Actualitate

Povestea Librăriei „Faust”, căreia pandemia i-a pus lacătul pe ușă

Un studiu publicat de Federația Editorilor Europeni (FEE)  a arătat faptul că, în luna aprilie a anului trecut, la începutul pandemiei, vânzările din librării au scăzut cu peste 90 procente la nivel european. Pe de altă parte, în același timp, vânzările online  de carte  online au început să crească, însă ele nu au compensat pierderile înregistrate de librăriile fizice.

Aceeași situație o regăsim și la nivelul țării noastre: vânzările au scăzut odată cu închiderea librăriilor, în situația în care oricum  vânzările pe piața de carte din România sunt  mai mici decât în alte țări europene. Efectele pandemiei pe piața de carte au fost resimțite și la Buzău. Vineri, 14 ianuarie, s-a închis una dintre cele patru librării din municipiul Buzău. Este vorba despre Librăria „Faust” a cărei poveste o spune chiar cel care a înființat-o în urmă cu mai mulți ani.

„Astăzi am încheiat un capitol de activitate care mi-a adus satisfacții imense sufletești și materiale”, își începe povestirea Tolea Poștovei, care a simțit că trebuie să facă public un capitol important din viața sa, și anume pasiunea pentru lectură  pe care a împărtășit-o ani la rând cu buzoienii. De fapt, ne spune Tolea Poștovei, se împlinesc 30 de ani de când a venit cu prima ofertă de cărți pentru buzoieni, care s-a transformat în ceea ce am cunoscut cu toții  în ultimii ani sub numele de librăria Faust. Anii de pandemie a afectat această librărie la fel cum s-a întâmplat cu tot ceea ce a însemnat cultură. Din păcate, Tolea Poștovei a trebuit să pună punct acestei povești frumoase. Pandemia a închis și această librărie, care de vineri are lacătul pe ușă.  Încasările s-au prăbușit, însă chiriile au rămas la fel de mari, dacă nu poate mai mari….

Tolea Postovei

„Astăzi Librăria Faust și-a închis porțile, se pare, pentru totdeauna. Mulțumim tuturor celor ce au fost alături de noi. Continuați să cumpărați cărți, să le citiți și îndemnați-vă prietenii, familia și dușmanii să citească”, este mesajul către buzoieni scris de Tolea Postovei pe pagina sa de socializare.

Primele cărți le-a adus în Buzău de la editura „Univers”, apoi de la  „Humanitas” și alte câteva edituri care publicau  volumele care lipsiseră oamenilor înainte de 1989. Toate acestea erau vândute pe o masă din lemn, povestește Tolea Poștovei, care amintește și de prima minilibrărie pe care a deschis-o pe Bulevardul Gării. „A urmat o minilibrărie pe Bulevardul Gării, mai greu accesibilă, cunoscută ca Librăria <Humanitas> doar pentru că avea un poster cu <Humanitas> în geam, în timp ce am angajat oameni să vândă la două tonete în oraș și un punct în Rm. Sărat”.

Tolea Postovei mai povestește cum firma Faust a apărut câțiva ani mai târziu, în 1994, când a reușit să deschidă un stand de carte și muzică în magazinul Sorriso, pe Cuza Vodă. „Au fost ani buni, muncă multă, drumuri la București, încărcare și descărcare de carte, acte, controale, bilanțuri (…) <Faust te face om cu carte>, a fost primul motto, urmat de <Să ne bucurăm împreună> și <Și pentru pitic și pentru bunic>”, își amintește Tolea de primele reclame ale Librăriei Faust. A urmat o perioadă de creștere până în 2005, apogeul afacerii fiind perioada în care elevii studiau la școală după manualele alternative.

„În 2003 am riscat și am preluat o firmă și un magazin, <Carlucis>, am părăsit <Sorriso> (de pe Cuza Vodă, n.r.) și am deschis Librăria Faust într-un spațiu mare și modern amenajat cu depozit la etaj unde cărăm mii de cărți săptămânal în sus și în jos. Magazinul <Carlucis> s-a prăbușit în 2005 exact când trebuia să înceapă să producă, iar replierea în Winmarkt și Romarta nu a rezolvat lucrurile, ci ne-a băgat în datorii foarte mari deoarece în același timp am fost alungat din spațiul de pe strada Cuza Voda dintr-o carență în contract. Am reorganizat totul într-un spațiu care fusese un bar ordinar și, cu un management spectaculos, am repus pe picioare și partea de cadouri și partea de carte, ajutat și de programele guvernamentale <100 euro pentru profesori> și <Dotarea bibliotecilor școlare cu carte și material didactic>”, își amintește Tolea Postovei.  Deciziile care au urmat, luate de ministrul de atunci, Ecateria Andronescu, spune Tolea Postovei, au pus librăria pe butuci.

„Faust” a reînviat însă în 2014, într-un spațiu central, ușor lateral ieșit din vad, spune Tolea care face o analiză la rece a cauzelor care au pus piedici în dezvoltarea afacerii: „Cărțile la preț mic vândute cu ziare și reviste, mediul on-line, marile lanțuri au devenit concurenți puternici,dar dragostea de carte m-a menținut în activitate chiar dacă ultimii trei-patru ani nu am avut profit chiar dacă am îmbunătățit oferta cu un stand de artizanat. Pandemia și efectele ei au pus capăt etapei de plutire și fără școli active, cu o singură tonetă greu accesibilă, părăsit de majoritatea clienților în dauna librăriilor virtuale, am început să ne scufundam ușor și ca să nu ajungem la fund am zis STOP la începutul lui 2021;  dar am crezut cu naivitate în sprijinul guvernului acordat mediului cultural și am mai stat un an în care am mers în pierdere și acum am pus PUNCT”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker