ActualitateCultură

Două muzee buzoiene de la sat pot fi vizitate virtual

Echipa proiectului „Muzee de la sat” a lansat pe 31 mai, 18 tururi virtuale pe platforma www.muzeedelasat.ro. Aceasta cuprinde tururi virtuale 3D interactive, fotografii și informații documentate pentru 18 de muzee din zona rurală a Munteniei. Printre ele se află și Muzeul Chihlimbarului și Casa Memorială „Vasile Voiculescu” din județul Buzău, ce țin de Muzeul Județean Buzău.

Website-ul, disponibil în limbile română și engleză, a fost creat printr-o co-finanțare a Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Pe lângă cele 18 muzee din Muntenia, sunt disponibile spre vizitare și alte 30 de muzee de la sat din zona Moldovei. În viitor, vor fi adăugate și alte obiective culturale din mediul rural.

„Scopul final al proiectului este cel de a crea dorința utilizatorului de a se «transforma» într-un vizitator fizic, care plătește și susține cultura, dar și de a oferi posibilitatea celor care nu se pot deplasa fizic să exploreze unul dintre cele 48 de muzee. Platforma și tururile virtuale au potențialul de a susține un dialog permanent între public și instituția muzeală”, a declarat Nicoleta Felea, copywriter și consilier în promovare online.

În martie, cele 18 de muzee au primit vizita echipei care a scanat, fotografiat și documentat fiecare obiectiv cultural, fiind parcurși peste 3000 de kilometri. Acestea beneficiază acum de o pagină dedicată în cadrul platformei Muzee de la sat, care constă în: tur virtual 3D interactiv, realizat cu echipament de înaltă performanță, fotografii interior-exterior, fotografii din dronă, text de prezentare și informații de contact.

În plus, pe canalul de YouTube va fi publicat un interviu/clip de prezentare de la fiecare obiectiv. Acestea au rolul de a îmbunătăți imaginea muzeelor în mediul online. Totodată, turul virtual al fiecărui muzeu va putea fi vizualizat și de pe cea mai accesată și populară platformă de navigare din lume: Google Maps.

Proiect dedicat satului românesc

Proiectul este realizat de Real Tour Ro, co-finanțat de AFCN și susținut de „De la sat”, un proiect editorial independent dedicat satului românesc. Echipa este formată din cinci membri: Ionuț Teoderașcu – manager de proiect și fotograf documentarist, Cosmin Murarașu – manager de proiect și tehnician scanare 3D, Nicoleta Felea – copywriter și Silvia-Alexandra Nistor, traducător autorizat, și George Patriche – videograf colaborator.

Cele 18 de muzee din Muntenia ce vor fi găzduite de platforma muzeedelasat sunt:  Casa Memorială „Fănuș Neagu” din Județul Brăila, Casa Memorială „Ionel Perlea” din Județul Ialomița, Casa Memorială „Alexandru Sahia” din Județul Călărași, Muzeul de Artă și Tehnică Populară „Vânătorii Mici” din Județul Giurgiu, Centrul Cultural „Marin Preda” din Județul Teleorman, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești din Județul Argeș, Muzeul Etnografic „Dumitru Ulieru”, Casa Atelier Gravor Gabriel Popescu și Casa Memorială „Ion Luca Caragiale” din din Județul Dâmbovița, Muzeul „Conacul Pană Filipescu”, Muzeul Memorial „Constantin și Ion Stere”, Muzeul „Crama 1777”, Muzeul „Flori de Mină” Cheia, Muzeul de Antropologie „Francisc Rainer” din Județul Prahova, Muzeul Chihlimbarului, Casa Memorială „Vasile Voiculescu”din Județul Buzău și Colecțiile Muzeale Snagov, din Județul Ilfov.

Muzeul de la Colți, din 1980

Prezența unui muzeu cu acest specific în zona Colți, se arată pe site-ul muzeedelasat.ro , se datorează prezenței zăcămintelor de chihlimbar. „Acestea au fost exploatate, prelucrate și chiar colecționate de către săteni. Însă, în 1972 a fost propusă decizia de realizare a unui muzeu dedicata acestei rășine. În cadrul acestui obiectiv aveau să fie expuse piese din chihlimbar sau piese brute. Muzeul a fost inaugurat pe 14 iunie 1980”.

Tot acolo se specifică faptul că „în cadrul muzeului pot fi admirate aproximativ 200 de piese, printre care și un bulgăre de chihlimbar, cu o greutate de 1840 de grame. Mai poate fi văzut și setul de bijuterii oferit Elenei Ceaușescu, cu ocazia vizitei sale de lucru la Buzău, precum și alte obiecte de podoabă din chihlimbar negru. În plus, muzeul deține și o colecție de flori de mină, originare din zona Baia Mare, dar și o colecție de paleofaună”.
Casa Memorială „Vasile Voiculescu”, restaurată din 1986
„Casa Memorială „Vasile Voiculescu” „a fost restaurată începând cu 1986, pe planul vechi arhitectural al casei și este alcătuită din patru camere: sala documentară cu viața de familie și cariera sa, camera țărănească în care a văzut lumina zilei, sala literară și salonul voiculescian, cu obiecte ce au aparținut scriitorului. În acest spațiu, vizitatorii pot descoperi o serie de lucruri care redau personalitatea lui Vasile Voiculescu”, se arată pe site-ul muzeedelasat.ro, care face și o scurtă prezentare a biografiei lui Vasile Voiculescu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker