miercuri, 05 august 2020

Două eleve de la Hasdeu, premiul I pentru o aplicaţie smartphone care rezolvă o problemă a Buzăului

Două eleve ale Colegiului Naţional „B. P. Hasdeu” sunt marile câştigătoare ale „App Inventor – Fii eroul oraşului tău”, competiţie naţională care a provocat liceenii din toată ţara să creeze o aplicaţie pentru smartphone care să contribuie la rezolvarea unei probleme din oraşul lor.

Este vorba despre Carla Rebeca Brezoaie şi Elena Cozma, coordonate de profesorul Nicolae Olăroiu. Ajutate şi de hasdeianca Ioana Raluca Mocanu, cele două adolescente au rea­lizat anul MoBike, o platformă de închiriere de biciclete cu ceva în plus: reciclarea, reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos sunt conceptele care se află la baza proiectului.

Cele două tinere spun că „prin aplicaţia MoBike nu am încercat să atingem imposibilul, dar pentru început vrem să generăm o schimbare cel puţin la ni­vel local. Pentru a diminua emisiile de dioxid de carbon ale autoturismelor poţi închiria o bicicletă, poţi recicla deşeurile şi reutiliza energia”.   

Cel mai bun proiect din cele 60 înscrise în concurs    

Juriul „App Inventor – Fii eroul oraşului tău”, competiţie organizată de ADFABER, a ales din peste 60 de proiecte înscrise de peste 128 de elevi din toată ţara, organizaţi în echipe de cel puţin doi, sub coordonarea unui profesor. Membrii juriului au punctat în special originalitatea ideilor care au stat în spatele aplicaţiilor, precum şi designul şi funcţionalitatea acestora.

„Elevii de liceu au luat astfel parte la activităţi ­edu­cative practice, în cadrul cărora au aplicat noţiunile teoretice învăţate la şcoală, în acelaşi timp fiind încurajaţi să fie atenţi la problemele comunităţii din care fac parte şi să contribuie la soluţionarea lor”, a spus Alin Chiriac, Fondatorul Adfaber.

Proiectul buzoiencelor va primi suport pentru dezvoltare şi implementare de la organizatori şi alţi parteneri ai proiectului.

Ce presupune aplicaţia MoBike 

MoBike app, soluţia propusă de elevele din Hasdeu are la bază o idee inedită: pentru a închiria o bicicletă plăteşti cu punctele obţinute prin reciclarea produselor din plastic, hârtie, baterii uzate sau cu cele obţinute în urma kilometrilor parcurşi cu bicicleta. Prin această aplicaţie, buzoiencele şi-au propus să rezolve mai multe probleme simultan. Pe lângă scăderea nivelului de poluare sau îmbunătăţirea ratei de colectare a materialelor reciclabile, ele îşi propun şi creşterea numărului de persoane care fac mişcare (aplicaţia monitorizând întreaga activitate şi numărul de calorii consumate prin pedalare).

„Aplicaţia vine să rezolve problema reciclării şi problema sportului; pentru că oamenii au început să nu mai facă sport. Am vorbit cu cei de la Sigurec, o companie de reciclare, care ne-au oferit sprijin. Ei ne dau nişte aparate numite sigurec-in (n.r., aparate inteligente de reciclare pentru interior), unde oamenii pot recicla PET-uri, baterii şi hârtie. Sunt nişte aparate prevăzute cu un ecran care îţi dau un cod de bare. Cu ajutorul aplicaţiei noastre vei scana cu telefonul mobil codul de bare şi în aplicaţie îţi vor intra nişte puncte. La un anumit număr de puncte acumulate primeşti şansa de a folosi una din bicicletele noastre”, a declarat pentru OPINIA Elena Cosma.

Potrivit planului iniţial realizat de elevele Colegiului Hasdeu, bicicletele vor fi puse la dispoziţie după ce adolescentele vor accesa fonduri prin Start-Up Nation, care să le permită să le achiziţioneze.

loading...
error: Content is protected !!