Actualitate

DOCUMENT / Când se suspendă activitatea unei clase și când trec şcolile în online

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat, vineri, noile modificări aduse prin ordinul comun al celor doi miniştri, al Sănătăţii şi Educaţiei, în privinţa desfăşurării activităţii în şcoli, în contextul valului 5 al pandemiei. Astfel, închiderea şcolilor nu va mai depinde de procentul de profesori vaccinaţi sau de rata de incidenţă, ci de gradul de ocupare în spitale, care trebuie să depăşească 75%. Din această perspectivă, Cîmpeanu a spus că în niciun judeţ nu s-a depăşit acest prag, astfel că toate şcolile din ţară pot începe fizic luni. În privinţa suspendării cursurilor într-o clasă, aceasta se va produce la trei cazuri de infectare, în şapte zile consecutive.

Ministrul a anunţat o serie de schimbări importante în strategia şi modul de funcţionare a şcolilor şi grădiniţelor, precum și  noutăţile din ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei.

„Ne-am decuplat de rata de incidenţă şi de rata de vaccinare a personalului din sistemul de învăţământ”, a spus Cîmpeanu, care a mai afirmat că, dată fiind specificitatea tulpinii Omicron, s-a propus schimbarea modului de abordare, către gradul de încărcare a mediului spitalicesc. „Pragul este de 75%, un prag care nu este atins în niciunul dintre judeţele României, în prezent. Deci, din perspectiva educaţiei, luni, toate şcolile şi toate grădiniţele din România vor putea începe fizic”, a spus ministrul.

Acesta a mai precizat că o altă schimbare este suspendarea activităţii, în fiecare clasă sau grupă din şcoală sau grădiniţă, atunci când sunt trei cazuri de infectare, în şapte zile consecutive. „Se păstrează regula intrării în online a întregii şcoli, atunci când cel puţin jumătate din numărul de clase are activitatea fizică suspendată”, a mai anunțat Cîmpeanu.

Suspendarea activităţii fizice în clase se face prin decizia Consiliului de Administraţie al şcolii, şi suspendarea activităţii fizice, la nivelul întregii unităţi de învăţământ se face prin decizie a Comitetului judeţean sau municipal de Urgenţă. Regilile se vor aplica unitar de luni, la nivelul fiecărui judeţ, cu excepţia regiunii Bucureşti-Ilfov, unde, din cauza specificităţii, vor fi tratate împreună.

 

Articole similare