Educație

Doar un părinte din trei își va trimite copiii la școală cu haine și încălțăminte noi anul acesta

Românii au cheltuit în medie 540 lei pentru fiecare copil cu pregătirile pentru începerea școlii, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

Conform datelor obținute în cadrul sondajului, cei mai mulți dintre respondenți (33,23 la sută) au alocat bugete între 300 și 500 de lei, 31,2 la sută au alocat între 500 și 1 000 de lei, iar la polul opus doar 8,11 la sută au declarat că au alocat peste 1.000 lei.

La întrebarea dacă bugetul alocat pentru cumpărăturile de școală se va reduce sau va crește, 47,74 la sută dintre respondenți au declarat că bugetul va crește cu circa 30 la sută și doar 12,17 la sută au menționat că va fi similar cu anul trecut.

Salariul din luna curentă este principala sursa de finanțare pentru 47,1 la sută dintre români. Doar 24,5 la sută strâng bani din timp, iar peste 11 la sută vor cumpăra cele necesare pentru începutul școlii pe datorie (de la prieteni/card de credit). Meditațiile reprezintă o altă categorie importantă de cheltuieli. 1 din 3 români declară că apelează la acest sistem, iar cel mai frecvent, apelează la meditații la matematică (42,2 la sută) și limba română (28,05 la sută).

Principalele tipuri de cheltuieli sunt cele cu rechizitele. Cei mai mulți respondenți alocă între 300 și 500 lei pentru rechizite. Pe locul secund, îmbracămintea și încălțămintea ocupă un procent de 34,82 la sută din bugetul alocat, urmat de manuale și caiete speciale (21,79 la sută).

Doar unul din trei părinți își vor trimite copiii la școală cu haine și încălțăminte noi. Iar unul din doi copii nu va avea parte de un ghiozdan nou odată cu începutul anului școlar. La polul opus, doar 3,6 la sută dintre copii își cumpără mai multe ghiozdane noi în timpul anului, fiind considerat un accesoriu de modă.

Mall-urile și supermarketurile rămân în continuare destinația preferată pentru cumpărături, fiind menționate de 43,1 la sută dintre români, urmate de magazinele specializate (22 la sută) și librării (21 la sută). Doar 14 la sută dintre respondenți preferă varianta online pentru cumpărăturile de școală.

Aproape toți respondenții spun că copiii lor folosesc tehnologia pentru școală. În acest sens, ecranele devin indispensabile în procesul educațional. Românii declară că smartphone-urile sunt pe primul loc (34,67 la sută), urmate de tablete (29,7 la sută), laptop (25,5 la sută) și doar 10 la sută – desktop, acesta avânt tendința să devină un instrument foarte puțin utilizat.

Sondajul privind pregătirile pentru începerea anului școlar a fost realizat online, de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank, pe un eșantion reprezentativ de aproape 1.100 de respondenți din toată țara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 61,8 la sută dintre respondenți sunt salariați, 32,21 la sută au vârsta cuprinsă între 25-40 ani, 35,86 la sută au studii superioare.

Articole similare