Actualitate

DSVSA, amenzi de peste 200.000 lei

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău (DSVSA) a încheiat al doilea trimestru de anul acesta cu o serie de acțiuni și sancțiuni, rezultate în urma verificărilor efectuate la operatorii economici din județ. Controalele au fost axate pe verificarea respectării condițiilor generale de igienă, a procedurilor de manipulare a alimentelor, a modului de etichetare a produselor alimentare, dar și stabilirea profilului de risc al operatorilor economici din domeniul alimentar.

Mai multe neconformități au fost constatate în urma controalelor, precum deficiențe structurale, manipulare și depozitare necorespunzătoare a alimentelor, lipsa verificării stării de sănătate, neefectuarea acțiunilor de dezinfecție/dezinsecție/deratizare, lipsa monitorizării temperaturii din spațiile frigorifice și deficiențe de etichetare.

Neregulile constatate de către inspectorii DSVSA Buzău au dus la sancțiuni, iar 59 de amenzi contravenționale în valoare totală de 214.400 lei au fost aplicate, precum și alte 114 avertismente. Au mai fost aplicate o Ordonanță de suspendare a activității la un laborator de cofetărie-patiserie din cauza unor deficiențe structurale și a prezenței gândacilor, precum și două Ordonanțe de interzicere a activității la o pescărie și un depozit frigorific din cauza unor rezultate neconforme la parametrii microbiologici ai apei utilizate în unitate.

În baza Programului de supraveghere și control, au fost prelevate 331 probe de produse alimentare și apă, pentru determinarea conformității acestora cu prevederile legale în vigoare. În urma analizării probelor prelevate, a rezultat o suspiciune de prezență a tetraciclinei într-o probă de țesut muscular de porc, prelevată dintr-un abator al cărui lot de porci provine din Ungaria. DSVSA așteaptă ca Institutul de Igienă și Sănătate Publică București să confirme sau să infirme rezultatul inițial. Au fost reținute oficial cinci tone de bucăți tranșate provenite de la carcasele de porci suspecte, până la confirmarea sau infirmarea prezenței tetraciclinei.

În perioada menționată, DSVSA Buzău a intervenit pentru soluționarea a 25 de alerte alimentare primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje. În aceeași perioadă, instituția a mai intervenit pentru soluționarea a nouă notificări de neconformitate primite prin Sistemul de Asistență și Cooperare Administrativă.

Verificări și la crescătorii de animale, adăposturile pentru animale sau farmaciile veterinare

Nu doar operatorii economici ce comercializează alimente au fost luați în vizor, ci și crescătorii de animale, iar DSVSA Buzău a vrut să vadă dacă aceștia respectă normele sanitar-veterinare în vigoare. Același lucru s-a întâmplat și în cazul farmaciilor veterinare sau al operatorilor economici din domeniul comercializării furajelor pentru animale.

În baza Programului de supraveghere și control, au fost prelevate 58 probe pentru determinarea conformității acestora cu prevederile legale în vigoare, iar în urma analizării probelor, nu s-au constatat abateri de la limitele impuse prin legislație.

Controalele efectuate au fost scos la iveală mai multe neconformități, precum condiții de igienă precare în spațiile de creștere ale animalelor, nerespectarea legislației sanitar-veterinare cu privire la circulația medicamentelor de uz veterinar, nerespectarea condițiilor de biosecuritate în exploatații comerciale de păsări, neamenajarea adăposturilor câinilor fără stăpân și deținerea de animale neidentificate.

Această acțiune a inspectorilor DSVSA a fost finalizată cu aplicarea a 16 amenzi contravenționale în valoare totală de 123.920 lei, 10 avertismente, precum și o Ordonanță de suspendare a activității.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker