Actualitate

Dreptul la replică: „Toleranța mea față de articolele scrise la comandă se apropie de scadență”

În virtutea dreptului la replică, domnul prefect Daniel-Marian Țiclea vă solicită să publicați următorul punct de vedere referitor la conținutul articolului intitulat ” Cum s-a urcat prefectul cu bocancii pe sistemul de sănătate”, semnat de domnul Călin Bostan, articol publicat în data de 30  septembrie 2022, pe portalul de știri www.opiniabuzau.ro (https://opiniabuzau.ro/cum-s-urcat-prefectul-cu-bocancii-pe-sistemul-buzoian-de-sanatate ) și la conținutul articolului cu titlul ”Fuga medicilor din Spitalul Județean a ajuns în faza de scandal la CJAS”, din data de 28 septembrie, (https://opiniabuzau.ro/fuga-medicilor-din-spitalul-judetean-ajuns-faza-de-scandal-la-cjas/)

 Pentru o corectă informare, domnul prefect vine cu următoarele precizări:

1. Am participat la ședința Consiliului de Administrație al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Buzău din data de 29 septembrie 2022, în urma unei invitații instituționale.

2. Înaintea votului membrilor Consiliului de Administrație al C.J.A.S., pentru acordarea de avize pentru ca mai mulți furnizori de servicii medicale să intre în relații contractuale cu Casa de Asigurări, în cadrul unei sesiuni extraordinare de contractare, împreună cu managerul Spitalului Județean,   ec. Claudiu Damian, am prezentat un punct de vedere referitor la deficitul de medici specialiști (cardiologi, oncologi etc) cu care se confruntă sistemul public de sănătate din județul Buzău. Din punct de vedere legal, menționez prevederile Contractului-cadru, Anexa 2-art.22, alin.4, conform cărora contractarea trebuie să se facă numai după ce comisia paritară, în baza unor criterii foarte clare, stabilește necesarul de medici și specialități, pe fiecare zonă a județului. Contractarea discreționară, după ureche sau având în spate alte interese, trebuie să înceteze pentru că impactează asupra vieții oamenilor.

3. Decizia de a nu se deschide o perioadă extraordinară de contractare a aparținut, strict, Consiliului de Administrație al C.J.A.S..

4. Am citit și recitit jurământul lui Hipocrate. Mi se pare departe de codul care cuprinde îndatoririle morale ale unui medic să-ți abandonezi pacienții care contau pe tine. Medic nu ești doar de luni până vineri, iar oamenii nu fac infarct doar în timpul programului, între 8.00 și 16.00. Un pacient suferind nu e asemenea unei mașini pe care o duci sâmbătă la service și aștepți până luni să vină mecanicul din week-end.

Toți cetățenii  județului Buzău trebuie să aibă acces la sistemul de sănătate atunci cînd au nevoie, iar intervenția unui medic le poate salva viața. Port un respect deosebit pentru breasla medicilor și o prețuire fără margini pentru cei care pun mai presus de orice binele pacientului, grija și empatia pentru bolnavi.

5. Consider că încurajarea exodului medicilor din Spitalul Județean Buzău, idee la care achiesați în materialele publicate pe portalul www.opiniabuzau.ro  (https://opiniabuzau.ro/cum-s-urcat-prefectul-cu-bocancii-pe-sistemul-buzoian-de-sanatate/ și https://opiniabuzau.ro/fuga-medicilor-din-spitalul-judetean-ajuns-faza-de-scandal-la-cjas/)  este un fapt extrem de grav, care poate produce un dezechilibru major în acordarea asistenței medicale în rândul populației județului Buzău. Demersurile mele, în calitate de prefect al județului, urmăresc menținerea echilibrului sistemului medical din județul Buzău.

6. Față de afirmația din articolul https://opiniabuzau.ro/fuga-medicilor-din-spitalul-judetean-ajuns-faza-de-scandal-la-cjas/, în care este menționat faptul că participarea mea, ca prefect al județului, în calitate de invitat la o ședință a Consiliului de Adiministrație al C.J.A.S. este un demers „cât se poate de scandalos și în afara legii”, îl rog pe autorul materialului să precizeze care este aspectul scandalos și, mai ales, să facă dovada ilegalității.

În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, toleranța mea față de articolele scrise la comandă se apropie de scadență și nu mai e mult până când voi întreprinde acțiuni legale în consecință.

7. Constat că portalul de știri www.opiniabuzau.ro poartă de ceva vreme o campanie împotriva mea, ca prefect al județului Buzău. Faptul că am reprezentat o voce critică la neregulile din administrația locală ori din sistemul sanitar, faptul că m-am implicat iar oamenii au încredere în instituția pe care o conduc ori teama unora că aș putea candida la alegerile locale, îi determină, probabil, să pună la cale o campanie de denigrare împotriva mea.

Nimic nu mă va opri, însă, din a depune toate eforturile pentru ca locuitorii județului Buzău să aibă o viață normală.

P.S.: Respectarea deontologiei jurnalistice este unul din elementele cheie care oferă sens și valoare muncii de jurnalist.

 

 

Articole similare