Economic

400 de salariați de la Ductil Steel, concediere colectivă

• Pentru că se lucrează și cu pensionari, sunt mult mai mulți cei ce vor rămâne fără loc de muncă

După ce inițial se anticipau probleme  doar la firmele  buzoiene din industria confecțiilor și cele HoReCa, care au resimțit  economic din plin efectele restricțiilor impuse de pandemia de Coronavirus, iată că și alte firme sunt nevoite să-și regândească strategia, lucru care înseam­nă,  din păcate, și concedieri colective de personal. Dacă în luna august la Agenția Ju­dețeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău au sosit dosarele pentru intrarea în șomaj a 200 de salariați disponibilizați colectiv de la firmele de reciclare, iată că pentru luna octombrie se anunță o nouă concediere colectivă substanțială.  Este vorba despre firma Ductil  Steel care intenționează să disponibilizeze peste 400 de salariați din  cei circa 500 cât are firma.  Astfel, dacă în luna august, rata șomajului în județul Buzău trecea cu puțin  peste 7 procente – și ca urmare a înregistrării în baza de date a absolvenților promoția curentă -, este posibil ca acest indicator să mai crească luna următoare.

Liderul de sindicat Vasile Minică – Cartel Alfa,  spune că „Ductil Steel a anunțat că intenționează să facă concedieri colective. Sunt de câțiva ani în insolvență și au avut probleme cu plata unor datorii către ANAF. Acum au anunțat că or să apeleze la concedieri colective. În același timp, sunt în tratative să vândă. Daca vor vinde, probabil că se vor relua unele activități. În momentul de față  i-a notificat că intenționează să  facă concedieri colective, explicș liderul sindical situa­ția. De asemenea, liderul sindical spune că sunt mai mulți  de 400 de oamni cei care vor rămâne fără loc de muncă, numai că unii dintre ei sunt pensionari care mai lucrau în fabrică fiind specializați.

Liderul sindical a dat o mână de ajutor salariaților de la Ductil Steel la negocierea contractelor de muncă, așa că, este posibil ca disponibilizarea să se facă și cu plăți compensatorii. Au contracte. Din câte știu au trei salarii la disponi­blizări colective. Sper să intre înj incidența contractului și să nu fi expirat sau perioadă de negociere, să aibă contractul valid”, a mai explicat liderul sindical cartel Alfa la Buzău, Vasile Minică.

Articole similare