Politic

Doi buzoieni în cursa pentru Cotroceni?

Nu doar premierul Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, este un nume cotat cu șanse pentru a reprezenta Buzăul în cursa pentru Palatul Cotroceni. Informațiii de ultimă oră indică faptul că un alt buzoian ar fi în cărți pentru competiția internă a unei formațiuni politice în vederea desemnării candidatului la președinție. Este vorba  despre controversatul actor Dan Puric, care ar putea fi desemnat candidat al antieuropenilor și filorușilor din Alianța pentru Unirea Românilor.

Potrivit AUR, Dan Puric şi alţi oameni apropiaţi de Alianţa pentru Unirea Românilor vor fi testaţi într-o cursă internă a partidului care se va desfăşura în perioada 16 februarie-16 iunie. „Atât domnul Puric, cât şi alţi oameni apropiaţi de AUR vor fi testaţi într-o cursă internă a partidului, care se va desfăşura în perioada 16 februarie – 16 iunie. După acea dată veţi afla candidatul AUR pentru prezidenţiale, prin votul românilor care vor vota candidatul AUR”, a informat formaţiunea politică.

Într-o postare pe Facebook, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat  posibilitatea ca actorul și regizorul Dan Puric (65 de ani) să fie candidatul propus de AUR pentru alegerile prezidențiale: „AUR și-a găsit Vadimul (…) Omul este culturos la modul delirant, creștinopat de extremă dreaptă, este noul C.V. Tudor. În confruntări directe cu el, atât Ciucă, cât și Ciolacu ar fi făcuți K.O. Chiar și Șoșoacăi nu i-ar fi ușor”, este de părere jurnalistul.

Recrutat de Securitate

Dan Puric, cetățean de onoare al Municipiului Buzău, a fost informator al Securității, dar nu a primit adeverință de colaborator în sensul legii, pentru că nu s-au găsit informații transmise de acesta organului de represiune. Puric se angajase că va turna elevii de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, folosind numele conspirativ „Cristian”.  Potrivit unei adeverințe publicate de CNSAS în 2012, Dan Puric a fost recrutat de Securitate în martie 1976, pe vremea când avea doar 17 ani „în scopul supravegherii informative a elevilor din cadrul Liceului de arte plastice N. Tonitza”. CNSAS nu a identificat informații transmise Securității de Dan Puric, drept pentru care, în august 2012, actorul a primit verdict de necolaborare cu Securitatea.

„În ziua de 9 martie a.c. a fost contactat în vederea cunoaşterii personale numitul Puric Dan, elev în anul II la Liceul de Arte Plastice <N.Tonitza>. Din discuţiile purtate cu această ocazie a rezultat că este un tânăr sociabil, modest, comunicativ. A lăsat impresia unei persoane serioase, inteligente, cu o bogată cultură generală. Analizând activitatea şcolară, relaţiile cu colegii, a rezultat că este un nemulţumit de atitudinea delăsătoare a unora care învaţă slab, chiulesc de la ore, au alte preocupări. Se află în relaţii apropiate cu majoritatea colegilor cu care participă la diverse activităţi. Din cele discutate a rezultat că sus-numitul dispune de posibilităţi şi calităţi informative necesare într-o viitoare muncă informativă”, scria Securitatea.

„Pentru realizarea supravegherii informative în rândul elevilor din anul II la Liceul de Arte Plastice <N. Tonitza> au fost luaţi în studiu mai mulţi elevi pentru care şi numirul Puric Dan. Recrutarea va fi efectuată într-un birou la Şcoala de muzică şi arte plastice nr. 3 care asigură condiţii de conspirativitate. Întâlnirea şi locul recrutării vor fi stabilite telefonic, înţelegându-ne în acest sens la contactarea anterioară. În procesul recrutării se vor purta discuţii legate de procesul de învăţământ, munca patriotică, pregătirea elevilor pentru apărarea patriei. În funcţie de aspectele pe care le va sesiza candidatul, vom orienta discuţiile spre modul de prevenire a unor infracţiuni, rolul organelor de securitate în acest sens, sprijinul pe care îl acordă oamenii cinstiţi acestor organe. Dacă se va situa pe o poziţie favorabilă îi vom propune colaborarea cu organele noastre şi va fi instruit asupra problemelor ce trebuie să le aibă în intenţie. În cazul în care candidatul nu se pretează la recrutare ne vom retrage sub pretextul că am vrut să ne cunoaştem o serie de aspecte legate de procesul de învăţământ. Faţă de cele de mai sus, propunem a se aproba recrutarea în calitate de colaborator a numitului Puric Dan”, nota Securitatea.

