ActualitateCultură

Lisandru Neamțu îi invită pe buzoieni să se bucure de „Terra mirabilis ”

Lisandru Neamțu, artist vizual, lector universitar dr. în cadrul Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti (doctor în filosofie cu o teză din domeniul antropologiei culturale), Facultatea de Arte Decorative si Design, departamentul Artă Murală, membru al biroului filialei de pictură Bucureşti din cadrul Uniunii Artiştilor Plastici din România, expune la Buzău, la sala etaj a Galeriilor de Artă „Ion Andreescu”.

Expoziția sa este curatoriată de Valeriu Șușnea, președinte al UAP Buzău și va avea vernisajul joi, 2 iunie, ora 13.00.  Expoziția se intitulează „Terra mirabilis ”, care înseamnă pentru artistul plastic „<Pământul minunat> pe care trăim și lumea minunată în care trăim, dincolo de lucrurile cotidiene care ne apasă”.

 

De aceea,  această expoziție, o mărturisire de dragoste pentru frumosul din  lumea în care trăim, este creată astfel încât să ne convingă „să avem acel răgaz de a ne bucura de culoare, de lumină, de albastru, de mare, de cer, de libertate”;  îndemnul pe care artistul plastic îl  transmite buzoienilor  este să se bucure de expoziția sa, ea însăși fiind „o invitație în acest sens”.

„Este o expoziție mai deosebită. Este o expoziție emblematică pentru creația lui și se desfășoară  într-un spațiu în care noi organizăm Bienala. L-am inclus pe domnul Neamțu  în programul nostru expozițional pentru sala etaj, pentru că știa că este o sală care se poate aranja într-un anumit fel”, precizează Valeriu Șușnea.

Și chiar așa  au stat lucrurile, pentru că artistul plastic  Lisandru Neamțu ne  mărturisește că Galeria artiștilor plastici a filialei Buzău  este o galerie foarte frumoasă, care i-a dat ideea acestei expoziții: „E o galerie cu o lumină centrală naturală, foarte frumoasă, și din prima clipă am visat ca lucrările mele să se bucure de această lumină, drept pentru care, pe zona centrală a sălii, o să vedeți în ax, sunt câteva lucrări care se desfășoară la dimensiuni monumentale; pentru că și eu am absolvit Universitatea de Arte  din București, la Secția de Artă Monumentală”.

Despre calitatea sa de profesor universitar și conducător de masterate ne-a vorbit și președintele UAP Buzău, Valeriu Șușnea, care nu a uitat însă că Lisandru Neamțu este și un bun organizator de evenimente: „Are o experiență pedagogică deosebită, o experiență vastă ca artist plastic, dublată și de experiență în ceea ce privește expozițiile  organizate în țară și în străinătate. A avut acum câțiva ani un schimb cu Academia de Arte Frumoase Brera, de lângă Milano;  și a venit cu expoziție internațională chiar la Buzău, la care au participat profesorii de la Academia Brera; o expoziție la care am participat și eu”.

Fiul Celei Neamțu  – declarată Primă Doamnă a tapiseriei româneşti, unele dintre lucrările sale aflându-se în colecția Muzeului Județean Buzău -, și a lui Costin Neamțu,  pastelistul român numărul unu printre contemporani,  Lisandru Neamțu, om și artist plastic excepțional, întregește  această familie de creatori de artă, cu înaltă calitate artistică și simțire românească.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker