vineri, 07 august 2020

Două depozite neconforme de deşeuri din Rm. Sărat atârnă ca o piatră de moară de gâtul autorităţilor buzoiene

• Este vorba despre fosta rafinărie de uleiuri de la Rm. Sărat şi depozitul de deşeuri menajere oraşului

După ani de bâlbe şi tergiversări, motivate prin lipsa fondurilor necesare, România şi, implicit, judeţul Buzău, va suporta consecinţele neînchiderii a două depozite neconforme din Rm. Sărat, iar sumele de plată nu sunt de neglijat. Este vorba despre amendă şi  penalităţi zilnice de 134.000 de euro. Dacă în cazul Oilreg se va menţine procedura de infringement, ca urmare a faptului că actualul proprietar nu a întreprins demersurile necesare închiderii, depozitul de deşeuri menajere care, la acest moment, nu se afla în procedură de infrigement, riscă intrarea pe această procedură. Depozitul neconform de deseuri municipale Râmnicu Sărat, este pe lista celor 101 depozite neconforme clasa ,,b’’ din zona urbană, care a avut termenul de sistare a depozitării 16 iulie 2017.

De atunci însă lucrările de închidere a depozitului nu au fost începute din cauza lipsei de resurse financiare. Termenul stabilit de APM Buzău pentru finalizarea lucrărilor de închidere a fost 16.07.2019, fiind constituit fondul pentru închiderea şi urmărirea postinchidere a depozitului, de cca. trei milioane lei. Pentru obţinerea sumei de 8 milioane lei care ar mai fi necesară, Primăria municipiul Rm. Sărat a făcut mai multe demersuri, solicitând sprijin la Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Mediului, Administraţia Fondului de Mediu şi a încercat chiar accesare de fonduri europene. Până la aceasta dată nu s-au putut obţine fonduri din surse naţionale şi nici prin finanţare din fonduri europene structurale. Potrivit unui ­do­cument prezentat în şedinţa Colegiului Prefectural, având în vedere că nu a realizat lucrările de închidere la termenul de impus de APM, Garda Naţională de Mediu a impus Primăriei Municipiul Rm. Sărat măsura de a întocmi un nou plan de maăsuri cu termene, în vederea închiderii depozitului municipal de deşeuri nepericuloase Râmnicu Sărat. Pentru nerealizarea la termenul stabilit de APM Buzău prin actele de reglementare, a lucrărilor de închidere a depozitului, Primăria Rm.Sărat a fost sancţionată contravenţional în data de 25.07.2019, conform legislaţiei de mediu în vigoare. Prefectul Carmen Ichim a avansat ca termen de închidere sfârşitul anului 2020, astfel încât să evite intrarea în procedură de infrigement.

Din cele 68 de depozite de deşeuri neconforme pentru care România a fost obligată să plătească bani grei pentru că nu şi-a respectat angajamentele de mediu luate în faţa Comisiei Europene, trei sunt în judeţul Buzău, două fiind în municipiul Rm. Sărat.

Este vorba despre depozitul de deşeuri menajere Nehoiu, depozitul de deşeuri periculoase al SC Rafinăria Venus Oilreg SA Râmnicu Sărat şi depozitul de deşeuri periculoase SC Fermit SA Râmnicu Sărat. Aceste trei depozite au făcut obiectul scrisorii de punere în întârziere suplimentară privind aplicarea necorespunzătoare a Directivei 1999/31/CE, cu termen de conformare luna iulie 2009, cu menţionarea riscului declanşării procedurii de infringement pentru încălcarea obligaţiilor comunitare. Această scrisoare reprezintă, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement, Comisia Europeană având rolul de autoritate de investigare. Depozitul Fermit a fost închis la sfârşitul lui 2018 în urma eforturilor susţinute ale autorităţilor râmnicene şi ale reprezentanţilor Prefecturii, la fel şi cel de la Nehoiu.

La fosta rafinărie Venus Oilreg de la Rm. Sărat lucrurile sunt mult mai complicate. Potrivit Prefecturii, noul proprietar nu deţine vreo autorizaţie necesară pentru închiderea depozitului şi nici nu a respectat termenele impuse de Agenţia de Protecţie a mediului. De asemenea, în ultimele luni, reprezentantul legal al firmei care deţine fosta rafinărie, Remat Metal Master SRL, a fost invitat periodic la sediul Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu  pentru întocmirea actului de control săptămânal dar nu s-a prezentat.

Depozit neconform pentru deşeuri industriale periculoase este cel al fostei rafinării VENUS OILREG de la Râmnicu Sărat, amplasat pe malul stâng al râului Râmnicu Sărat şi care deţine reziduuri de la regenerarea uleiului uzat.

Lucrările de închidere a depozitului nu au fost începute de către proprietari şi nici nu se ştie dacă se va întâmpla asta, deşi termenul impus pentru finalizarea lucrărilor este 20.02.2021, conform programului de conformare privind stabilirea obligaţiilor de mediu. Proprietarul SC REMAT METAL MASTER SRL nu a efectuat însă buletinele de analiză pentru monitorizarea factorilor de mediu, impuse prin Programul de conformare privind stabilirea Obligaţiilor de mediu şi nu deţine Acordul de mediu şi Aviz de Gospodărie a apelor pentru lucrările de închidere depozit. Prin mai multe acte de control, s-au impus SC Remat Metal Master SRL măsurile de a obţine acordul de mediu pentru proiectul de închidere a depozitului şi de a efectua monitorizarea factorilor de mediu, dar nu a realizat aceste măsuri. De asemenea, nu are constituit fondul pentru închiderea depozitului de deşeuri şi urmărirea acestuia post­închidere şi societatea susţine că nu dispune de fondurile financiare necesare lucrărilor de închidere. În ultima perioadă de timp, nu s-a mai putut stabili un contact cu reprezentanţii SC Remat Metal Master SRL, aceştia refuzând să se prezinte la sediul GNM CJ Buzău la invitaţiile repetate transmise şi chiar să răspundă la telefon.

Pentru nerealizarea obligaţiilor legale privind închiderea depozitului au fost aplicate nouă sancţiuni. În 2011 şi în 2012, SC Rafinăria Venus Oil Reg Să a fost sancţionată cu două amenzi contravenţionale, iar în perioada 2016-2019, cu şapte amenzi contravenţionale.

Sancţiunile sunt însă aplicate degeaba. Societatea deţină­toare este şi ea în insolvenţă.

 

loading...
error: Content is protected !!