Economic

Cât câștigă un „căpșunar de Buzău“

Salariul unui culegător de căpșuni la o fermă din România ar putea să îi determine pe mulți să renunțe la a mai pleca din țară. Deși există încă diferențe de venit pentru această activitate la noi, față de Italia sau Spania, avantajele de a fi acasă cântăresc și ele semnificativ în luarea unei decizii, potrivit agrointel.ro.

Munca de zilier în plantațiile de căpșuni este căutată și în țara noastră, iar cultivatorii au început deja, de la jumătatea lunii februarie, să facă primele lucrări în sere sau câmp. Munca de căpșunar în România se plătește cu sume între 130 și 150 de lei pentru o zi.

Zilierii care vor să muncească la căpșuni în România pot câștiga între 130 de lei și 150 de lei pe zi, ceea ce face ca salariul unui căpșunar să fie între 3.900 și 4.500 de lei pentru 30 de zile lucrate pe lună (în euro, între 780 și 900 pe lună). Cultivatorii din mai multe zone caută deja oameni necalificați cu care să lucreze la muncile specifice începutului de sezon la căpșuni.

Vremea caldă, atipică pentru luna februarie, a determinat cultivatorii de căpșuni să demareze lucrările de început de sezon în plantațiile din sudul țării. Mai multe anunțuri de lucru au fost postate zilele acestea pe rețelele sociale, iar fermierii vor să înceapă din timp să găsească oameni cu care să colaboreze pentru muncile la plantațiile de căpșuni, pe toată perioada sezonului.

„Sunt în căutare de zilieri/muncitori necalificați pentru activități în sera de căpșuni și pe plantația din aer liber. Activitățile presupun curățarea plantelor, întreținerea plantelor, tratarea plantelor, culesul căpșunilor, manipularea căpșunilor (cântărit, ambalat, încărcat), întreținerea plantației, defrișat iarba, tăiat stoloni, încărcat marfa, curățenie”, se arată într-un anunț al reprezentanților unei sere de căpșuni din Săhăteni.

Conform detaliilor oferite în anunț, programul de lucru este de 8 ore pe zi, 8.30-16.30 (cu modificări în timpul verii). Plata se face la sfârșitul zilei, iar pe munca în seră cuantumul este de 130 lei/zi și pentru câmp 150 lei/zi.

„Caut 4-5 zilieri pentru muncile de sezon într-o plantație de căpșuni din satul Stăncești din comuna Târgșoru Vechi, Prahova. Plata oferită este de 135 de lei pe zi, cu posibilitate de continuitate a colaborării și pe perioada culesului”, se arată într-un alt anunț.

Ce salariu încasează un român care culege căpșuni în Spania

Dezamăgiți de salariile din România, mulți români aleg să plece în țări precum Spania, Germania, Italia, Belgia sau Marea Britanie. Locurile de muncă sunt mai bine plătite acolo și cererea este mare. Cele mai căutate joburi sunt la cules de legume și fructe.

De exemplu, un român angajat drept culegător de căpșuni câștigă lunar o sumă frumoasă. Cererea este mare în Spania, prin urmare pe site-urile specializate în recrutarea personalului există o mulțime de anunțuri disponibile. Ofertele sunt și avantajoase.

Cei care sunt interesați să muncească în Spania la cules de căpșuni sunt ademeniți cu o mulțime de beneficii. Cazarea este gratuită, iar pentru o oră de lucru sunt plătiți cu 8-10 euro. Transportul de la cazare la plantațiile de căpșuni este și el asigurat de firmă. Jobul nu este unul ușor, iar programul de lucru poate dura și 10 ore. Însă, la finalul lunii, satisfacția este mare, pentru că salariul începe de la 1.800 de euro.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker