Politic

DOCUMENT | Daea a fost la Buzău să-i îndemne pe fermieri să nu rateze un euro din banii europeni

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost joi, la Buzău, în calitate de amfitrion al evenimentului „Caravana Cunoașterii”, la care au participat, printre alții, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, subprefectul Constantin Cristea, primari și fermieri din județ. Daea a prezentat noutățile aduse de Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027, prioritățile și oportunitățile de finanțare prevăzute în acesta, pentru agricultori, pentru partenerii implicați în derularea acestuia și pentru reprezentanților instituțiilor din coordonarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în vederea diseminării informațiilor specifice legate de accesarea fondurilor europene.

Planul Național Strategic (PNS) al țării noastre urmărește îmbunătățirea mijloacelor de subzistență ale fermierilor și a competitivității acestora. Pe lângă sprijinul pentru venit, aproximativ 1,1 miliarde de euro se vor aloca investițiilor în ferme și unități de prelucrare. România utilizează 41 la sută din bugetul său pentru dezvoltare rurală pentru a încuraja practici ecologice în zonele cu valoare naturală ridicată, în scopul protejării biodiversității; se preconizează că 611.000 de hectare de teren vor face obiectul unor astfel de practici. Pentru a menține atractivitatea zonelor rurale din România, planul va sprijini crearea a peste 12.000 de locuri de muncă în aceste zone, cu finanțare pentru întreprinderi și infrastructură.

Ministrul Petre Daea a avut un mesaj clar către cei prezenți la întrunirea de joi, res­pectiv că nu este timp de pierdut, pentru că primele proiecte pot fi depuse chiar din luna aprilie. El este de părere că toate cele 15,8 miliarde de lei puse la dispoziție prin PNS trebuie cheltuite.

Vezi AICI prezentarea Planului Național Strategic 

Articole similare