Administrație

DOCUMENT / Compania de Apă a semnat contractul pentru lucrări pe 43 de străzi din municipiu

Lista completă a străzilor

Compania de Apă a semnat luni, 24 aprilie, Contractul de lucrări nr. 1, aferent investițiilor la rețeaua de apă și canalizare din municipiu, contract cu o valoare de 130 milioane lei fără TVA. Lucrările vor fi făcute de o asociere de trei firme – Euskadi SRL, Antrepriză Montaj Instalații SA și Tubular Tehno Sistem SRL -, iar termenul pentru finalizarea intervențiilor este de un an și jumătate.

43 de străzi, tot atâtea șantiere. Cum vede primarul Toma situația

Acest lucru înseamnă că pe 43 de străzi din oraș vor apărea șantierele, iar primul care a atras atenția asupra disconfortului care se va crea a fost chiar primarul Constantin Toma. Edilul nu s-a ferit să spună că, cel mai probabil, blocajele care vor apărea pe strada Dorobanți vor bate recordul celor din centrul orașului sau de pe Bulevardul Unirii.

„Este un contract foarte așteptat, pentru că ține de infrastructura de apă și canalizare în municipiul nostru (…) 43 de străzi înseamnă multe șantiere. Va însemna un disconfort mare pentru buzoieni, le cer scuze anticipat, mai ales pe lucrările de canalizare. Mă gândesc în primul rând la Dorobanți, e o conductă magistrală acolo, pe mijlocul străzii (…) Vor fi blocaje mai mari – și trebuie să anunț de la început -, decât au fost pe Unirii și în centrul Buzăului pentru un an și jumătate”, a spus primarul Toma.

Cu toate acestea, Constantin Toma vede și partea plină a paharului, iar aceste investiții își vor dovedi utilitatea pe termen lung. Acesta a mai declarat că suma enormă obținută de Compania de Apă prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 nu ar fi putut fi asigurată niciodată din bugetul local.

Mai mult decât atât, titlul de „cel mai mare preț al apei” nu îi va mai reveni Buzăului după implementarea proiectului, ci autoritățile au în plan să reducă prețul de la 1 ianuarie 2026. „Sunt lucrări necesare pentru că toată lumea pune problema, pe bună dreptate, că avem prețul cel mai mare al apei din România. Suntem pe locul trei acum, ne-au depășit Galațiul și Brăila, iar Iașiul este la un bănuț în spatele nostru. Cu siguranță vor veni multe companii regionale din România cu prețuri peste noi, pentru că nu s-au înțeles cu primarii, cu președinții de Consilii Județene și nu au mărit prețul apei, conform strategiei de tarifare pe care trebuiau să o aplice și ei (…) Primăria și Compania de Apă nu ar fi avut niciodată atâția bani… Gândiți-vă că pentru tot județul Buzău înseamnă 352 milioane de euro, cifră fabuloasă, în condițiile în care cifra de afaceri a Companiei de Apă – nu profitul -, este în jur de 20 milioane de euro”, a mai spus primarul Toma, în cadrul conferinței de presă de la semnarea contractului de lucrări.

Lucrări ample, muncitori puțini. Ce vor face patronii pentru a se încadra în termen

Patronul firmei Euskadi SRL, Dan Dănoiu, este încrezător că va reuși să ducă la bun sfârșit lucrările din municipiu, chiar dacă firma lui figurează în prezent cu doar 10 muncitori. Acesta a declarat că cel mai probabil va subcontracta sau va angaja forță de muncă suplimentară, în funcție de necesitățile din teren. Dănoiu a mai transmis că și-a propus ca în luna iunie să înceapă lucrările propriu-zise. „Suntem o asociere de cinci firme. O să mai vină ulterior surplus de forță de muncă. Ne vom asuma un grafic de execuție, îl vom urmări. Sunt multe etape. E hotărâtor, într-adevăr, numărul de muncitori, într-adevăr, dar avem lucrări în țară de 800 milioane de lei. Nu suntem o firmă (oarecare, n.red.), nu după numărul de muncitori ne dăm seama”, a transmis Dan Dănoiu.  Punctul de vedere al patronului firmei Euskadi a fost susținut și de către directorul Companiei de Apă, Simona Săvulescu, care a mai adăugat că, în general, firmele de construcții nu au un număr foarte mare de muncitori care stau pe tușă, ci angajează în funcție de contractele semnate, din care derivă anumite necesități. „Nu există o echipă de sute de muncitori care stau în vestiare și așteaptă să se semneze un contract de lucrări. E o dinamică permanentă la firmele de construcții. Angajările se fac în funcție de contractele pe care antreprenorul respectiv le câștigă”, a spus Simona Săvulescu.

Lucrările pe Bulevardul Unirii, cu regim special

Pentru intervențiile de pe Bulevardul Unirii, Compania de Apă și asocierea de firme care va face lucrările caută soluții alternative, pentru a nu distruge ceea ce s-a făcut deja în cadrul contractului de reabilitare derulat de Primăria Buzău. Astfel, față de celelalte străzi din municipiu, aici se va propune o altă metodă de intervenție, cea a forajului dirijat, care se face în condiții speciale, cu anumite materiale și cu un grad invaziv mult mai scăzut.

„Dată fiind urgența lucrărilor necesare pe Bulevardul Unirii, domnul Dănoiu a venit cu propunerea de a analiza dacă nu cumva putem să schimbăm sau să fundamentăm schimbarea soluției tehnice pe Bulevardul Unirii, din săpătură deschisă, așa cum este ea prevăzută la acest moment, în foraj dirijat, care este mult mai puțin invaziv, e cu refacere mult mai mică a carosabilului care există la momentul acesta”, a mai adăugat directorul Companiei de Apă.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker