Politic

AUR a pierdut pe drum 20 la sută dintre parlamentari. Printre ei, un deputat parașutat la Buzău

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este singurul partid parlamentar din actualul Legislativ care a rămas fără aproximativ 20 la sută dintre aleșii inițial. Astfel, din decembrie 2020 când AUR intra în Parlament cu 47 de parlamentari, astăzi a ajuns la 38.

Ultimul parlamentar pe care AUR l-a pierdut este deputatul Dumitru Focșa, care a fost executat de conducerea AUR după ce în presă s-a aflat că, în noaptea din 4 spre 5 ianuarie 2023, acesta și-a bătut soția.

Revocarea lui Focșa reprezintă însă continuarea unei serii lungi de plecări și revocări din AUR, care, de la 33 de deputați și 14 senatori, a ajuns la 26 de deputați, respectiv 12 senatori. Conform regulamentului Parlamentului, dacă AUR mai pierde cinci senatori partidul va rămâne fără grup parlamentar, minimul necesar fiind de șapte membri. De cealaltă parte, la Camera Deputaților, minimul este de 10 aleși.

Când au început plecările

În decembrie 2020, când nici nu se încheiaseră bine alegerile parlamentare, AUR anunța că exclude din rândurile sale primul membru. Intrat în Parlament pe listele AUR ca deputat de Brașov, Francisc Tobă a rămas fără sprijinul parlamentar al partidului, după ce, în presă, apăruseră informații care arătau că numele lui Tobă apare în dosarul represiunii de la Sibiu din timpul Revoluției din 1989.

De o excludere rapidă a avut parte și senatoarea Diana Șoșoacă. După ce timp de mai multe săptămâni difuzase mai multe mesaje controversate, printre care și diverse teorii ale conspirației privind pandemia de COVID-19 sau efectele vaccinului, pe 10 februarie conducerea AUR anunța că o exclude pe Șoșoacă din grupul parlamentar pe motiv că „a adus atingere intereselor și imaginii partidului”. În aceeași zi cu excluderea lui Șoșoacă, conducerea AUR a hotărât să-l execute și pe deputatul Mihai Lasca, pe care partidul îl acuză că la momentul înscrierii pe listele de candidați ai partidului, acesta „a omis să prezinte faptul că este urmărit penal pentru organizare de grup infracțional și este condamnat penal pentru vătămare corporală”.

Următoarea plecare a avut loc pe 2 august, după ce Anamaria Gavrilă, deputat ales pe listele AUR, a anunțat că își dă demisia pe motiv că nu a avut susținere în interiorul formațiunii.

Alegeri și amenințări

Un nou val de execuții și plecări din AUR a avut loc în martie 2022, la scurt timp după alegerile pentru șefia partidului, câștigate aproape în unanimitate de către George Simion. Fostul contracandidat al lui Simion pentru șefia AUR, deputatul Dănuț Aelenei, anunța atunci că demisionează din grupul parlamentar al partidului pe motiv că ar fi fost amenințat. Totodată, acesta a sugerat că alegerile ar fi fost fraudate. La scurt timp a demisionat și soția acestuia, Evdochia Aelenei, care a intrat în Senat tot pe listele AUR.

Tot în luna martie, Biroul Național de Conducere al AUR anunța că este „forțat” să excludă mai mulți parlamentari ai partidului pe motiv că au „dăunat” imaginii publice a partidului. Cei trei excluși au fost deputații Dănuț Aelenei, Nicolae Roman și Ciprian Ciubuc. Ultimul a lansat apoi mai multe atacuri la adresa lui George Simion și susținea că liderul AUR este controlat de generali ai Serviciului de Informații Externe (SIE), iar deputatul de Buzău Nicolae Roman anunța că a demisionat din AUR și că a părăsit grupul parlamentar al acestei formațiuni politice.

Traseist incorigibil

Deputatul de Buzău Nicolae Roman este, în prezent, membru al Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE); el conduce Departamentul de securitate națională din cadrul acestei formațiuni politice care, prin adeziunea lui Roman, redevine partid cu reprezentare parlamentară.

Din momentul intrării sale în Parlament, deputatul de Buzău, Nicolae Roman, se află la a treia formațiune politică: înainte de a ajunge în ALDE, acesta a fost membru al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și a Alternativei Dreptei.

De asmenea, în anul 2012, Roman a candidat la Primăria Capitalei din partea Partidului PRODEMO, formațiune fondată de un consilier politic al lui Mircea Geoană, Marius Lazăr.

Articole similare