„Conform aprobării conducerii serviciului, numitul Puric Dan a fost contactat în vederea recrutării în calitate de colaborator al organelor noastre.  Discuţiile purtate în procesul recrutării au urmărit planul stabilit în raportul cu propuneri de recrutare, cel contactat a avut o atitudine favorabilă scopului urmărit. Convingându-ne că este pretabil la recrutare, i s-a făcut propunerea de a sprijini organele de securitate, lucru cu care a fost deplin de acord. În această situaţie i s-a luat angajament scris şi notă de relaţii trecându-se apoi la instruirea lui cu sarcini privind supravegherea informativă, precum şi modul de comportare în viitor, atât în societate, cât şi în familie… De comun acord s-a stabilit numele conspirativ <Cristian>. Faţă de cele mai sus, propunem a se aproba înregistrarea numitului Puric Dan în calitate de colaborator al organelor de Securitate”, este concluzia organului comunist de represiune.

Documentele CNSAS susțin că „în cursul anului 1977 a cules informaţii referitoare la starea de spirit din rândul elevilor, precum şi despre anumiţi elevi care întreţin relaţii cu cetăţenii străini ori vizitează bibliotecile ambasadelor străine concretizate în două note informative”. Totodată, organele de Securitate notează şi carenţe ale tânărului Puric: „manifestă totuşi reţinere în semnalarea din proprie iniţiativă, anumite aspecte legate atitudinea colegilor”.

În octombrie 1978, Securitatea decide încetarea relaţiei cu colaboratorul „Cristian”, subliniind încă o dată că acesta a manifestat „reţineri în ceea ce priveşte concretizarea informaţiilor în note informative”. Securitatea propunea încetarea legăturii cu acesta, „deoarece sus-numitul a absolvit cursurile liceului, situaţie în care nu ne mai este util în munca informativă”.

Printre „idioții utili ai Moscovei”

Hackerii au reușit să spargă e-mailul unuia dintre asistenții lui Alexandr Dughin, ideologul „Noii Rusii”, și să expună metodele prin care acesta strânge, inclusiv în România, un grup de „prieteni ai Rusiei”. În lista de „prieteni din România” se regăsesc, printre alții, politicienii Ion Iliescu și Adrian Năstase, actorul buzoian Dan Puric și jurnalistul Victor Roncea.

Ideologul președintelui rus Vladimir Putin, Alexandr Dughin, se folosește de bani, ortodoxie, valori conservatoare și sentimentul anti-american pentru a crea un grup de „prieteni ai Rusiei”, scrie publicația ucraineană „Texty”. Hackerii din gruparea „Shaltai Boltai” au spart corespondența electronică a lui Gavrisha George, unul dintre asistenții lui Dughin, și au publicat arhiva sa. Ulterior, „Texty” a cernut textele și a găsit o listă ce cuprinde oameni din întreaga Europă care fie l-au întâlnit perso­nal pe Dughin, fie au fost sau ar putea fi de acord să participe la lucrările acestei „aripi pro-Rusia”, adică drept agenți de facto ai Rusiei, scrie sursa citată. Printre alții, pe listă se află premierul ungar Viktor Orban, fostul premier turc Suleiman Demirel sau fostul președinte român Ion Iliescu.

Lista pentru România cuprinde 24 de nume, prin­tre care fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Adrian Năstase, Momcilo Luburici și Doru Tompea (rectorii universităților „Dimitrie Cantemir” și „Petre Andrei”), jurnaliștii Victor Roncea („ZiaristiOnline”), Răzvan Marica și Mihai Somănescu („ActiveNews”), Va-sile Ernu („Criticatac”, portal anti-glo­balizare, ideologie de stânga), Ion Valentin Istrati (preot și jurnalist la televiziunea „Trinitas”, redactor la website-ul „Doxologia”), George Bâra („Ziarul Națiunea”), Vasile Similianu („Geopoli­ti­ca”), Dan Puric, Mircea ­Dogaru (colonel în retragere, șeful Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate).

Aleksandr Dughin s-a aflat în România în iunie 2014, într-o vizită fulger. Fiu al unui înalt membru al spionajului militar sovietic și propovăduitor al reînvierii imperiului rus, Dughin a fost fotografiat la restaurantul Diesel din cartierul bucureștean Floreasca, alături de Eugen Mihăescu (fost ambasador UNESCO), soția lui Eugen Mihăescu, publicistul Mircea Popa și Călin Mihăescu, editor și inițiator „Mișcarea Eurasia” în România, a dezvăluit atunci, pe blog, Robert Turcescu, care a publicat și fotografia doveditoare.

Ideologul Kremlinului declara pentru „Vocea Rusiei”: „Integrarea României în spațiul eurasiatic poate avea loc sub zodia identității culturale ortodoxe. În cadrul Comunității Eurasiatice, România își va putea rezolva problemele economice și te­ritoriale, dar, mai mult, această decizie va fi acceptată cu bucurie de toată lumea”.

În ceea ce îl privește pe Dan Puric, acesta este încadrat, de către ideologii Kremlinului, în categoria „Idioți utili”, întrucât pozițiile sale coincid cu cele ale propagandei ruse, fără a fi nevoie ca acestea să fie stimulate în niciun fel.

Un comentariu

  1. Vezi DEX, din lac în puț expr. dintr-o situație critică într-alta și mai critică; din rău în mai rău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker