aceasta nu mai sunt roșii, ci negre. Tomata neagră este mult mai sănătoasă spun specialiştii care au muncit zeci de ani pentru a schimba culoarea salatelor noastre. Deşi par desprinse din filmele SF, roşiile negre sunt realitate şi pot fi cultivate în grădina oricui. Cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău au reuşit să obţină brevetul noului soi de tomate, numite Kumato.

„Au o culoare deosebită, distinctă faţă de roşiile clasice. De altfel, noi suntem obişnuiţi să le spunem roşii, după culoarea fructului. Aceste tomate sunt superioare faţă de cele clasice. Producţie ridicată, calitatea producţiei, gust, aromă specifică”,  spune Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

Tomatele de culoare neagră au un gust mult mai aromat decât cele clasice, sunt bogate în antioxidanți şi vitamine, menţin imunitatea organismului şi pot ajuta şi la prevenirea cancerului, spun cercetătorii. Culoarea epicarpului variază de la verde-maroniu, ciocolatiu la roşu închis. Pulpa fructelor este fermă, crocantă, uşor zemoasă, mult mai dulci decât fructele clasice de tomate datorită conţinutului ridicat de fructoză.

„Pentru a obţine un soi trebuie să fie distinct, stabil genetic şi uniform. Se poate folosi în salate, se poate consuma în stare proaspătă, se poate folosi chiar şi la industrializare”, spune cercetătorul Bianca Mușat.

Soiurile noi obținute la Buzău vor intra în rezerva genetică a României, alături de peste alte 3.000 de tipuri de tomate. Dintre acestea, doar o parte au ajuns la stadiul final şi urmează să-şi primească brevetul ca să poată fi consumate şi înmulţite de orice producător. 

Unde s-a mai cultivat roșia neagră

Soiul de roșii negre a fost obţinut prin hibridare şi iniţial nu putea fi accesat de către public, fiind cultivat doar de câţiva producători de top din Australia, Belgia, Canada, Franţa, Grecia, Ţările de Jos, Spania, Elveţia, Turcia, Mexic, Liban şi Marea Britanie. Ulterior au fost dezvoltate mai multe soiuri de tomate tip kumato în întreaga lume, respectiv în: Neagră de Crimeea, Russian Black tomato, Rosso bruno, Negre de Tula, Black Prince, Cherokee etc.

Tomatele kumato au creștere nedeterminată, circa opt inflorescenţe pe plantă, fructe de 5-6 cm diametru și greutatea de 80-120 g. Roșiile sunt lucioase și permit recoltarea individuală, dar și a inflorescenței în totalitate. Roșia are un diametru de 3,5 cm şi 3,6 cm înălţime medie. În secţiune transversală, noua tomată prezintă 2 lojii şi o grosime a pericarpului de 5,5 mm.

Nu în ultimul rând, cercetătorii de la Buzău anunță că soiul poate fi cultivat atât în spații protejate, cât și în câmp, în sistem palisat. Este recomandat a fi consumate în stare proaspătă, în salate sau în diverse preparate culinare, având un raport echilibrat de zahăr: aciditate, totalul substanţelor solubile fiind de 11,8°Brix.

Articole similare