Politic

DOCUMENT / Sondaj Avangarde: Politician buzoian, pe primul loc în topul încrederii

Liderii Partidului Social Democrat și Partidului Național Liberal, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, ocupă primul loc în clasamentul încrederii, ambii cu 31 la sută, indică un sondaj Avangarde realizat la comanda PSD. Preşedintele interimar al Uniunii Salvați România, Cătălin Drulă, este cel mai bine clasat lider al opoziţiei, cu 15 la sută.

În topul partidelor, PSD a atins 36 la sută, în timp ce PNL se află la 19 la sută. Locul trei e ocupat de Alianța pentru Unirea Românilor (14 la sută), iar USR a coborât la 11 la sută.

Cât despre pachetul social oferit de Guvern pentru persoanele vulnerabile, 32 la sută din respondenţi cred că PSD este autorul măsurilor de sprijin şi doar 7 la sută indică PNL.

Liderii coaliţiei de guvernare, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, împart primul loc în topul încrederii, cu 31 la sută. Dintre politicienii opoziţiei, cel mai bine plasat e preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, cu 15 la sută, fiind urmat de liderul AUR, George Simion (13 la sută) şi de preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban (11 la sută).

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obţine 36 la sută, în timp ce liberalii ar avea doar 19 la sută. Pe locul trei s-ar clasa AUR, cu 14 la sută, apoi USR, cu 11 la sută. Ar mai trece pragul electoral doar UDMR, cu tradiţionalul 5 la sută.

Cât despre pachetul social anunţat de Guvern, PSD este marele câştigător mediatic. 32 la sută dintre români cred că social-democraţii sunt iniţiatorii măsurilor de sprijin, în timp ce PNL este indicat de numai 7 la sută dintre respondenţi. Cea mai apreciată măsură (46 la sută) e oferirea de vouchere pentru achiziţia de alimente de bază pentru pensionari şi familii cu venituri reduse. Apoi, creşterea voluntară cu 200 de lei a salariului minim, fără taxe, o măsură apreciată de 23 la sută dintre cei chestionaţi.

La întrebarea „Dacă vi s-ar oferi şansa să aveţi invitat la masă, în weekend, alături de familia dumneavoastră, unul dintre liderii partidelor politice de astăzi, pe care aţi prefera să îl aveţi în casa dumneavoastră?”, mai mult de o treime dintre cei intervievaţi (35 la sută) au răspuns „niciunul”. Favorit a fost totuşi Marcel Ciolacu, dorit ca invitat de 14 la sută dintre subiecţi, urmat de George Simion (11 la sută) şi de Nicolae Ciucă (6 la sută).

Sondajul a fost realizat în perioada 12-20 aprilie, pe un eşantion de 906 subiecţi, prin metoda CATI (telefonic). Marja de eroare este de +/- 3,4 la sută, la un nivel de încredere de 95 la sută.

Conform unui sondaj CURS publicat săptămâna trecută, PSD era cotat cu 35 la sută din voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, urmat de PNL, cu 23 la sută din voturi şi de AUR, cu 12 la sută.

 

Articole similare