Actualitate

Dreptul la replică / Prefectul Daniel Țiclea: „Nu vreau să fie omorâți urșii, fără motiv”

În virtutea dreptului la replică, domnul prefect Daniel-Marian Țiclea vă solicită să publicați următorul punct de vedere referitor la conținutul articolului intitulat „O minciună mare cât… ursul. Cum a transformat prefectul un braconier în victimă a sălbăticiunilor”, semnat de domnul Călin Bostan, articol publicat în data de 23 septembrie 2022, pe portalul de știri www.opiniabuzau.ro.

Pentru o corectă informare, domnul prefect vine cu următoarele precizări:

În dimineața zilei de 11 septembrie, am transmis jurnaliștilor că un om a căzut victima unui urs, fiind grav rănit, motiv pentru care a fost transportat la un spital din Brașov. Informațiile inițiale indicau faptul că persoana respectivă a fost atacată de animalul sălbatic pe o uliță a comunei, fiind salvată de alți localnici. Am decis să transmit jurnaliștilor informația preliminară, în spiritul transparenței și al bunei colaborări cultivate cu mass-media din momentul în care am fost numit prefect al județului.

Am susținut apoi demersurile polițiștilor de a face lumină în acest caz. De altfel, felicit modul în care oamenii legii au continuat ancheta în dosarul penal de braconaj cinegetic, de la Gura Teghii. Legea trebuie respectată de orice cetățean, iar derapajele trebuie sancționate.

Însă, cine crede că demersurile mele de a reglementa situația din zonele de munte ale județului reprezintă un moft personal ori au la bază  interese, altele  decât siguranța oamenilor, se află într-o mare și regretabilă eroare.

Nu vreau să fie omorâți urșii, fără motiv. Nu sunt adeptul partidelor de vânătoare, dar rolul meu, ca prefect al județului, este să apăr drepturile oamenilor. Voi face tot ce-mi stă în putință pentru a avea prevederi legale clare, în baza cărora să putem acționa când viețile oamenilor și bunurile lor sunt puse în pericol de atacuri ale fiarelor sălbatice care coboară din pădure, în mijlocul comunităților.

Nu am instigat vreodată la încălcarea legii, ci din contră, am solicitat instrumente legale pentru a se putea acționa cu echilibru și responsabilitate, în litera legii și a normelor Uniunii Europene.

Hotărârea prin care a fost adoptat proiectul privind Regulamentul de Organizare și Funcționare al Consiliului Local Municipal a avut caracter normativ. Orice cetățean afectat de această hotărâre, orice demnitar al statului, o putea ataca. Însă, prefectul a fost singura autoritate publică ce a întreprins ceva concret în sprijinul respectării drepturilor și libertăților cetățenilor și jurnaliștilor. Așa cum jurnaliștii au privit cu încredere spre Instituția Prefectului, sperând că lucrurile vor fi aduse la  normal, așa oamenii din zona de munte a județului, terorizați de atacurile urșilor, așteaptă măsuri concrete pentru a scăpa de teama de a mai ieși din case. De aceea, voi depune, în continuare, toate eforturile pentru respectarea drepturilor oamenilor la o viață normală. Nu voi abandona grija pentru oameni, doar pentru că subiectul urșilor este unul sensibil și riscant.

Cine pretinde că nu există atacuri ale urșilor în comunitățile din zona de munte a județului ori subiectul are în spate conotații și interese, altele decât sigurața familiilor, este așteptat în mijlocul oamenilor de la Nehoiu, de la Brătilești, de la Chiojdu, Colți, Chiliile, Odăile sau Sărata Monteoru.

Închei prin a-i asigura pe cetățenii județului Buzău că nimic nu mă va opri din a depune toate eforturile, respectând prevederile legale, pentru a avea, cu toții, o viață normală.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker